04.- De la Decisioteràpia a la Decisiologia.-

En el camp de la conscienciació de Decisiologia primer es comença en tenir vivències (fets), a partir de les vivències es dona sentit narratiu (guió) per arribar a la reflexió (logos).

La Decisoteràpia (Dt) parteix de la relació entre la persona aspirant (AS) i la cooperant de l’aspirant (COAS), on el COAS proposa un tractament compartit a l’AS.

El tractament cultural psicosocial consisteix en què la persona AS exposa les seves aspiracions i la seva actualitat vital, en canvi el COAS en una conversa pràctica reflexiva amb escolta activa li invita a prendre decisions, que després d’un procés de conscienciació entre decisions i fets, la persona aspirant canvia de guió de vida, el seu estil de motivació i per tant les seves actituds. Les sessions són per a la revisió de l’aspirant (AS) fins aconseguir la seva emancipació del COAS.

Josep Maria Ferran i Torrent, psicopedagog terapeuta i logopeda, amb pseudònim creatiu, Ferran 3, va aplicar la DT en converses amb professorat des de 1995, amb joves des de 1998 i amb parelels des de 1999. L’atenció per internet en ceradai dins dels SSTT de la joventut i en xpertia va arribar a centenars de persones, fent el seguiment en 37 casos. Al final dos dels casos l’any 2002, familiars de professors universitaris iberoamericans el van proposar i li van atorgar el reconeixemnt en honor a la causa iberoamericana: doctor 2004, honorable educador iberoamericà 2005 i reconeixement Paulo Freire 2006.

La Decisioteràpia genera vicles afectius, promou dinàmica de grups en la cooperació, redueix l’estrés i alleujera l’ansietat. És una combinació entre la logoteràpia (el sentit), el coaching, amb tècniques de la Programació Neurolingüística (P.N.L). i instruments de l’Anàlisi Transaccional (A.T.) amb també amb tènciques de la hipnosi i de la EMDR.

L’eficàcia de la combinació de els tècniques en el canvi d’actituds entre 2000-04 va provocar llançar el nou concepte de Decisiologia en el 2004, que avui hem de parlar més de la Decisiologia Mental Natural dins de la gran varietat de possibilitats de l’aplicació de la Decisiologia ene l camp del creixement psicosocial i cultural de la ciutadania.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *