Sant Jordi a l’escola

El dia 23 d’abril a l’Escola Santa Eulàlia celebrem la diada catalana popular de Sant Jordi. Apostem per una educació que transmeti la tradició i cultura catalana als infants. És una de les festes populars que més impregna a tota la societat, omplint el carrer de roses, llibres, somriures i amor.

Per aquest motiu, durant la setmana dediquem uns espais amb diferents propostes i activitats relacionades amb la temàtica.

El dilluns l’Ajuntament ens va convidar al Castell de Cornellà per explicar-nos una diferent i divertida llegenda de Sant Jordi on les guerres no eren benvingudes i els conflictes es resolen des de la parla i l’emoció d’una abraçada que era allò el que el drac necessitava.

   

L’AMPA forma una part molt important de l’escola es per aquest motiu que obrim les portes a la seva participació i les seves idees. Ens organitzen durant totes les tardes tallers a l’aula. Ens van ensenyar a fer aquestes boniques roses amb paper de colors.

Aquest any participem al concurs de punt de llibre que promociona l’Ajuntament de Cornellà el qual la temàtica va relacionada amb el 125è aniversari de la mort de Lewis Carol, autor d’Alícia al País de les meravelles. Hem treballat el tema a partir de diferents versions del llibre, contes i de la visualització de la pel·lícula dirigida per Tim Burton.

A més, l’Ampa juntament amb l’escola celebrem un segon concurs amb els punts de llibre mitjançant una votació oberta. Es fa l’impremta dels punts de llibre guanyadors per a tots els alumnes.

Tota l’escola celebrem el divendres els Jocs Florals des d’Infantil 3 a 4t de Secundària. A primera hora del matí juguem amb els alumnes d’Infantil fent grups d’edats barrejats que van rotant per cada estació de joc. A la segona part del matí, ens reunim grans i petits per premiar amb una rosa, un diploma i un llibre als artistes dels Jocs Florals.

Per acabar la festa, els pares i mares dels alumnes d’Infantil pugen a l’escenari per fer una obra de teatre de contes tradicionals, ens expliquen la llegenda de Sant Jordi i ballem movent el cos amb diferents balls al gran teatre de l’escola.

Finalment, tots els infants s’acomiaden d’una setmana plena d’històries amb dracs, princeses, prínceps i roses sortint al carrer amb la manualitat que han estat preparant durant els darrers dies.

   

Publicat dins de General | Deixa un comentari

El joc de les piruletes

Avui han entrat dos alumnes d’infantil 3 una mica emmurriats. Quan passa això aprofitem el moment per jugar al “Joc de les piruletes”. És molt senzill i els hi encanta. A través d’aquest joc treballem les emocions en moments puntuals.

Cada nen/a, té una piruleta de cartolina amb la seva foto i la col·loca a la bossa que hi ha a sota de l’animal que expressa com se sent: El gos està content, la granota està trista, el lleó està plorant i la girafa està enfadada.

 

És molt important que els nens i nenes aprenguin a identificar i gestionar les seves emocions, tal i com explica la piscòloga educativa, Clara Aladrén Bueno:

“Los niños tienen que aprender a pensar antes de actuar, a controlar su agresividad y su ira, a identificar por ejemplo cuando están tristes o contentos… Y todo esto se consigue educándolos emocionalmente desde pequeños. Solamente así serán más felices y sabrán adaptarse a las diferentes situaciones por las que les irá llevando la vida”.

Quan el nen o la nena surten a posar la seva piruleta expliquen a la resta el per què se sent així. Totes les emocions són importants, però quan diuen que estan tristos o enfadats o tenen ganes de plorar, intentem aprofundir en el tema perquè es desfoguin i ajudar-los a trobar una solució perquè aquesta situació canviï.

Hem acabat l’estona jugant al Dau de les emocions. Es llença el dau i hem  d’expressar amb la  cara l’emoció que hi surt, i explicar en quina situació de la nostra vida podríem trobar-nos així.

I amb aquestes dues activitats hem treballat moltíssimes coses més a part de les emocions: expressió oral, vocabulari, normes d’intervenció per parlar…

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

COMPARTINT EXPERIÈNCIES: “PROJECTE ELS PINGÜINS INFANTIL 4”

Per tal de donar identitat a l’aula i sentir-s’hi part, a principi de curs cada grup d’infantil tria un nom. En una primera conversa vàrem començar a parlar de quina classe en agradaria ser. Així van fer una primera pluja d’ idees. Una vegada que vàrem tenir una idea, vàrem fer un llistat i van començar les primeres votacions. Cada nen i nena va enganxar el seu nom al costat de la foto, decantant.se per un nom.

Finalment després de la votació i fent cas de la majoria la classe ha decidir que aquest curs seren:

 “LA CLASSE DELS PINGÜINS”

ELS NENS I NENES D’EDUCACIÓ INFANTIL 4 ANYS  HEM DUT A TERME UN PROJECTE D’ INVESTIGACIÓ SOBRE ELS PINGÜINS.

A continuació redactem, entre tots, una nota als pares per demanar ajuda per recollir informació i material que ens pugui ser útil al llarg del projecte.

 Els infants exposen els dubtes i intrigues que tenen sobre els pingüins, allò que no saben o del que tenen dubtes i els agradaria aprendre. Redactem una llista de les coses que haurem de buscar.

Amb totes les fotografies que hem portat sobre els pingüins hem escollit entre tots les posarem en el nostre mural!

Comentem la informació i les imatges que hem vist i comencem a resoldre les preguntes que ens havíem plantejat.

És un projecte interdisciplinal, es fa un treball competencial i s’aplican coneixements de diverses àrees. Es potencia el treball cooperatiu i els nens i nenes aprenen a aprendre.

Convidem a les famílies a una petita exposició a la nostra classe!

A final del projecte s’inicia una conversa en grup per valorar com ha anat el projecte, si els ha agradat, si s’ho han passat bé… Cada infant fa una autoavaluació oral del seu procés d’aprenentatge.

 

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Activitats sensorials a la classe dels més petits i petites

Les activitats sensorials són importantíssimes durant els primers anys de vida d’un infant.Tenen molts beneficis i s’ho passen genial, ja sigui a l’escola o fora d’ella.

Aquests són alguns dels beneficis que ens aporten aquestes activitats:

  • Els ajuda a desenvolupar habilitats cognitives que milloren el seu aprenentatge sobre el món que els envolta i a conèixer-se millor ells  mateixos.
  • Desenvolupen les habilitats socials, ja que juguen amb altres nens i nenes.
  • Fomenten i potencien l’atenció i concentració dels infants.
  • Es treballen aspectes matemàtics com la discriminació i la classificació d’objectes.
  • Desenvolupen habilitats lingüístiques, doncs adquireixen nou vocabulari.
  • Es desenvolupa la picomotricitat fina i la coordinació ocul-manual, dues habilitats molt importants que s’han d’anar adquirint per arribar a  tenir un bon traç amb el llapis.
  • Són materials excel·lents per atreure la curiositat i motivar “en el asombro”,  ja que veure com creixen les boletes de hidrogel és molt divertit i  atractiu per a ells, per exemple.
  • S’interioritzen conceptes com la humitat, el frescor, suavitat, relaxació,  sensació d’aspre, amarg, dolç, salat, agradable, desagradable…
  • Els ajuda a aliviar tensions i estimulen emocions positives.
  • Fomenten la seguretat i l’autoestima, ja que aquestes activitats  proporcionen un èxit segur.

TAULETA DE LLUM on hem manipulat peces de colors transparents.

Fem el nombre 1 amb un joc que ens va cagar el Tió.

SAFATES SENSORIALS,  avui hem manipulat diferents elements, perquè ens tocava treballar el TACTE.

LES BOLETES D’HIDROGEL ELS HI ENCANTEN!!! 

GLAÇONS DE GEL I AIGUA CALENTA, fred i calent.

I  PER ÚLTIM… suau i aspre.

Amb aquestes activitats hem treballat el TACTE i ens ho hem passat genial!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

L’Hort de la caseta

L’hort escolar és un espai dins de l’escola on se li permet a l’infant conèixer les plantes i la seva interacció amb el que li envolta. I us preguntareu, quina és la seva importància en el procés educatiu?

Tenen l’oportunitat de conèixer de primera mà d’on venen els aliments que mengen en el seu dia a dia, fomentant amb això la importància d’una alimentació sana i equilibrada on les fruites i verdures sempre siguin presents.

Un altre dels beneficis d’aquesta activitat és el desenvolupament de les habilitats motrius gràcies a les diferents tasques que es realitzen, com remoure la terra, utilitzar instruments amb les mans com les pales o regadores.

L’hort requereix que el grup de nens i nenes segueixin les indicacions i es coordinin entre ells per a repartir totes les tasques que cal fer. El treball en equip serà una habilitat que utilitzin al llarg de la seva vida i promourà, a més, valors com el respecte o la igualtat. Per altra banda, aprenen a valorar l’esforç i paciència que suposa el treball en el camp i també la responsabilitat de la seva cura i dedicació.

Observeu el procés que han seguit els Dinosaures en el seu hort

Publicat dins de General | Deixa un comentari

SESSIONS DE PSICOMOTRICITAT

En aquest article volem posar especial èmfasi en el joc lliure i espontani en educació infantil com eina educativa i beneficiosa en el desenvolupament integral dels infants. Més concretament, el joc lliure a les sessions de psicomotricitat, ja que són el moment on l’alumnat experimenta amb el seu propi cos, utilitzant-lo com a eina per explorar el context físic i social, coneixent-se així a si mateix i al món que els envolta.

Durant les sessions de psicomotrictat els nens i nenes de les classes d’Infantil gaudeixen explorant de manera lliure i a través de diferents materials que se’ls proporciona. El material que es proposa per les sessions psicomotrius pretenen enriquir les activitats, ja que faciliten i completen les accions dels infants. Un material que el significat ve donat per les seves carcaterístiques físiques i per l’acció del infant.

El material que es proposa per les sessions psicomotrius pretenen enriquir les activitats, ja que faciliten i completen les accions dels infants. Un material que el significat ve donat per les seves carcaterístiques físiques i per l’acció del infant.

El treball dels hàbits i les rutines és fonamental en l’Educació Infantil i es un aspecte que també és treballa a les sessions de psicomotricitat per exemple en el moment de recollir oposar i treure les sabates i les jaquetes. Això ajuda els infants a potenciar l’autonomia i la socialització, així com a millorar les pautes i la responsabilitat en el treball. A més, també reforcen l’autoestima i la seguretat personal.

A l’acabar les sessions cal tornar a la calma, tot fent una estona de relaxació. En el món frènetic en el què vivim que des de tan petits puguin tenir el seu moment per seure, parar i respirar és fonamental. Que siguin conscients de què si respiren a poc a poc estan més tranquils, ben segur els hi ajudarà en molts moments de la vida.

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

TRIEM EL NOM DE LA CLASSE

Durant els primers dies de curs es proposa als infants de cada aula fer la tria del nom de la classe. Aquesta decisió és un referent pels infants i serveix per identificar el nom del grup en diverses situacions educatives i lúdiques.

A infantil 3 les mestres orienten als seus alumnes per fer la tria, tot afavorint el sentiment de pertinença al grup. En el cas d’infantil 4 i 5 els alumnes ja són prou madurs perquè ells proposin i votin el nom que més els hi agrada. D’aquesta manera, a partir dels seus interessos, fomentem la cohesió de grup.

Un cop ja tenim triat el nom de la classe, aprofitant la motivació i curiositat que els infants tenen per descobrir noves coses en relació al nom del seu grup, es realitzarà un projecte al llarg del primer trimestre que fomentarà l’adquisició de nous aprenentatges.

Estem molt impacients per presentar-vos als grups amb el noms de la classe:

Us presentem la classe dels CARGOLS, els infants de 3 anys.

A Infantil 4 som la classe dels PINGÜINS.

I per acabar, a Infantil 5 som la classe dels DINOSAURES.

Ara, ja sabeu qui som, comença l’aventura!!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Racons de treball

Sabeu que són els racons de treball i com funcionen? Us ho expliquem!

Els racons són una forma de treballar que ens permet a través del joc anar assolint aprenentatges de manera vivencial i significativa.

Dues tardes a la setmana, abans que arribin els nens i les nenes, l’aula està preparada amb diferents propostes (joc simbòlic, propostes de grafisme, dinàmiques de raonament lògic, de psicomotricitat fina, lectoescriptura…), que varien cada quinze dies.

Intentem que aquestes propostes responguin a tots els interessos dels infants i les vinculem amb els continguts que anem treballant cada dia, per afavorir el desenvolupament de les intel·ligències múltiples.


Esperem que us agradi i que amb aquest petit tastet puguem apropar les distàncies que aquests cursos estem obligats a viure, fent-vos sentir un mica més a prop de l’escola dels vostres fills/es.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Les nostres maraques les més maques.

La classe del Sol, solet hem fet unes maraques… sabeu com?

Primerament hem omplert d’arròs, amb molta cura de no escampar arròs pel terra,  uns potets que prèviament hem portat  de casa.

 

En segon lloc, hem enganxat gomets de diferents colors i formes en uns papers.

Finalment, hem embolicat el pot amb el paper dels gomets i l’hem tapat, i  així de maques ens han quedat les nostre maraques!!!

Un cop fetes les maraques hem fet una activitat de reconèixer  vàries maraques d’entre diferents instruments musicals.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I per acabar la nostra activitat  hem après la cançó del personatge Musizón “les maraques”.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Una activitat per llepar-se els dits!!

Pocs dies abans d’arribar les vacances de setmana santa i aprofitant que la xocolata és l’ingredient principal de la mona de Pasqua hem proposar a tots els nens i nenes d’infantil 3 una activitat per llepar-se els dits! Una experiència multisensorial i artística per gaudir amb els cinc sentits i poder percebre tota mena d’estímuls i sensacions mitjançant la manipulació d’aquest ingredient tan especial. L’objectiu d’aquesta activitat és donar la possibilitat i el plaer de pintar i expressar-se de manera espontània.

 

Hem pogut tocar-la, escampar-la, dibuixar amb ella i fins i tot, tastar-la!!!!!

Després també hem recitat un poema relacionat amb aquest ingredient tan llaminer!

Ens ho hem passat molt bé, ha estat molt divertit!

Una activitat tan rodona, com l’ou de Pasqua!

Ens ho hem passat molt bé, ha estat molt divertit!

No us la podeu perdre!

Publicat dins de General | Deixa un comentari