Conferència a càrrec de: Dolors Reig, psicòloga social i professora experta en xarxes socials
El dijous 15 d’abril a dos quarts de vuit del vespre la Sra Dolors Reig, psicòloga social i professora experta en xarxes, va impartir a Tribuna de Girona la conferència “Benvinguts a la societat augmentada”.
L’acte va ser presentat pel Sr. Albert Bayot, director dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Girona, que ens va convidar a reflexionar sobre el vertigen de la societat augmentada i les noves tecnologies, apostant per la formació i reflexió al voltant de com hauria de canviar l’enfocament de la didàctica per aprofitar el potencial de la tecnologia a l’escola.
En una conferència apassionada, Dolors Reig, va desgranar l’enorme potencial de la xarxa i les transformacions que està produint en la societat i en l’educació.
Només començar va convidar a l’optimisme, la tecnologia només fa realitat antigues utopies educatives. Som el que som capaços d’aprendre al llarg de la nostra vida.
Les persones som éssers socials per naturalesa i la clau de la xarxa rau en el fet que satisfà la sociabilitat humana. Als pobles sempre hi ha hagut el grups socials que, per afinitats, es reuneixen, opinen i contrasten. La xarxa reprodueix aquest model i el fa universal. A Internet som més llestos, individualment i col•lectivament.
Davant les opinions detractores de la xarxa va afirmar que l’addició no és a la tecnologia sinó a la sociabilitat, a la necessitat d’estar amb altres persones.
Som més socials del que ens pensem. La societat augmentada és recolza en la sociabilitat humana. Però actualment és complicat estar aïllat i el problema es centra en la dificultat de la desconnexió, tant de pares com de fills. La conferenciant va reivindicar la necessitat d’aprendre a educar la desconnexió, presentant l’avorriment com una situació que potencia la creativitat.
Més endavant va parlar d’Internet com el poder de l’organització sense organització. Dins aquest marc apareix un nou concepte clau per poder parlar en xarxa, les TEP. Si fins ara hem anat de les TIC a les TAC, el concepte de Tecnologies de l’Empoderament i la Participació pren el protagonisme en la comunicació a la xarxa.
Som “infonivors” , entenent el concepte com a persones acostumades a consumir informació, de la mateixa manera que consumim aliments. La ponent va afirmar, que en un futur no massa llunyà, els polítics seran els community manager de la societat, de manera que no representaran els ciutadans sinó que gestionaran el que aquests volen.
Davant del potencial de les eines que tenim davant nostre, cal reivindicar el treball dels valors, educar la participació: superherois o supermalfactos? Estem davant d’eines molt potents per fer coses molt bones i molt dolentes.
L’escola ha de posar les bases per poder autoconstruir el coneixement propi. El mestre ha de ser el curador dels continguts, qui posa els pilars del coneixement.
Una conferència intensa, en la que Dolors Reig només va oferir una mostra de tot el que podem reflexionar visitant el seu interessantíssim bloc “el caparazon”.