Retrats: Rineke Dijkstra

La fotògrafa holandesa Rineke Dijkstra va néixer a l’any 1959 al 2 de juny. Entre el 1981 i 1986, va assistir a l’academia Gerrit Rietveld que es troba a Amsterdam.

Normalment feia retrats individualment, fotografiava a gent en plena adolescència, joves fent el servei militar o anant a discoteques. També es destacava en fer fotos a dones nues que acabaven de parir. Podríem dir que no buscava la bellesa sinó, tal com és l’ésser humà. Treballa amb gent que no es troba guapa.

Les seves fotos són simples i força buides tan pel que fa en als fons que utilitza com per la posició de les persones retratades. Els fons són minimalistes. Les persones normalment estan dretes i mirant a càmera. No hi ha felicitat, ni dramtisme; sinó persones insegures i solitàries que posen a vegades indiferents davant la càmera.

Treballava en sèries de fotografies, una de les més conegudes és Beach Portraits, on es veuen adolescents de diferents condicions socials en una mateixa situació,  gairebé nuus davant el mar i dins un cos en desenvolupament que no poden controlar. Una altra sèrie molt coneguda va ser fotografiar la mateixa persona en una diferència de 20 mesos amb els seus canvis una d’aquestes va ser a Israel a l’any 1999-2000.

Júlia Solà i Ariadna Corney

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *