CICLE SUPERIOR

TEATRE EN ANGLÈS

El de Cicle Superior han preparat el teatre  “Fearless Jonh” (“En Joan sense por”) en anglès i ho han fet molt bé!!!

 

CARNAVAL 2020

Aquí ens teniu ben disfressats!!!

 

SENTIT LITERAL I SENTIT FIGURAT

Els alumnes de 5è a castellà hem estat treballant el sentit literal i el sentit figurat. Ho hem fet per parelles. Cada parella ha triat un parell d’expressions d’us habitual i hem vist que sempre les entenem des del sentit figurat, que si les agafem literalment no tenen el mateix significat.

Finalment ho hem penjat en forma de joc la passadís.

 

PROVINCIES D’ESPANYA

A Medi Social hem començat a treballar la repartició territorial del territori espanyol. Per grups, hem fet un joc de localització de províncies en el mapa.

 

D’ON SURT LA INSPIRACIÓ?

Aquest segon trimestre els alumnes de 5è hem començat la Plàstica llegint i dibuixant un conte, que vam trobar a la revista Cavall Fort, titulat D’on surt la inspiració?.

També n’hem fet un mural i l’hem penjat al passadís per compartir-lo amb la resta de companys i mestres de l’escola.

 

ÀMBITS A C.SUPERIOR

Aquest primer trimestre el cicle superior hem fet  tres àmbits, un d’anglès i dos de matemàtiques, com sempre. El d’anglès ha consistit en fer un treball d’investigació sobre alguna capital Europea. Un àmbit matemàtic ha consistit en elaborar un pressupost per pintar el barracó de l’escola. En l’altre àmbit matemàtic s’ha dibuixat una rosa dels vents al pati, seguint totes les proporcions matemàtiques  i aplicant els diferents contingut geomètrics apresos.

 

PER L’ESCOLA TAMBÉ HAN PASSAT ELS REIS

Els alumnes de 5è hem començat el segon trimestre amb molta alegria,  els Reis han deixat un regalet  per cadascú de nosaltres!!!

 

RESIDU, ON VAS?

A Valors hem estat treballant com podem preservar el medi on vivim, Repensant com fem les coses, Reciclant, Reduint i Reutilitzant. Però, sabem reciclar?

Hem  fet una enquesta als alumnes de 3r, 4t, a nosaltres mateixos i a 6è per veure si sabem a quin contenidor hem de llençar cada cosa. Amb aquesta enquesta també hem pogut veure quin és el contenidor que coneixem més i per tant reciclem millor, i al revés.

Des de matemàtiques hem elaborat unes gràfiques que ens han ajudat a entendre-ho d’una manera molt visual.

 

TRANSMISSIÓ DE LA INFORMACIÓ

A Medi Natural continuem treballant el Sistema nerviós. Ara estem intentant entendre com es transmet la informació dins del nostre cos.

 

PINTURA AL TREMP D’OU

A la sortida al Monestir de Sant Pere de Rodes vam fer un taller de pintura al Tremp d’ou, pintura que utilitzaven els monjos que vivien al monestir durant el segle XII. Ens va agradar tant, que hem volgut reproduir el taller a la classe!!

 

REDACTEM LA NOTÍCIA DE L’EXCURSIÓ A SANT PERE DE RODES

Els alumnes de 5è estem treballant  al Taller d’escriptura, com a text informatiu, la NOTÍCIA. En Mohamed i la Nicole van fer una mot bona feina, així que aquí us deixem amb la seva crònica sobre l’excursió:

VISITA AL MONESTIR DE SANT PERE DE RODES

Vam anar al Monestir, d’excursió i vam aprendre moltes coses.

El dimarts, 5 de novembre del 2019, els alumnes de 3r, 4t, 5è i 6è de l’escola Joaquim Gifre de Garriguella vam fer una excursió. La sortida consistia en visitar el Monestir de Sant Pere de Rodes, que està situat a la muntanya de Verdera al poble del Port de la Selva.

Durant l’excursió nosaltres vam aprendre que feien i com vivien els monjos. Una guia, que es deia Bàrbara  ens va ensenyar l’església i ens va explicar com es protegien per mar i per terra. També vam veure les torres de defensa, que eren grans i altes. Després de la visita guiada amb la Bàrbara, vam fer un taller de pintura al tremp d’ou, i ens van explicar com feien les pintures al segle XII. Ho feien de la següent manera: agafaven l’ou, li treien la clara i barrejaven el rovell amb  els pigments. Els pigments era pols de diferents colors que se aconseguia picant i desfent diferents elements de la natura com per exemple les pedres. Ens ho vam passar molt bé i ens va agradar aprendre la vida dels Monjos en el segle XII.

 

ÀMBIT DE MEDI

A l’àmbit de Medi, el grup de 6è hem muntat uns planetaris per estudiar el Sistema Solar.

 

TREBALLEM ELS RIUS A CICLE SUPERIOR

Aquest matí hem ubicat els rius més importants de la península , seguidament comencem un gràfic per plasmar-ho en paper

 

TALLER D’ESCRIPTURA: LA NOTÍCIA

Avui dimarts 12 de Novembre  fa una setmana que els alumnes de Cicle Mitjà i Superior hem anat d’excursió al Monestir de Sant Pere de Rodes. Avui, aprofitant que tenim taller d’escriptura  i que estem treballant la notícia, per parelles n’estem redactant  una que reflecteixi la nostra experiència el dia de l’excursió.

 

SORTIDA MONESTIR SANT PERE DE RODES

Aquest dimarts 5 de novembre, els alumnes del Cicle Mitjà i del Cicle Superior hem anat d’excursió al monestir de Sant Pere de Rodes. Hem fet una visita guiada per aquest majestuós conjunt monumental i hem fet un taller  de pintura al tremp d’ou emulant els artistes medievals. Després hem anat a dinat a Mas Ventós on hem pogut gaudir d’unes vistes impressionants al golf de Roses.

 

¿QUIÉN LO ADIVINA ANTES?

La primera tipologia textual que hem treballat a castellà és la definició d’objectes. Per fer-ho hem fet un joc per parelles. Cadascú ha definit 3 objectes de la classe i després s’ha trobat  amb tres contrincants per veure qui endevinava abans l’objecte.

 

MURAL SISTEMA NERVIÓS

Els alumnes de 5è estem treballant el sistema nerviós i  és per això que hem fet un mural que n’explica les diferents parts.

 

“MORALEJA”

A Castellà hem començat a llegir uns contes curts amb “moraleja”, és a dir, contes que ens volen ensenyar alguna cosa a través del que els passa als personatges que apareixen a la història. Per parelles els hem posat per ordre i n’hem interpretat la “moraleja”.

 

POWERPOINT PAÏSOS UNIÓ EUROPEA

A la classe de 6è presentem els “powerpoint” que hem fet per explicar els països de la Unió Europea.

 

EL COS HUMÀ

Els de 5è comencem el primer trimestre recuperant la feina dels sentits que van fer a 4t i així poder introduir el sistema nerviós. Però primer hem de recordar que el cos és un organisme únic i que funciona  tot junt i alhora, encara que al ser tant complex n’estudiem les parts per separat.

 

DECOREM LA PORTA DE LA CLASSE

El primer que veiem cada dia quan entrem a l’escola és la porta de la nostra classe. Que millor que tenir-la ben bonica!

 

ATLES: UN LLIBRE DE MAPES

Els alumnes de 5è hem començat el medi social d’enguany aprenent a consultar l’atles, un llibre de mapes que ens acompanyarà durant tot el curs.

 

EDUCACIÓ FÍSICA AMB EL NOU ESPECIALISTA 

Aquest curs ha arribat un nou especialista d ‘Educació Física que fa que els més grans de la casa treguin tot el seu potencial esportiu!

 

ORTOGRAFIA PER PENJAR- 5è

Enguany hem començat el curs revisant  quines són aquelles paraules que, tot i no haver-ne estudiat l’ortografia, hauríem d’escriure correctament ja que les hem utilitzat tota la  vida!!! Quan hem consensuat quines paraules eren, n’hem fet cartells per penjar a la paret per no tenir cap excusa per no escriure-les bé!

 

ENS MESUREM – 5è

Una del primeres sessions de matemàtiques l’hem dedicat a mesurar-nos per representar després matemàticament la nostra mesura. La setmana vinent compartirem les nostres representacions i veurem si estan ben fetes des del punt de vista matemàtic!

 

BIBLIOTECA D’AULA – 5è

Quins llibres hi ha a la biblioteca de la classe?

Aquesta primera setmana de classe ens hem estat familiaritzant amb el nou espai i el material que compartirem durant tot el curs. Una de les primeres coses que hem fet ha sigut fer una ullada als llibres que tenim a la biblioteca, per veure quins ens poden interessar i si n’hem de comprar de nous! Hem aprofitat perquè cadascú en triï un per començar a llegir.

 

INICIEM UN NOU CURS

 

EXCURSIÓ A L’ESCALA

Us deixem un recull de fotografies de la última sortida de Cicle Superior a l’ Escala.

RETRATS MINECRAFT

Podem ser més guapos i guapes ? Mireu com ens hem fet un retrat !

L’ULL AMB CARBONET

Heu intentat alguna vegada reproduir un ull amb carbonet , A partir d’un model mireu com han sortit.  

 

PLÀSTICA A LA MANERA DE DIDIER TRIGLIA

Mireu quin artistes de Cicle Superior tenim a l’escola

 

FI DE CURS

Ja fa dies que les diferents classes preparem la trobada de final de curs. Aquí us deixem alguna pista del que estem preparant nosaltres!!! Que ballem està clar, però… què més farem?

 

XERRADA MOSQUIT TIGRE

Dijous 16 de maig va venir a l’escola en Joan del programa de vigilància del mosquit tigre a fer-nos una xerrada sobre aquest tipus de mosquit. Sabíeu que els mosquits tigre viuen aproximadament entre dues i tres setmanes? Sabíeu que els mosquits tigres no es desplacen més de 200 metres del lloc on van néixer  al llarg de la seva vida? Sabíeu que els mosquits tigres triguen només 7 dies en fer la metamorfosi d’ous a mosquit, passant per la fase de larva i pupa? Sabíeu que els ous poden esperar fins a 2 anys a tenir les condicions optimes per començar  transformar-se?

Ens han demanat de col·laborar en el seu programa de vigilància i seguiment d’aquesta espècie exòtica invasora. Hem agafat mostres de larves de diferents llocs de la zona i les hi hem enviat perquè les analitzin al laboratori. Esperem tenir els resultats abans de final  de curs.

 

TALLER DE RECICLATGE: D’ORGÀNIC A ORGÀNIC

Dilluns 29 d’Abril va venir en Pitu Tries a fer-nos un taller sobre reciclatge en general i més específicament sobre com reciclar la matèria orgànica i reaprofitar-la.

 

ÀMBITS 2n.TRIMESTRE

Aquest segon trimestre hem fet uns àmbits molt interessants de matemàtiques i anglès. Hem fet una gimcana matemàtica al pati, l’escola i les classes de 5è i 6è a escala i unes obres de teatre en anglès.

Aquí us deixem un tastet de cada un d’ells:

 

 

 

LA PRIMAVERA A CICLE SUPERIOR

Les ganes de sol, bon temps i flors es pot palpar al passadís..

VISITA MOSSOS D’ESQUADRA

Internet és un món que tots coneixem i utilitzem a diari però estem segurs de les seves repercussions?  A Cicle Superior els Mossos d’ Esquadra han fet una xerrada per informar als alumnes sobre els seus perills

 

VISITA “PITU TRIES” I TALLER DE RECICLATGE

Avui ens ha visitat a l’escola en “pitu tries” i ens ha fet reflexionar sobre el reciclatge, i tu? ja recicles?

TALLER ESPÈCIES EXÒTIQUES INVASORES AQUÀTIQUES

Dilluns 8 d’abril, ha vingut el Sergi de la companyia Biosfera a fer-nos un taller subvencionat per la Generalitat sobre Espècies Exòtiques Invasores Aquàtiques.

Ens ha explicat la lluita actual entre la Tortuga de Rierol (autòctona) i la Tortuga de Florida, la Posidònia (autòctona) i l’Alga Caulerpa (Australià), el Canyís Autòctona) o la Canya (Àsia), la Vegetació Dunar (autòctona)  i l’Ungla de Gat (sud Àfrica), el Mosquit Comú i el Mosquit  Tigre (Àsia).

Després d’una introducció general, s’ha centrat en les especies aquàtiques:  el Mosquit Tigre, el Cargol Poma, el Cranc Roig Americà, el Cranc Blau Americà, la Tortuga de Florida, la Gambúsia (introduïda al 1920), o el Silur (peix gat).

 

ÀMBITS 2n TRIMESTRE

Aquest segon trimestre  hem fet uns àmbits molt interessats de matemàtiques i anglès. Hem fet una gimcana matemàtica al pati, l’escola i les classes de 5è i 6è a escala  i  unes obres de teatre en anglès.

Aquí us deixem un tastet de cada un d’ells:

 

 

III CONCURS DE LITERATURA INFANTIL I JUVENIL CLER 2019

Enguany els alumnes de l’escola, des de 1r fins a  6è, ens hem presentat al concurs CLER 2019. Els participants premiats els coneixerem a l’entrega de premis que es farà el dia de Sant Jordi a les 15h a l’escola.

 

DISSECCIÓ COR I PULMONS DE XAI 

Aquest segon trimestre els alumnes de 5è hem treballat l’aparell respiratori i l’aparell circulatori. Per acabar d’entendre com funcionen aquests aparells, hem acabat fent la dissecció d’uns pulmons i d’un cor de xai.

 

 

TALLER DE CARNESTOLTES

Divendres 1 de Març vam celebrar el Carnestoltes a l’escola. Durant el matí, els alumnes de 5è i 6è, vam fer un taller de màscara – barret. Ens van quedar molt i molt xules!!

 

ÀMBITS A CICLE SUPERIOR

Aquí un petit recull dels treballs elaborats a les sessions d’àmbits a cicle superior en els que es fan teatre, maquetació i treball audiovisual.

 

PATI I JOCS 

A Cicle Superior tenim moltes estones de treball però a l’esbarjo aprofitem molt per descansar i també jugar , salta i riure!

 

EXCURSIÓ A L’AEROPORT DE GIRONA 

Aquest divendres hem fet l’excursió a l’aeroport de Girona , ha estat molt entretinguda i divertida!

 

ASSAIG DE L’OBRA DE TEATRE D’ ÀMBITS 

Els alumnes de Cicle superior estan preparant una obra de teatre a àmbits en llengua anglesa , mireu com repassen els seus textos a l’assaig .

 

FITXES LECTURA

Fa aproximadament un mes vam decidir ampliar la biblioteca de la classe portant llibres de lectura que ens havien agradat de casa. Ara hem dissenyat per grups com volíem que fos la fitxa de lectura que ompliríem en acabar el llibre.

 

LA CAPACITAT PULMONAR

Dilluns 11 de febrer els alumnes de 5è vam fer un experiment per calcular la nostra capacitat pulmonar, és a dir la quantitat màxima d’aire que podem agafar amb una inspiració.

 

SORTIDA AL PARLAMENT DE CATALUNYA

Al mes de Febrer havíem de fer una sortida al Parlament. Per motius aliens a la nostra voluntat, finalment no hi vam poder anar. Com que teníem l’activitat de la sortida molt ben preparada, vam reproduir a la classe el que hauríem d’haver fet a l’hemicicle parlamentari.