QUÈ TROBO A FALTAR EN ELS DIFERENTS PROGRAMES ELECTORALS DE SVH COM A INFANT?
PLANIFICACIÓ
Aquest projecte sorgeix de la necessitat de treballar la política. A més, en el més de juny es van celebrar les eleccions generals d’Espanya i coincideix amb diferents notícies sobre la formació del nou govern de l’estat Espanyol.
Per tant, és el moment ideal per treballar aquest tema. Però, els programes electorals ens inclouen als infants? En un inici no hem tingut clar, per tant caldrà analitzar les propostes dels diferents partits polítics que més coneixem per tal de veure si ens representen i proposen aspectes del nostre dia a dia i de les nostres inquietuds.
CRITERIS D’AVALUACIÓ
- Relacionar els diferents tipus de govern amb les seves característiques.
- Fer un esquema de les diferents institucions polítiques.
- Situar en un eix cronològic els diferents tipus de Govern d’Espanya i Catalunya en el S.XX.
- Comparar les diferents propostes polítiques de les eleccions generals de l’estat espanyol.
- Proposar canvis i millores sobre els temes triats i escriure un article.
FULL DE RUTA
En primer lloc ens hem preguntat què és la política? Hem pogut veure què és una manera d’organitzar-nos i que a l’escola també hi ha política, així com en els nostres entorns propers.
A través d’una ILEC hem conegut els sistemes polítics i els tipus de govern, distingint-los en democràtics i no democràtics.
Una vegada hem sabut quines són les institucions polítiques de Catalunya i d’Espanya, i de fer un recorregut per l’evolució política d’Espanya i Catalunya, hem passat a analitzar els programes electorals dels partits polítics que més coneixem que s’han presentat a les eleccions generals.
D’aquests programes hem analitzat quines propostes ens afecten com a infants i posteriorment, hem proposat canvis i millores d’aquests programes i finalment n’hem elaborat un article que ha estat el nostre producte final.
L’AVALUACIÓ
L’ avaluació sempre és continuada, anem avaluant tot el procés d’aprenentatge i fem sempre alguna pregunta inicial al principi del projecte per després al final tornar a repetir-la i que els i les alumnes s’adonin de tot el que han après.
També hem fet un joc en línia en el que hem pogut comprovar el que sabíem del projecte i després hem fet un posa’t a prova d’allò que hem anat fent durant el (per tal de continuar amb l’hàbit de repassar tot el que anem treballant a classe).
COM HA EVOLUCIONAT LA COMUNICACÓ AL LLARG DE LA HISTÒRIA?
PLANIFICACIÓ
Aquest projecte sorgeix de la necessitat de continuar treballant la Història. A Cicle Mitjà vam treballar la Prehistòria i l’Edat Antiga, aquest curs treballarem l’edat Mitjana i la Moderna. A partir dels coneixements previs del que ja sabem sobre la història, ens comencen a sorgir dubtes sobre com es comunicaven les persones en les edats anteriors, i d’aquí sorgeix la pregunta: com ha evolucionat la comunicació al llarg de la història?
CRITERIS D’AVALUACIÓ
- Situar cronològicament les èpoques històriques més importants (Edat Mitjana, Edat Moderna).
- Descriure els trets característics de les diferents edats (els transports, tipus de govern, l’organització dels poblats , l’alimentació, l’art i l’artesania en la història, els vestits i la economia, la comunicació…).
- Escriure un text descriptiu sobre un objecte típic de l’edat.
- Elaborar un eix cronològic sobre l’edat treballada en grup.
- Crear un mapa conceptual amb ajuda de l’estratègia ILEC.
- Crear un cuestionario con una herramienta digital para el resto de compañeros y compañeras.
FULL DE RUTA
METODOLOGIA
Per fer aquest projecte, ens vam dividir en grups d’experts. Cada grup s’ocupava de buscar informació de diferents fonts d’informació sobre diferents aspectes de l’edat mitjana, després van fer un CANVA amb tota la informació recaptada i la van exposar als companys/es de la classe.
També, Vam treballar conjuntament, tota la classe un text amb l’estratègia ILEC de fer resums i fer mapes mentals.
Per treballar l’edat moderna, ho hem fet a partir d’un text proporcionat per la mestra, i posteriorment per grups de taula i mitjançant la tècnica de treball cooperatiu llapis al mig de la taula, han realitzat un “escape room” telemàtic per aprendre més sobre l’edat moderna.
També hem anat a visitar el forn romà de Sant Vicenç dels horts.
Una vegada que ja teníem tota la informació de les edats en vam tornar a realitzar els resums per tal d’afegir-hi la informació que faltava.
Després, vam elaborar un Kahoot per poder repassar tot allò que havíem après de l’edat mitjana.
En acabar de recopilar la informació de l’edat mitjana i la moderna, vam fer una quadre comparatiu dels aspectes més rellevants de les dues edats. I així vam poder veure també com ha evolucionat la comunicació.
PRODUCTE FINAL
Finalment, vam decidir elaborar paper de pergamí i escriure una carta al nostre jo del futur, per tant cadascú es va escriure una carta explicant-se quin personatge era de l’edat mitjana i com era el seu dia a dia.
FOTOS ELABORANT EL PAPER DE PERGAMÍ
AVALUACIÓ
L’ avaluació es va portar a terme en diferents moments del projecte. En alguns d’aquests moments es va demanar als alumnes que expliquessin amb les seves paraules què sabien sobre un determinat contingut i, després de treballar-lo, es va tornar a demanar que expliquessin el què havien après. La comparació entre el què sabien abans i el que han acabat aprenent és sorprenent.
També, va servir com a avaluació les diferents tasques que es van realitzar durant el projecte, esquemes, eix cronològic, les preguntes que van crear del Kahoot, la presentació oral de la seva edat…
Finalment, van haver de presentar la Carpeta d’Aprenentatge, un recull de tot els seu treballs endreçats.
COM PODEM COL·LABORAR A MILLORAR EL NOSTRE OCEÀ?
PLANIFICACIÓ
Aquest projecte va encaminat a treballar els Ecosistemes, els éssers vius, analitzar el nostre planeta i com es troba en aquests moments. Partirem d’una notícia actual sobre l’estat de les costes de Galícia. Finalment, farem una sortida al Delta del Llobregat per conèixer millor el nostre entorn.
CRITERIS D’AVALUACIÓ
- Saber què és una cèl·lula i les seves parts.
- Explicar què és un ésser viu i conèixer els regnes animals.
- Entendre què és un ecosistema.
- Crear un resumen con ayuda de la estrategia ILEC.
- Interpretar diferents tipus de gràfics.
- Utilitzar un microscopi en un experiment.
- Reflexionar sobre les mesures que podem fer per ajudar al nostre planeta.
- Construir en grup una possible mesura per ajudar al nostre oceà amb el Lego We Do.
FULL DE RUTA
METODOLOGIA
Per iniciar aquest vam llegir una notícia actual sobre els pellets que s’han escampat a la platja de Galícia. Després d’una conversa amb el grup classe on ens vam preguntar: què són els pelletes? Com afecten a l’oceà? Entre d’altres preguntes, vam introduir el repte d’aquest projecte: Com podem col·laborar a millorar el nostre oceà?
Hem parlat de les característiques dels éssers vius a partir d’una activitat en que ens havíem de preguntar que li diríem a alguna cosa per saber si és un ésser viu o no, també mitjançant el treball cooperatiu hem vist el cicle vital dels éssers vius.
Hem conegut els diferents regnes dels éssers vius a través de l’activitat cooperativa del puzzle. També hem treballat la tècnica ILEC de resumir per treballar un text sobre els tipus i factors físics dels ecosistemes.
També hem treballat els diferents tipus d’agrupacions dels éssers vius i com es defensen.
Hem treballat molts tipus de gràfics diferents amb informació sobre els éssers vius i per últim, vam veure diferents vídeos que ens han ajudat a entendre el canvi climàtic, l’efecte hivernacle i entendre en quin punt està el nostre planeta en aquests moments.
Hem reflexionat sobre què podem fer nosaltres per ajudar al nostre planeta ja que hem vist que està patint mols problemes mediambientals.
Per últim, hem realitzat una sortida al Delta del Llobregat per veure les característiques de la fauna i la flora d’aquest ecosistema.
PRODUCTE FINAL
Per acabat el projecte, hem construït uns robots amb el Lego We do que poden ajudar al nostre planeta, especialment als mars i els oceans. Mireu com ho hem fet:
AVALUACIÓ
L’avaluació es va portar a terme en diferents moments del projecte. Vam respondre què pensàvem que era un ecosistema al principi del projecte i al final d’aquest.
També, va servir com a avaluació les diferents tasques que es van realitzar durant el projecte, com els resums, els esquemes que els van haver d’entregar en la carpeta d’aprenentatge, també vam dur a terme un posa’t a prova final.
COM PODEM AJUDAR A LA JADE A CONÈIXER ESPANYA?
PLANIFICACIÓ
Aquest projecte ha sorgit per la necessitat de treballar Espanya ja que el curs passat vam treballar Catalunya. Així com també d’ajudar a una amiga de la mestra d’anglès, la Jade.
La Jade és de UK. Ens va enviar un vídeo demanant-nos ajuda, en el vídeo també ens va explicar diferents aspectes sobre el seu país: l’idioma, la població, el relleu, els rius…
Ens va dir que no coneixia aquests aspectes sobre Espanya i si podíem ajudar-la per poder conèixer millor Espanya. Vol anar de vacances a l’estiu però no sap com. Ens demana la nostra ajuda per conèixer millor el país i decidir a on anar de vacances.
Per tant, haurem d’aprendre abans tot sobre el relleu, els rius, la població i les diferents comunitats abans de poder ajudar a la Jade. Comencem!
CRITERIS D’AVALUACIÓ
- Conèixer els agents geològics interns i externs i fer un experiment.
- Situar en un mapa el relleu i rius més importants d’Espanya.
- Entendre el concepte d’escala en un mapa.
- Conocer la diversidad demogràfica del país.
- Conèixer què és una piràmide d’edat.
- Situar les comunitats autònomes d’Espanya en un mapa.
- Buscar informació en grup sobre algunes de les comunitats i fer un gran mapa grupal.
- Calcular la distància entre Sant Vicenç dels Horts i diferents ciutats espanyoles.
- Exposar la informació en anglès a la Jade.
FULL DE RUTA
METODOLOGIA
A l’inici del projecte, hem treballat les diferents formes de relleu, de diferents maneres, en treball cooperatiu, amb unes explicacions escrites d’una presentació i a partir de dos experiments que es van explicar una part dels companys/es als altres. També hem l’estratègia ILEC de fer esquemes a partir de textos.
Després ens hem concretat en el relleu i rius d’Espanya, a partir de diferents textos escrits i en parelles vam buscar i situar en un mapa els més importants. Després ho vam compartir amb els nostres companys/es de grup.
Després en castellà hem treballat tota la part de la población, en el que hem buscar en grup informació sobre els conceptes més importants. També hem vist quines zones d’Espanya estan més poblades i pensat perquè podia ser això. A més, hem reflexionat sobre el paper de la dona en l’àmbit laboral.
Per últim, ens hem endinsat en les comunitats autònomes, per grups en les hem dividit i hem buscat informació sobre la població, la capital i ciutats importants, el relleu i rius importants, la gastronomia, la bandera i com podíem arribar a la capital de cada comunitat des de Sant Vicenç.
Hem preparat per grups unes presentacions visuals digitals amb el CANVA i hem preparat les exposicions en anglès per presentar-li a la Jade.
PRODUCTE FINAL
Per acabar el projecte, hem fet les presentacions orals en anglès a la Jade, on li hem explicat tot el que hem après de les comunitats i ciutats autònomes.
AVALUACIÓ
L’ avaluació continuada de tot el procés d’aprenentatge s’ha dut a terme en diferents moments, al principi del projecte vam passar la pregunta ‘Què sabem sobre l’Espanya física?’ i al final del projecte la hem tornat a passar, així com també vam passar un mapa mut de les comunitats i ara al final una altra vegada, per fer-nos conscients de tot el que hem après.
Després de cada exposició oral, hem fet una co avaluació en la que cada grup es fixava en uns aspectes concrets i després li explicaca en anglès a l’altre grup les coses que havien molt bé i es aspectes que encara calien treballar per continuar millorant.
ELS MATERIALS I LA MATÈRIA
PLANIFICACIÓ
Aquest projecte sorgeix de la necessitat de treballar la matèria. A partir de diferents experiments aprendrem diferents aspectes sobre els materials i la matèria.
CRITERIS D’AVALUACIÓ
- Identificar els materials que ens envolten.
- Explicar les propietats de la matèria i dels materials.
- Aprendre què signifiquen els canvis d’estat mitjançant un experiment.
- Experimentar amb les mescles i solucions.
- Crear una làmpada de lava.
FULL DE RUTA
METODOLOGIA
Tot just per començar el projecte, hem observat els materials que ens envolten a la classe. També hem llegit un text sobre la matèria i les seves propietats de manera cooperativa, a través de la tècnica la Substància.
També de manera cooperativa, a través de la tècnica del Puzzle, cada membre de la taula ha vist un vídeo diferent o bé a llegit un text sobre els estats de la matèria.
Després de posar la informació en comú, han creat un pòster amb el CANVA sobre el que han après d’aquest tema.
En ese momento, era el momento de experimentar y pasarnos al castellano!
Dividimos la clase en dos grupos para hacer experimentos relaciones con los estados de la materia. Un grupo hizo un experimento sobre los Fluídos no newtonianos y el otro hizo un destilador solar. Seguimos el método científico para crear hipótesis sobre lo que pasaría. Cuando acabamos cada grupo explicó al otro lo que había hecho y aprendido. Para el destilador solar tuvimos que esperarnos un par de días para ver lo que pasaba.
También, a través de la técnica de trabajo cooperativo del Puzzle, otro día hemos dividido un texto en 4 partes. A cada persona de la mesa le hemos dado una parte y por lo tanto se han creado 4 grupos de expertos. Cada grupo ha leído el texto y ha realizado unos mini experimentos para poder ver en directo la explicación del texto.
Así, hemos trabajado las 3 formas de separar las mezclas heterogéneas: filtración, decantación y magnetismo. También un grupo, ha trabajado las soluciones.
Al acabar, cada grupo ha explicado y enseñado lo que ha hecho y aprendido, para compartir la información entre todos.
¡Mirad cómo lo hemos hecho!
AVALUACIÓ
L’ avaluació sempre és continuada, anem avaluant tot el procés d’aprenentatge i fem sempre alguna pregunta inicial al principi del projecte per després al final tornar a repetir-la, també amb l’entrega de la carpeta d’aprenentatge, amb tot això, els alumnes s’adonen de tot el que han après durant el projecte.