El luthier i el violí

1.   descarga (1)   2. descarga (2)  3. descarga (4)
L’origen del violí el trobem al s.IX-X amb la fídula, també anomenat viel o viola d’arc (1).La seva evolució ens porta al segle XV amb la italiana  viola de braccio (2) .
Però el violí tal com el coneixem (3)  no el trobem fins al sXVI. El violí és un instrument fet totalment a mà per un artesà luthier. De fet cinc segles després es segueixen construint pràcticament igual a excepció de l’arc que al s.XIX es va canviar la seva corvatura.
Antonio Stradivarius, Andrea Amati, Giussepe Guarnieri, van ser els principals luthiers de Cremona, bressol del violí. Sovint  encara s’intenten copiar i descobrir els secrets dels vernissos i tractaments de la fusta per aconseguir  trobar el so llegendari d’aquests instruments.
Us deixo un parell de curiositats:
ACTUALMENT
A casa nostra tenim també luthiers amb una amplia formació i experiència. A l’hora de comprar un violí ens hem de posar en mans d’un luthier per a que ens assessori, l’elecció bàsicament dependrà del nivell (estudiant, amateur, intèrpret professional…) i dels pressupost que tinguem.
Redordem que els violins necessiten un manteniment i qualsevol reparació, per petita que sigui, és important que la faci un professional, en aquest cas un artesà luthier.