Com accelerar la navegació amb dnsmasq

No heu notat darrerament que l’ordinador fa pauses força llargues abans de començar a carregar una pàgina web? Durant aquestes pauses, si mireu la barra d’estat del navegador veureu que generalment hi diu “S’està determinant l’ordinador xxx.yyy…”. Després continua amb un “S’està contactant amb…”, més endavant un “S’està transferint de…” i de tant en tant un “S’està esperant a…”. En el meu cas, la fase més desesperant acostuma a ser la primera, que correspon a la fase de determinació de l’adreça IP de l’ordinador al qual em vull adreçar. La resta pot anar més o menys ràpid, depenent del trànsit a la xarxa i l’estat de les connexions entre el meu ordinador i el servidor que vull visitar.

El responsable d’aquest retard inicial és el servei de resolució de noms, conegut com a DNS. Els servidors DNS reben milers de peticions per segon, i hi ha moments que estan totalment col·lapsats. He provat a canviar el DNS “oficial” del meu proveïdor ADSL per altres servidors DNS oberts, com ara els de de la XTEC (213.176.161.16 i 18), o el que en aquell moment vagi més fi. La cosa millora, però tard o d’hora el servidor que anava fi es col·lapsa i tornem a tenir problemes.

Remenant per la xarxa he trobat aquest interessant el post Local DNS cache for faster browsing, al bloc oficial d’Ubuntu, on s’explica com configurar una utilitat anomenada dnsmasq, de manera que els noms s’hagin de resoldre una única vegada. La idea és simple:en comptes de preguntar una vegada i una altra on és el servidor www.taliqual.com, ho demanem la primera vegada i ens apuntem el resultat. La segona vegada el nostre ordinador ja sabrà directament a on s’ha d’adreçar.

Els passos que he seguit per a configurar el dnsmasq en la meva Linkat 2.0 han estat aquests:

 • Descarregar el paquet dnsmasq-xxx.rpm des del repositori d’OpenSuse. La Linkat 2.0 no porta encara aquest paquet. Podríem afegir-li.
 • Per instal·lar el paquet obro una consola, m’identifico com a root (su) i faig:
  rpm -i dnsmasq-xxx.rpm
 • Per engegar el servei i assegurar-nos que sempre ho farà en iniciar el sistema, engeguem el YasT (Escriptori – Administració del sistema) i anem a la secció Sistema – Serveis del sistema (nivell d’execució). Busquem el servei dnsmasq i l’activem.
 • Després editem el fitxer /etc/dhclient.conf i trec el coixinet de davant de la línia on diu:
  prepend domain-name-servers 127.0.0.1;
 • Editem també el fitxer /etc/resolv.conf i, si cal, afegim una línia amb el text:
  nameserver 127.0.0.1

i… ja està. Per provar si la cosa funciona obriu una consola i escriviu dig www.yahoo.com. Observeu el valor del QueryTime. Després torneu a fer-ho i observeu el canvi. No està malament, oi?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *