EL MÈTODE MONTESSORI
Tenim en compte aquest model educatiu, ja que des de la perspectiva de Maria Montessori, el nen/a forma part activa de la seva pròpia educació, sent ell/a mateix/a el que va assolint els diferents aprenentatges a partir d’activitats basades en els sentits.
Des de ben petits se’ls estimula a treballar sols o en grup, i així més endavant són capaços de prendre decisions pròpies. El paper del mestre, és el de guia. No el d’adoctrinador que li dona tot fet i que l’alumne tan sols ha de memoritzar.
A més a més de potenciar la seva autoestima i fer-li conscient de les seves pròpies capacitats, sent respectuós amb els companys/es que l’envolten.
CLASSE DE MATEMÀTIQUE ESTIMULACIÓ PRIMERENCA
Activitats del llibre “ Enseñame a hacerlo sin tu ayuda” de Maja Pitamic.
Desenvolupament del llenguatge:
EL ALFABET FONÈTIC.
Els professors del métode Montessori sempre ensenyem primer els fonemes del alfabet que els noms de les lletres. Però no tan sols ensenyem com sona, si no que també com es fa el seu traç.
La següent activitat fa servir safates amb sal ja que els nens responen millor amb la sensació táctil que els proporciona aquesta substància. També podem fer servir lletres de paper de lija.
MATERIAL
Dos safates petites.
Sal per fornejar
O bé, lletres amb paper de lija.
1- Netejar les mans dels nens. L’alumne ha d’ajudar a col·locar i recollir el material que necessitem.
Posem una safata al davant del nen i l ‘altra a la dreta del mestre.
2- Amb el dit índex traça la lletra “A” i al mateix temps pronuncia el so. A continuació, el nen repassa la lletra que tu has fet, mentre li dius “ aquesta és la lletra A”
3- Canviem de safata i fem el mateix amb la lletra “T”. Un cop acabat repetim el mateix amb les dues lletres.
4- Col·loca les dues safates en front del nen i pregunta-li: Quina és la lletra “ A”? Quina és la lletra “T”?
5- Ara li demanem que siguin ells qui escriguen les lletres.
6- Senyalem la safata amb la lletra “A” i li preguntem: “ Quina lletra és?”. Quan ho digui li demanem que torni a dir el so i que la torni a escriure. Fem el mateix amb la “T”.
ALTRES ACTIVITATS.
Presentem la resta de lletres de l ‘alfabet, però sempre repassant les lletres del dia anterior.
Podem buscar objectes i que diguin per quina lletra comencen.