Pràctica central

PRESENTACIÓ DE PERSONATGE: EL PUNT DE VISTA

Per manca de temps, enlloc de construir un personatge optàrem per a treballar la Pràctica Central en base a un dels tres personatges que surten en el Film Final. Filmaríem aquest personatge, el “tercer en discòrdia”, de tal manera que l’espectador pogués pensar que som a l’inici d’una pel·lícula. Però també de tal manera que nosaltres poguéssim fer l’exercici de muntar la seqüència dins els nostre film final, jugant amb les altrenatives de muntatge.

Dividírem la classe en dos grups i pensàrem en dues estètiques distintes per a mostrar la mateixa escena. La primera es desenvoluparia amb càmera fixa i fortes composicions visuals, molt arquitectòniques, recercant les diagonals. Es tractaria d’un punt de vista extern al personatge. L’altra –clarament deutora de L’esquive– seria amb càmera a mà. Més a dins del personatge, més a prop seu, dels seus sentiments, de les seves emocions.

Presentació amb càmera fixa.

[kml_flashembed movie="http://es.youtube.com/v/6bHqQz5lUls" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

 

 

Presentació amb càmera a mà.

[kml_flashembed movie="http://es.youtube.com/v/cdkUGaN0CaE" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Les dificultats per als moviments amb càmera a mà, que a pesar de no semblar-ho resulten més complicats, ens feren decidir que faríem el Film Final amb càmera fixa. Tot i així, els nostres joves cineastes desitjaven filmar càmera a mà, sentint el recurs com a més propi a la seva manera de veure les coses. Parlant amb ells, me va semblar entendre que són partidaris, majorment, de l’organicitat de les imatges, d’una certa imperfecció, com d’una respiració de les seves pròpies inquietuds.

La decisió de rodar càmera fixa el Film Final va ser únicament per a facilitar les coses i evitar dificultats tècniques insuperables. De fet, quan rodàvem la Pràctica Central, en la versió càmera a mà, calgueren una desena de tomes per a un dels plans. Ningú entre nosaltres aconseguia de bones a primeres la suficient estabilitat d’imatge en un seguiment de Gina (la nostra actriu).

Miquel Àngel