JOCS TRADICIONALS PER CELEBRAR SANTA EULÀLIA!

Durant la setmana del 7 a l’11 de febrer els nens i nenes de la Caseta han gaudit de les sessions de psicomotricitat d’una manera especial, per tal de celebrar la diada de l’escola. Així doncs, han conegut diferents jocs tradiconals que provenen de la tradició popular i s’han conservat en el temps, passant de generació en generació.

Per fer-ho més significatiu han preguntat als familiars mares, pares, avis, àvies, etc. si de petits/es jugaven a aquests jocs. És a través dels jocs com, d’una manera distesa i divertida, podem entrar en relació amb els altres i com podem conèixer la nostra cultura i tradicions, ja que els jocs formen part de la nostra societat. Els jocs populars han nascut als pobles, al carrer, com el seu nom bé indica i arrelen en la base de la convivència i les relacions humanes i el que és més important són identitat col·lectiva.

Els jocs que els infants van tenir l’ oportunitat de practicar en són un bon exemple, la majoria fets amb materials senzills i objectes quotidians.

Els Sols, Solets juguen al Pica-paret.

Es tracta d’un joc on es desenvolupen les habilitats motrius i psicomotrius, però sobretot es caracteritza per la capacitat del nen a l’hora d’aplicar l’estímul acció-reacció. També es treballa l’equilibri a l’hora de quedar-se quiet.

Els Sols, Solets; les Llunes i les Estrelles juguen al joc de l’Arrenca cebes.

Es tracta d’un joc on fonamentalment es treballa la força ja que has d’estirar als teus companys dels altres per tal d’arrancar-los i que et pugui ajudar.

Els Sols, Solets; les Llunes i les Estrelles juguen al joc de l’Atrapa Cuetes.

En aquest joc es desenvolupa l’agilitat i coordinació a l’hora d’intentar que els companys i companyes et robin la cueta i protegir la teva.

Les Llunes i les Estrelles juguen al joc del Mocador.

Es tracta d’un joc molt dinàmic en el qual es treballen tant punts motrius com psicològics i també es treballa molt el companyerisme. Podem dir que es un joc on la diversió es constant i en el qual s’ha d’estar molt atent/a.

Les Llunes i les Estrelles creen la seva Xarranca i hi juguen.

Es tracta d’un joc físic d’habilitat motriu on, a més de la bona coordinació de moviments, la punteria i l’equilibri resulten claus per assolir l’objectiu del joc. A més, afavoreix l’autocontrol en haver d’aprendre a esperar i respectar el torn.

Els Sols, solets juguen al joc de la Bomba.

Aquest joc fomenta la tornada a la calma desprès d’una sessió de psicomotricitat amb molt moviment. Asseguts/des passem la pilota fins que explota la bomba, d’aquesta manera també repassem l’enumeració.

Les Llunes i les Estrelles juguen al joc del Telèfon.

El joc del Telèfon contribueix a la relaxació dels infants en acabar una sessió de psicomotricitat, ja que consisteix en seure en rotllana i en silenci transmentre un missatge al company/a del costat. El missatge passa d’un a l’altre i l’últim/a l’ha de dir en veu alta per veure si el Telèfon ha funcionat.

Com a conclusió, ha resultat molt interessant conèixer jocs populars als quals jugaven els nostres familiars quan eren petits. Ja que aquesta connexió entre generacions a través d’un joc comú, a més de la capacitat de transmetre valors culturals ha aportat valor a aquestes sessions i la resposta dels infants ha estat molt positiva.

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *