El mig joc. Recursos tàctics II.

Hi ha molts recursos tàctics, a continuació partim d’una posició espectacular d’una partida real disputada fa molts anys a Nova York l’any 1942, entre Helms, que portava les blanques, i Tenner, que portava les negres.

Les negres tenen un fort atac. Ara la dama blanca és amençada pel cavall de d4, que a la vegada amenaça amb un atac doble (rei i torre) sobre el peó de c2. Si la dama captura el cavall d’ f2 segueix la jugada Cxc2+, i l’alfil d’ a7 pot després capturar la dama d’ f2.

Però les negres encara no s’han enrocat (greu error).

 

Fixeu-vos en la posició.

Juguen les blanques i fan mat en dues jugades.

Pos7

Escac a la descoberta

Amenaça al rei que es produeix en retirar una peça pròpia que s’interposa en la fila, columna, o diagonal en què es troben tant la peça que fa l’escac com també el rei contrari. Cal mirar molt bé on es porta la peça que es mou i seleccionar-ne amb precisió la casella , ja que aquesta jugada, molt perillosa, ens ofereix moltes possibilitats de treure’n un gran profit.

Si ens tornem a fixar en la posició del diagrama anterior veiem que el cavall d’ e5 s’interposa en la mateixa columna on hi ha la dama i el rei contrari, en retirar el cavall la dama farà escac al rei. L’únic que, en aquest cas, la peça que faria l’escac (la dama) està amenaçada.

La partida segueix:

12. Cxd7+ (sacrifici de la dama, el sacrifici  és l’entrega voluntària d’una peça a canvi d’obtenir un benefici encara més gran)

Pos8

Les negres capturen la dama: 12. …; Cxe2

Pos9

I la partida s’acaba amb un mat espectacular amb un escac doble (l’escac doble és un escac a la descoberta en què la peça que es mou fa també escac al rei, només hi ha una única possibilitat de defensa en aquest tipus d’amenaça: la retirada del rei).

13. Cf6++

Pos10

El cavall d’ f6 amenaça el rei, no pot ser capturat perquè l’alfil de b5 també amenaça el rei; no es pot tapar en d7 perquè el cavall amenaça el rei i aquest, per altra banda no pot jugar, ja que l’alfil d’ a3 controla tota la diagonal fins f8.

 

 

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *