La Màgia de la Taula Periòdica dels Elements

c4dMiquel Duran
Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital
Universitat de Girona

La configuració actual d’aquesta Taula Periòdica està formada per files, columnes i una ordenació de símbols químics que tenen associats un número natural. Això permet per un cantó adaptar molts de jocs de mans i d’enginy clàssics per tal d’ensenyar els conceptes associats a la Taula Periòdica, però també permet fer-la servir per crear jocs nous. Tot plegat segur que us sorprendrà.

tpe1Aquesta activitat partirà de la Taula Periòdica dels Elements elaborada pels químics de Girona (veure imatge) i també de jocs de cartes químiques de pòquer on les figures i pals són acompanyats dels símbols atòmics de cada element químic

Us explicarem per exemple que la Taula Periòdica i un joc de cartes franceses s’assemblen…

  • tpe3Hi ha gairebé el dobles d’elements (103) que cartes en un joc de pòquer (52)
  • El número d’elements lantànids i actínids es el número de cartes en un pal de la baralla francesa (13)
  • Hi ha 5 elements en cada columna principal, igual que el número de cartes en una mà de pòquer

Alguns dels jocs que hi farem estaran basats en idees popularitzades per l’escriptor americà i divulgador de les matemàtiques Martin Gardner, del qual aquest any se’n celebrarà el 100è aniversari del seu naixement.

I sabeu què són les pomes quirals ? Així aprendreu què és la quiralitat a la natura!

Amb les cartes també es poden fer estructures moleculars. I amb palletes de beure, i amb globus, i amb llaminadures. Provarem de fer un futbal·lè amb cartes, si ens hi ajudeu!

I és que la química és ella mateixa màgia !

Per cert.. una pregunta… quantes parelles d’elements de símbols de dues lletres són simètriques ? Per exemple: arsènic i samari (As/Sa). Els sabreu trobar? Us podreu ajudar de la nostra Taula Gironina! N’hi ha alguna de totalment consonàntica? Quina vocal hi domina?

tpe2Més coses: us explicarem què és la “Carta de Schrödinger” (un concepte cosí del Gat de Schrödinger”) i us mostrarem amb cartes què són els parells EPR (Einstein-Podolski-Rosen) de partícules entrellaçades, que interactuen a grans distàncies de forma instantània d’una forma inexplicable i quàntica.

Voleu saber una curiositat més? Moltes vegades s’escriu un nom o frase com a concatenació de símbols químics. Doncs per a “Ciència entre Tots” és molt difícil!! De fet, només hi ha dues lletres consecutives que formen el símbol d’un element. No ens havíem trobat mai amb una frase tan poc “simbolitzable químicament”!

Us hi esperem!