Projecte del poble: visita a les cases de cós

Us heu fixat mai en les cases tradicionals del baix Maresme? A Premià de Mar, Vilassar, El Masnou… en tots aquests pobles i més hi ha les cases de cós, unes cases amb característiques comunes que mantenen en la seva façana la mesura de l’antic “cors”, d’aproximadament 5 metres, que va derivar a dir-se cós. Les cases de cós, doncs, indiquen les cases tradicionals dels pescadors, mariners i els obrers de les fàbriques (aquestes darreres cases tenen una mesura més petita que les anteriors).

Hem fet la visita amb l’Eloi que ens ha ensenyat, primer de tot, la Masia de can Manent, de les primeres cases de Premià. Despés hem anat a conèixer que són les cases de cós, les semblances i les diferències entre unes cases i altres.

També hem pogut visitar una casa de cós per dins, la casa de la Jacinta, per veure’n la distribució de l’entrada, habitació, passadís, menjador i cuina. Al darrere l’eixida (pati) amb un safareig i l’antiga estança on hi havia el lavabo antigament.

La decoració de la façana, el nombre de finestres, la porta, la seva orientació cap al mar, la distribució interior… ens hem de fixar bé en totes aquestes coses per esbrinar si la casa la van construir per a un pescador, per a un mariner (o capità) o per a un obrer de les moltes fàbriques que hi havia a Premià.

Amb aquesta sortida per Premià tot just comença el nostre projecte del poble amb el qual coneixerem altres edificis i llocs d’interés, la seva història, tradicions… us anirem posant al corrent de tot plegat.

Ara mireu les fotos d’avui.

Aquest article ha estat publicat en Curs 2019-2020. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a Projecte del poble: visita a les cases de cós

 1. David diu:

  Hola Dídac i Gonzalo,
  aquell dia vam aprendre a distingir les cases de cós de pescadors, treballadors i mariners, com molt bé diu el Gonzalo.
  Encara hem d’aprendre moltes coses més sobre el nostre poble amb el projecte que farem al tercer trimestre.
  La senyora Jacinta va ser molt amable en obrir-nos les portes de casa seva, oi Dídac?

 2. Gonzalo diu:

  ……. Em va encantar

 3. Gonzalo diu:

  Aquella caminata per veure les cases de pescadors,mariners i treballadors que traballaven en les fabrica

 4. Dídac diu:

  M’ha agradat molt fer la visita al poble i que poguéssim entrar a la casa de la senyora. 😉

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *