El final.

El final és l’última fase del joc d’una partida d’escacs. S’hi arriba quan queden poques peces sobre el tauler i resulta complicat d’aconseguir l’escac i mat.

El valor de les peces canvia en el final de la partida. Els peons passen a guanyar més importància, donat que coronar-ne un pot significar aconseguir un aventatge decisiu.

El rei, per altra banda, passa a tenir un paper més actiu, tant de defensa com també d’atac: pot ajudar els peons a avançar o impedir que avancin els contraris.

A partir d’una posició en concret avui aprendrem un parell d’idees que ens poden ser molt útils en un final de partida.

Fixeu-vos en la posició.

Juguen les blanques i guanyen, com?

Pos28

 

L’objectiu principal d’un final de partida sol ser coronar un peó per tal d’aconseguir molt d’aventatge sobre el contrari.

Analitzarem en dues parts la posició anterior i resoldrem la manera de guanyar amb les blanques la partida.

Creació d’un peó passat

En la posició anterior tenim un “tres contra tres” de peons enfrontats, hem de crear un peó passat, obrir-li camí entre els tres peons negres, per tal de fer-ho hem d’avançar el peó del mig (b) i jugar per tant: b5 (en cas de moure un altre peó les negres avancen el peó central i tots es bloquejaran)

Pos29

A continuació les negres capturen el peó, poden  fer-ho amb “a” o amb “c”, provarem amb “c”. Negres: cxb5. Ara NO HEM DE CAPTURAR, si hem desviat “c” haurem d’obrir pas al nostre peó “c” sacrificant “a”. Blanques: a5.

Pos31

Amb aquesta jugada desviem “b” i així el nostre peó “c” no trobarà cap obstacle.

Negres: bxa5; Blanques: c5

Pos32

Via lliure per al peó “c” que ja és un peó passat (peó que no es troba cap  peó contrari en la seva trajectòria  des de la columna on es trova).

Però… El rei negre podria agafar el peó blanc aprofitant el seu moviment en diagonal! O no? Podem visualitzar jugada a jugada si atura o no el peó o bé podem emprar un recurs que ens facilitarà la resposta a la pregunta.

Regla del quadrat

Tracem (de fet, l’hem d’imaginar) un quadrat partint de c5, casella on està el peó, fins a c8, casella on ha d’arribar, tenim un primer costat (c5-c8) i, a partir d’ell, tracem els altres costats, per tant: c5-f5; f5-f8; f8-c8.

La regla del quadrat diu que, si el rei es situa dins del quadrat aconsegueixen aturar el peó (compten les caselles que formen part dels costats).

Hem traçat ja (imaginat o visualitzat) el quadrat i visualitzem el moviment de les negres, a qui correspon jugar: Rd4. Entra dins del quadrat? No entra, doncs. Les blanques aconsegueixen el seu objectiu.

Ara bé… I si les negres aprofitant també els seus peons passats procuren coronar? Si ho fan, tot just després de les blanques, ho farien amb escac i mat.

El rei blanc pot aturar el peó a que es troba més allunyat d’ell?

Pos33

Només hem d’aplicar de nou la regla del quadrat i, de seguida, en sortim de dubtes.

 

 

 

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *