Dissabte dia 21 de febrer, vam poder ser testimonis, a la Sala Petita del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), de l’excel·lent interpretació i de la magnífica escenografia de l’adaptació de l’obra de Llorenç Villalonga Mort de dama. L’oferta teatral catalana actual és indubtablement d’una qualitat admirable i aquesta obra n’és un clar exemple!
Mort de dama va ser la primera novel·la de Llorenç Villalonga (Palma de Mallorca, 1897-1980), i suposà la seva entrada, per la porta gran, al món literari. Escrita l’any 1931, funciona com una sàtira esplèndida de la societat burgesa mallorquina i repassa la història, la cultura i la societat de l’illa, mentre retrata amb una cruesa despietada l’Escola Mallorquina.
Dona Obdúlia Montcada, una dama de l’alta aristocràcia mallorquina, està a punt de morir. Darrere la seva agonia s’amaga l’agonia d’una Mallorca regionalista, que Villalonga parodia de manera brillantíssima en un seguit de personatges arquetípics que es disputen l’herència suculenta de la dama: dona Maria Antònia, Baronessa de Bearn, na Remei Huguet, n’Aina Cohen, poetessa folklòrica i rural, ambiciosa i sàfica, autora del cèlebre poema “La camperola”, una composició plena de gràcia ingènua. Un magnífic repàs a la història i a la cultura mallorquines, escrit amb una mestria i un sarcasme que una part de l’illa no li va perdonar mai. (Font: http://www.tnc.cat/ca/mort-de-dama)
http://www.tnc.cat/ca/mort-de-dama
http://www.europapress.es/catala/noticia-primera-novella-llorenc-villalonga-mort-dama-arriba-tnc-20090115155732.html
http://blocs.gencat.cat/blocs/AppPHP/ilc/2009/02/19/mort-de-dama/
Coincideixo amb tu. Una extraordinària adaptació teatral.