Herbes aromàtiques

Farigola

farigola.jpg

Thymus vulgaris L. ( Farigola, Tomillo, Thyme )

Mata perenne aromàtica de la família de les labiades de fins 30 cm d’ alçada. Tiges llenyoses i grisenques. Fulles lanceolades o ovades, enteres , peciolades, amb els revers cobertes de pèls blancs i amb els marges doblats cap a dins. Flors rosades o blanques, amb la corol.la de llavi superior escotat i el inferior dividit en tres lòbuls. Calze vermellós i velludat. Al marge de camins secs i matolls.

Romaní

romani.jpg

Rosmarinus officinalis – ( Romaní, Romero, Rosemary )

Arbust perenne de la família de les labiades de fins a 3 metres. Tiges erectes i ramificades. Fulles linears d’ un verd fosc brillant al anvers i d’ una gran pilositat blanquinosa al revers. Flors bilabiades de color blau pàl.lid amb els estams més llargs que els pètals i amb el llavi superior de la corol.la corbat. En brolles de clima mediterrani.

Espígol

espigol.jpg

Nom vulgar: Espígol, espliego, alhucema
Nom científic : Lavandula latifolia Medicus
Família : Labiades
Hàbitat: Planta habitual en la conca mediterrània on pot trobar-se en llocs secs de naturalesa calcària i amb molt de sol.

Característiques / descripció: Arbust perenne de la família de les labiades de fins 1,5 m. d’alçada. Molt semblant a la lavanda ( Lavanda angustifolia) Fulles ampliades i de color verd gris . Flors reunides en espigues més compactes que en la lavanda.

Julivert

julivert.jpg

Petroselinum crispum (Miller) A. W. Hill. , Petroselinum hortense auct. , Petroselinum sativum Hoffm. – ( Julivert, Perejil, Perejil )

Planta perenne aromàtica de fins a 1 m. d’alçada de la família de les Umbel·líferes. Tiges inclinades. Fulles inferiors tripinnades, amb amplis lòbuls cuneïforme, en espècies cultivades generalment arrissats; fulles superiors amb tres lòbuls. Flors en umbel·les de fins a 5 cm, aplanades per dalt. Fruits ovoides de fins a 3 mm. Planta cultivada en els horts i naturalitzada en molts llocs d’Europa, apareix en llocs frescos al costat de parets i roques.

Menta

menta.jpg

Mentha piperita (Menta piperita, menta pebrera, Pepper mint): Herba perenne de la família de les labiades de fins a 90 cm Tiges erectes, quadrangulars, amb tons vermellosos, especialment en la variant Mentha x pipertita var. rubescens, mes clars en la variant Mentha x piperita var. palescens. Fulles bastant estretes i allargades, peciolades, ovals o lanceolades, glabres o lleugerament pubescents, agudes i dentades, amb patent nervació en el revers, brillants al envers. Flors de color púrpura o lila vermelloses amb els estams inserits al calze. Inflorescències en forma d’espigues més llargues que amples, amb verticils bastant separats. Calzes tubulars, glabres excepte en les dents. Fruits en aqueni. Floreix des de mitjans a finals d’estiu.

És un híbrid entre Mentha aquatica i Mentha spicata. Només es coneix com a planta conreada d’hort o jardí, encara que de vegades s’escapa cap als camps i creix espontàniamente en terres profundes, riques en humus i amb bastant humitat. Es pot trobar amb facilitat al llarg de tot el món, preferint els climes temperats als calorosos o freds. A Europa, encara que falta a Escandinàvia, és bastant abundant, especialment la variant Mentha x pipertita var. rubescens.

Orenga

orenga.jpg

Origanum vulgare L. ( orenga, orégano, Marjoram)

Planta perenne de la família de les labiades de fins a 80 cm. Tiges erectes, pilosos i aromàtics. Fulles ovals , peciolades , dentades o senceres . Flors rosades de fins a 7 mm., reunides en en inflorescències arrodonides terminals. Estams sobreïxents. En herbassars eixuts i al costat dels boscos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *