Imatges i sons en extinció. La Panera, a Lleida

 Bon Any 2011 Residents!

Tal com us vaig dir, aquest Nadal me n’he anat a veure l’exposició Imatges i sons en extinció al Centre d’Art la Panera (www.lapanera.cat) de la capital de Ponent. Allí m’hi vaig trobar la Núria Aidelman d’A Bao A Qu. Va ser una grata sorpresa. Des d’aquí felicito aquesta associació per la seua tasca cultural i educativa. Són unes (perquè majoritàriament són dones) cracks incansables! En canvi, 🙄 , no em vaig trobar amb cap de vosaltres, estimats alumnes! Si haguéssiu vingut, ara no tindríeu cap problema per contestar què és una instal·lació sonora? Val a dir que algunes de les respostes que vau penjar a l’arbre de Nadal eren força estranyes. En fi… compto que us llegireu aquest resumet de la meua visita i en traureu profit.

D’entrada us presento l’espai en fotos. A la falda de la Seu Vella il·luminada per Nadal hi trobem l’antic edifici de la Panera, ara reconvertit en museu.

Foto 31Foto 32

 A l’entrar a la Panera ens trobem un text a la paret a mode de presentació. Hi podem llegir un subtítol: Sons en causa. Paisatges sonors del desenvolupament humà.  De fet, aquest projecte és una continuació de l’iniciat al CCCB de Barcelona (Zeppelin Sons en Causa). L’Orquestra del Caos incorpora uns arxius sonors enregistrats en diferents espais de llatinoamèrica (Colòmbia, el Brasil, el Perú, Costa Rica, l’Argentina, etc.) que complementen els textos de les parets de la Panera i els quaderns de bitàcola d’uns viatgers que no coneixem. Normalment les gravacions s’han fet en espais oberts, en plena natura, però de vegades, també es fan en espais tancats com pot ser un aeroport. En principi, les zones que s’han trïat per fer els enregistraments són zones d’una importància mediambiental molt rellevant i, alhora, són zones sotmeses a canvis profunds a causa de l’assentament recent de l’home. Aquest seria el fil conductor de la mostra. L’exposició té, però, tres àmbits ben diferenciats: indústries, motors i músiques; selva i sabana; nit.

Foto 33 Foto 34

Foto 35Foto 36

 

 Foto 37Foto 38Foto 39

Foto 40

 Paral·lelament, la instal·lació sonora inclou la mostra de fotografies d’Axel Hütte, subtitulada: Paisatges redescoberts. Queda just ubicada entremig de la Selva i la sabana i de la Nit.  Són d’una bellesa exuberant: ara pau, ara fúria. A la paret de la Panera hi podem llegir que no es tracta de documents, sinó d’experiències. Ben bé, amb aquestes fotografies es pretén captar els paisatges i les rutes dels conqueridors del Nou Món.

Tot plegat, la vista ha sigut molt interessant i força relaxant. L’Orquestra del Caos deixa palès el conjunt tan enriquidor de sons que ens ofereix la natura.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *