ANEM A L’HORT!

 

A tercer vam plantar ravenets a l’hort i per això vam començar a fer un projecte: “Anem a l’hort!”. Primer vam investigar què eren els ravenets amb ordinadors i llibres i vam aprendre que els ravenets, la part que ens mengem, creixen sota la terra, són les arrels. Abans de plantar vam observar les llavors, eren petites com llenties i de color marró. També vam pensar quines eren les feines de l’hort i com és un hort ecològic en crestalls.

Al cap de 2 setmanes vam anar a l’hort a veure com estaven i havien crescut però només havia sortit la tija i les fulles, el ravenet no. Llavors vam arrencar una planta de ravenet, per observar com són les arrels i vam descobrir que tenen uns pèls radicals que absorbeixen l’aigua i sals minerals que hi ha al sòl, i a més, l’arrel subjecta la planta al terra.

Després vam pensar fer amanides amb els ravenets, per això també vam plantar enciams. Vam llegir diferents receptes per veure com és un text instructiu i com són les receptes, i després cada grup va escriure la recepta de la seva amanida. Quan ja tots els grups havien acabat ens vam ensenyar les receptes. I quan recollim els ravenets podrem fer la recepta i ens menjarem les amanides!

Al cap d’uns quants dies hem tornat a mirar els ravenets i ja alguns han començat a sortir, però encara són massa petits i hem d’esperar més. Hem aprofitat per observar la tija i hem fet un experiment amb una tija d’api; la tija s’ha tenyit per dins del color de l’aigua. Amb l’experiment hem descobert que per dins la tija hi ha uns vasos conductors que són encarregats de repartir la saba bruta i la saba elaborada per tota la planta, i també que la tija serveix per aguantar dreta la planta. També hem observat les fulles, que és on es fabrica l’aliment, aquest procés de fabricació d’aliment es diu fotosíntesi i sabem que la fulla necessita la saba bruta que absorbeix l’arrel i puja per la tija, el diòxid de carboni i la llum del sol per fer aquest procés de fotosíntesi. Hem observat amb la lupa binocular que les fulles tenen uns pèls que la protegeixen i tenen uns nervis.

Finalment hem observat una flor que és diferent, no té pètals vistosos i de colors, però és una flor igual perquè la seva funció és reproduir-se, de la flor surt el fruit i dins el fruit hi ha la llavor, i a partir de la llavor torna a començar tot.

Ara ens queda fer amb el grup de treball un dibuix-maqueta que expliqui com s’alimenta i respira una planta.

Amb les observacions que hem fet, els experiments i la investigació hem après moltes coses de les plantes, de l’hort i del text instructiu, en concret la recepta.

Jose, Marc V. i Jordi B. (Amb l’ajuda de Silvia).

 

3 thoughts on “ANEM A L’HORT!

  1. Serrallonga

    Hola, som el grup Serrallonga i ens han agradat les fotos. Hem vist que heu treballat molt aquest tema i heu investigat molt.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *