SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS

L’escola Joan XXIII de Balenyà hem participat a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus organitzant un esmorzar sense residus sota el lema “utilitza’n menys”. Hi hem participat tota l’escola, des de P3 fins a 6è.
L’activitat va constar de dues jornades, la primera el dia 17 de novembre, on es va fer un registre dels residus generats durant l’esmorzar, sense haver avisat ni als alumnes ni a les famílies. I la segona, al cap d’una setmana, que vam tornar a fer el mateix registre, però aquesta vegada havent informat prèviament a les famílies i als nens i nenes de l’activitat.
Podeu veure la gràfica comparativa de les dades recollides dels dos dies en l’àlbum de fotos de la notícia.

Veient els resultats dels dos dies, podem dir que són molt semblants, és a dir, que no s’ha aconseguit reduir els envasos, inclús podem observar en el cas del paper i l’alumini, que ha empitjorat.
Analitzant els resultats obtinguts en la segona jornada, per cicles (hi ha una gràfica a l’àlbum), podem constatar que hi ha diferències notables entre Educació Infantil i Inicial, on es generen pocs residus i Cicle Mitjà i Superior, on se’n generen molts més. Aquesta diferència és degut a que a Educació infantil hi ha uns esmorzars establerts i es promou molt l’ús de carmanyola, i tot i que els alumnes de Cicle Inicial poden portar l’esmorzar que vulguin, les famílies continuen bastant amb la mateixa dinàmica que feien a Educació Infantil.

La reflexió final que fem és que cal continuar insistint molt en la no utilització del plàstic i l’alumini, sobretot a Cicle Mitjà i Superior, i promoure més la utilització de carmanyoles o altres tipus d’envasos més sostenibles.

1r-a