Novena i desena sessió: treball amb Ecosistema Urbano, diàleg amb la Regidora del Districte i concreció del projecte

Ha arribat el gran dia! Hem fet les dues jornades que a més d’intensives han estat d’allò més intenses, i de les que n’ha de sortir la intervenció que farem. Hem comptat amb la presència de la Belinda Tato d’Ecosistema Urbano, la Sra. Carme Andrés, Regidora del Districte de Nou Barris, acompanyada de la Sra. Palmira Vélez, Consellera Tècnica del Districte i el Conseller Sr. Jesús Turmo, i hem fet intervencions de Land Art, hem preparat pizzes ecològiques i hem treballat molt!

Per on començar…? Intentaré ser breu, tot i que serà difícil donat la gran acumulació de moments i d’experiències interessants viscudes aquests dos dies:

El primer dia: Can Masdeu, Land Art, Belinda Tato, la Regidora Sra. Carme Andrés, pizzes ecològiques…

  collserola4collserola2-4collserola2-10collserola2-61collserola_can_masdeucollserola2-13collserola2-17
  En arribar a Can Masdeu, la Lídia -la nostra amfitriona de la casa- ens ha vingut a rebre i després d’organitzar-nos breument hem anat a fer unes intervencions de Land Art (art a la Natura i amb la Natura) aprofitant l’entorn excepcional que ens ofereix Collserola i els voltants de Can Masdeu.

  Les intervencions que els alumnes han fet per parelles han estat totes sorprenents per motius ben diferents i tot plegat ens ha servit per “tocar de mans a terra” i ens ha permès treure temes que després han anat sorgint repetidament. D’entrada hem vist molts cors a les obres dels alumnes… (es respira l’amor a l’aire!), tot i que n’hi havia de ben diferents: uns fets verds i vius (Alexandra i Arantxa) i altres trencats i amb fulles seques (Jean Carlos i Darling). També hem vist un edifici futurista construït amb palets, fulles i pedres (Miguel i Javi), hem descobert tortugues amagades en el paisatge (Maideny, Milagros, Jenny), hem dibuixat cares fumadores (Erik i Veni) i hem intervingut sobre un cotxe amb fulles i branques d’olivera (Ian i Cristian).

  Temes que han sorgit: la importància de l’entorn i com aquest forma part tant de l’obra com l’obra mateixa; la importància de posar en valor objectes i llocs “trobats” als quals gairebé l’única intervenció que cal és visibilitzar-los; la delicadesa i la subtilesa en la utilització dels materials i les seves textures; que intervenir en la natura amb elements naturals implica que aquestes són obres totalment efímeres (l’obra de Ian i Cristian se la va endur el vent abans que pogués veure-la ningú!). Totes aquestes reflexions són molt valuoses pel que tenen de relació amb la intervenció que realitzarem posteriorment al barri.

  Després d’això ha arribat la Belinda Tato directament de Madrid i ens ha presentat breument alguns exemples d’intervencions que ha realitzat el seu estudi o bé els estudiants dels tallers que han impartit. Els punts més importants de la seva xerrada els resumeixo en el següent esquema:

  esquema_belinda2

  Mentrestant, en Patrick de Can Masdeu (el mestre pizzero) ha començat amb alguns dels nois i noies (bé, gairebé tots) a preparar les delicioses pizzes cuites en forn de llenya que ens menjaríem poc després per dinar, a fora, amb un solet d’allò més reconfortant. Ah! i de postres hi havia el pastís de nous que jo havia preparat per a tots!

  Mentre en Veni, el Javi i jo rentem plats amb l’aigua gelada alguns aprofiten per fer esbarjo i penjar-se d’una mena de gronxador (corda amb un pal).

  I ja no ha quedat massa temps més ja que a les quatre ens esperava a l’institut la Regidora de Nou Barris, la Sra. Carme Andrés, junt amb la Sra. Palmira Vélez, Consellera Tècnica del Districte i el Conseller Sr. Jesús Turmo. Ha estat tot un privilegi que la Regidora del Districte dediqui una hora a escoltar el nostre projecte i respondre a les nostres preguntes.
  collserola2-21collserola2-22collserola2-26
  Alguns dels nois han explicat a la Regidora en què consistia el projecte d’En Residència i de TRANSFORMA, m’han presentat a mi, i han exposat els diferents espais “disfuncionals” que hem anat trobant en les nostres excursions pels diferents barris. Tots hem quedat grataments sorpresos (fins i tot admirats) de la proximitat que han mostrat tots els convidats i la seva disposició a col·laborar en el projecte. A més de la crida que Carme Andrés ha fet perquè els joves opinin i participin activament sobre l’espai públic de la ciutat, ja que segons ella les úniques queixes que reben són de gent d’una certa edat que demanen que retirin alguns bancs del parc ja que s’hi reuneixen joves i fan soroll, o bé demanen prohibir jugar a pilota.

  La Regidora ha recalcat que “l’espai públic és de tots i no podeu permetre que us el prenguin! Heu de participar, opinar i demanar” (la cita no es textual, però va venir a dir alguna cosa per l’estil). La Belinda ha posat molt d’enfasi en com n’estava de sorpresa al veure la receptivitat i la disposició per part de l’Ajuntament, lamentant-se que a Madrid una situació com aquesta en que la Regidora es desplaci (sense cap interès electoral ni publicitari aparent) a un institut que a més està fora del seu districte (tan sols per uns metres) a escoltar uns alumnes de quart d’ESO no és massa freqüent…

  Tot plegat ha estat gairebé màgic.

  Ah! i ens ha explicat perquè encara no s’ha construït el poliesportiu de Canyelles. Una història surrealista de concesions a 30 anys, embolics legals i manca de presupost de l’empresa concesionaria que ens ha deixat bocabadats…

  El segon dia: A l’institut, participació, bústies, professionalitat, noubarrisnou i grups de treball…

  collserola2-29collserola2-30collserola2-34

  Segon dia. Avui ja tocava definir la intervenció, per qüestions pràctiques (no sabem fins quan disposarem d’una altra jornada intensiva com aquesta i el calendari ja apreta) i d’ànims (els nois i nois tenen unes ganes boges de posar-se mans a l’obra).

  Hem començat la sessió en que cada un ha hagut de dir i posar en un post-it els dos espais que més el motivaven per treballar. Els dos llocs majoritaris han estat: el poliesportiu (que ha guanyat de llarg), seguit del timbre de l’escola. S’ha plantejat d’anar a parlar amb l’empresa concesionaria per averiguar més coses i presionar-la si cal…

  La Belinda ha insistit molt en el tema de la participació i al Mateo se li ha acudit la idea de posar unes bústies en cada un d’aquests llocs per que la gent pogui opinar. D’aquí ha nascut noubarrisnou, el projecte que promou la participació ciutadana perquè opinin sobre espais disfuncionals i degradats de la ciutat. El projecte no consisteix tan sols en les bústies, sinó que és tota una campanya pels barris de Nou Barris que inclou les bústies, una web/blog, una pàgina al Facebook i una campanya de disfusió entre altres instituts i escoles, així com als mitjans de comunicació.

  Un altra aspecte que la Belinda ha ressaltat ha estat que havien de ser seriosos i professionals, per això hem format 4 grups de treball:

  • Grup de Disseny: encarregat de dissenyar el logotip, les bústies, la web, els folletons, els panells i tot allò que faci falta.
  • Grup de Contactes Institucionals i Recursos: encarregat de contactar amb les institucions, persones, etc, per aconseguir els recursos necessaris per portar a terme el projecte.
  • Grup de Comunicació i Premsa: encarregat de donar difusió mediàtica al projecte, però també de contactar amb altres instituts i escoles del barri perquè participin.
  • Grup de Producció i Realització: encarregat de la realització de la intervenció.

  Ens hem proposat realitzar aquesta primera part del projecte que consisteix en engegar aquest mecanisme participatiu en un mes (tenir-lo actiu a finals de febrer o principis de març). El resultat d’aquesta primera part serà un document (web o catàleg) amb tots els espais disfuncionals, junt amb les propostes creatives i positives dels veïns i veïnes. Amb això aconseguirem una informació molt valuosa per definir la segona etapa del treball que consistirà en realitzar les actuacions en el barri.

  Entre tots (els que han vingut) hem batejat el projecte amb el nom de noubarrisnou.

  Ha nascut doncs noubarrisnou!

  No puc acabar aquest resum sense agraïr a Belinda Tato, la seva mare i la seva filla Luna, de 4 mesos, l’enorme esforç que ha suposat per a elles venir desde Madrid aquests dos dies amb tots els inconvenients per a la Luna i per totes elles que això suposa; a la Sra. Carme Andrés, la Sra. Palmira Vélez i el Sr. Jesús Turmo, no tan sols per dedicar-nos i compartir la tarda del dilluns sinó també per la seva proximitat i per motivar i recolzar el treball que hem estat fent i que tenim previst fer!; a la Lidia i en Patrick de Can Masdeu per acollir-nos i fer-nos sentir com a casa i per ser els anfitrions ideals compartint la seva casa, les verdures del seu hort i tot l’entorn de Can Masdeu.

  Per la nostra part seguim treballant!!

  (Lluís Sabadell Artiga)

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *