Dia Europeu de les Llengües

dia_llengües_300El Dia Europeu de les Llengües se celebra des de l’any 2001 a iniciativa del Consell d’Europa. La diversitat lingüística present a Europa és un valor afegit que permet una millor entesa intercultural, és un element bàsic per entendre l’herència cultural i permet promocionar el plurilingüisme en aquest continent i arreu del món.

El desenvolupament del plurilingüisme entre els individus proporciona les condicions necessàries per a la inclusió política i social de tots els membres de la societat, per a la mobilitat per motius de feina i de lleure en un món globalitzat i multilingüe, per poder tenir accés al coneixement i per afavorir la presa de consciència i el respecte cap a la diversitat lingüística.

Enllaços d’interès

[+] The National Centre for Languages

[+] The Guardian

[+] Xarxanet – Entitats i voluntaris per un món millor

Celebrem el Dia Europeu de les llengües

Comunicat del Consell d’Europu en el Dia de les Llengües 2012:
Disposar de cometencies lingüístiques ben desenvolupades són una necessitat i un dret per a tothom.
[+] Anglès
[+] Francès

El Dia 26 de setembre podem celebrar el Dia Europeu de les llengües als centres educatius per promoure la diversitat cultural i lingüística i animar l’alumnat a aprendre altres llengües. Us proposem algunes activitats que podeu realitzar a l’aula:
– Crear  un wordle amb una paraula en diferents llengües, amb les seves paraules preferides en una o varies llengües o amb els noms de les llengües europees.
– Gravar un podcast aprofitant la diversitat lingüística de l’escola, on l’alumnat digui alguna frase relacionada amb algun tema prèviament acordat, com dir quines llengües sap parlar, explicar quines llengües parlen a casa, o  dir quina és la seva llengua preferida.
– Buscar contes a internet en diverses llengües europees i comparar quins contes hi ha en comú en les diferents cultures del nostre continent.
– Escriure un conte de forma col.laborativa en més d’una llengua i il.lustrar-lo. Els contes es poden realitzar en format power point i publicar-los després online , per embedir-los al bloc, wiki o web de l’escola.

Us aninem a compartir les activitats que realitzeu i a aportar altres idees! Enllaços d’interès per trobar informació, materials i activitats:
[+] Council of Europe: Què és el Dia Europeu de les llengües?
[+] The European Comission: Web pel Dia Europeu de les Llengües
[+] Curiositats en diferents idiomes: Anglès, Francès, Castellà


Activitast en els centres escolars


Com celebrem el dia de les llengües a les escoles?…

L’Escola Centelles de Constantí ha explorat en el seu blog les curiositats de les llengües del món amb el seu alumnat:  compartiu el seu treball!

[slideshare id=14468926&doc=curiositats-120926084843-phpapp02&type=d]


Speakapps

El proper 26 de setembre, amb motiu del Dia Europeu de les llengües, l’ Escola de Llengües i l’ Àrea de Tecnologia Educativa de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) us conviden a participar en la conferència-taller SpeakApps.

SpeakApps  és  un  projecte  europeu  i  multilingüe dirigit  al  professorat  de llengües  que  ofereix  de  forma  gratuïta  eines  i  metodologies  en  línia  per promoure la producció oral entre els estudiants d’idiomes.

El projecte està finançat a través del Lifelong Learning Programme de la Comissió Europea i el coordina la Universitat Oberta de Catalunya amb  la  participació  de  cinc  socis  europeus:  les  universitats  de Groningen (Holanda), Dublin City (Irlanda), Jagellònica (Polònia) i de Jyväskylä (Finlàndia).

Dia: 26 de setembre a les 15.30 hores

Lloc:  Seu central de la Universitat Oberta de Catalunya: Av. Tibidabo,39-43, Barcelona.

Per a qui: Professors de llengües d’arreu de Catalunya.

L’activitat és lliure i gratuïta, però cal inscripció prèvia atès que les places són limitades. Es lliurarà certificat als assistents que ho sol·licitin.

Conferència en anglès, taller en català i anglès.

Informació [+]

Programa de la celebració a Barcelona

Dia Europeu de les Llengües 2012

El 26 de setembre celebrem el Dia Europeu de les lengües promogut per la Comissió Europea i el Consell d’Europa amb l’objectiu de promoure el plurilingüisme i el reconeixement de la diversitat lingüística a Europa.

Us animem a compartir aquelles experiències i activitats que realitzeu als vostres centres educatius en el marc d’aquesta celebració. Envieu-nos-les i les posarem a l’abast de tothom!