El mig joc. Recursos tàctics I.

Un cop els dos oponents han pres posicions sobre el tauler, s’inicia el mig joc; establir plans d’atac i/o defensa; anar a buscar el rei contrari, guanyar alguna peça (material).

A continuació us mostraré alguns recursos tàctics que, si teniu ocasió de posar-los en pràctica, de ben segur, que en treureu molt de profit.

La doble amenaça.

Jugada en què una peça amenaça a la vegada dues peces contràries. També se’n parla d'”ulleres“.

En aquesta posició juguen les blanques i aconsegueixen un aventatge decisiu.

Pos1

Amb Ce6+ s’amenaça el rei i la dama, que podrà ser capturada després.

Pos2

La clavada.

Posició en la qual una peça no es pot moure perquè si ho fa desprotegeix el rei, seria una jugada ilegal, o bé una peça de més valor que la peça inmobilitzada, en aquest cas “clavada”.

De la clavada se’n pot treure molt de profit, ja que, tractant-se d’una peça immobilitzada, si és atacada és més probable de ser capturada.

En aquesta posició juguen les blanques, que tenen un cavall “clavat”, si es mou queda desprotegida la dama, que seria capturada per la dama contrària.Dues peces negres amenacen el cavall (el cavall de b8 i la dama de d7), per només una que defensa el cavall (la dama d’ a4). Però si us hi fixeu bé les blanques poden capgirar la situació, com?

Pos3

Da8

Pos4

Contraclavada!! Ara és el cavall negre que no es pot moure (deixa el rei descobert a la vuitena filera) i és atacat per dues peces (la dama i el cavall) mentre només és protegit per una sola (la dama). Si la dama negra captura el cavall (Dxc6) la dama blanca captura el cavall i aconsegueix de fer escac i mat (Dxb8+; seguit de De8 i Dxe8++), aprofitant que el rei negre no té sortida (mat del passadís).

“Raigs x” o escac “a través”.

El rei és amenaçat i, tot just, a la mateix fila, columna o diagonal, deixa desprotegida una peça valuosa que pot ser capturada.

En aquesta posició juguen les blanques i guanyaran “material” (una peça), com?

Pos5

Primer caldrà fer un canvi de torre: Txd8; Cxd8

Pos23

Amb aquest canvi hem desviat el cavall, impossibilitant que tapi en d4.

Ab2+ (escac a través)

Pos24

 

 

 

Aquest article s'ha publicat dins de General i etiquetat amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *