L’hotel dels insectes

A inicis d’aquest curs els nens i les nenes de tercer vermell van fer un canvi: canvi de cicle, canvi de grup­classe, canvi de mestra, canvi d’aula… els primers dies alguns arribaven a l’escola amb
ganes de saber, d’investigar, de saber més, d’aprendre on són els seus límits, d’aprendre dels i les altres fins i tot de fer deures! d’altres estaven més a l’espera de que algú els guiés o senzillament estaven. Preferien adoptar un rol més passiu. Cada cosa al seu temps. Respecte.

Han passat ja 8 mesos des del primer dia que els nens i les nenes de tercer vermell van arribar a Cicle Mig. Va ser a l’octubre quan ells van decidir que voldrien fer de constructors i constructores.

Paral?lelament aquest fet, volien aprendre coses sobre els insectes que habitaven en el nostre entorn. Per què no fem les dues coses? Després de moltes estones de converses enriquidores vam decidir que el projecte escolar seria la construcció d’un Hotel dels Insectes. Havien llegit que en altres entorns se’n construïen amb l’objectiu de donar un espai aquelles abelles i/o d’altres insectes per a ajudar en la seva reproducció i així poder­los observar. Aquests insectes són pol?linitzadors i van descobrir que els colors, olors, formes, de les plantes i flors els atreien d’una manera espectacular. És doncs, quan van decidir instal?lar l’Hotel dels Insectes a l’hort de l’escola.

Havien vist fotografies i es veien capaços de poder arribar a construir­ne un. Havia de ser una estructura molt pràctica pels insectes, amb diversos habitacles, cadascun amb unes característiques concretes perquè l’insecte trobés el seu hàbitat més adient. El més important és que ho farien a la seva manera. No hi havia res escrit. Patirien de zero. I els nens i les nenes eren els principals dissenyadors i arquitectes del projecte.

A la tardor, i després de moure uns quants fils (i no precisament de seda) van aconseguir un projecte de col?laboració amb el MUSEU DE CIÈNCIES NATURALS DE BARCELONA. Al mes de gener van fer una visita al Jardí Botànic que és un dels espais que disposa el Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Allí els van assessorar, plantejar dubtes, mostrar, i van descobrir aspectes nous que havien de tenir present en el projecte escolar. La Raquel, el Roger i el David, biòlegs de professió, els van saber transmetre coneixements fet que els va donar als nens i a les nenes unes ganes de mostrar el seu resultat a altres persones i poder explicar allò que estaven creant. I van continuar…
… fins el dia d’avui. Avui aquest projecte ha arribat al seu punt i final, o ben mirat, al seu inici. A partir d’aquestes setmanes s’acaba un curs però comença una nova etapa. Una etapa que hem iniciat plegats i serà en el curs vinent on continuarem descobrint noves històries que ens faran una mica més grans a tots i a totes. Moltes gràcies per haver participat en aquest projecte!

Aquí us mostro un petit tast de la jornada familiar que hem viscut avui. Gràcies!

https://drive.google.com/open?id=0B42DyTmAvfz1bGxrMEF2MEFxa1E

21 thoughts on “L’hotel dels insectes

 1. Pep Lluís

  Qui tenia dubtes de què l’ofici de mestre és el més bonic del món!!!
  Per molts anys Helena!
  Per molts anys “grup vermell”!!!
  Per molts anys escola sant climent!!!!!

  i per molts anys hort, avui heu donat a aquest espai l’impuls nou per seguir girant cpm a mínim tres anys més!!!!

  Felicitats a tots els que heu fet això possible ials que en gaudireu!!!

  pep lluís

 2. Helena Collado Arasa

  Gràcies, Pep Lluís! Gràcies company!!! Gràcies pels ànims! 😉

 3. Sònia

  Enhorabona Classe de tercer vermell!!!
  Heu construït el millor hotel dels insectes!!!
  Gran projecte, gran equip i una graaan MESTRA al capdavant!

  Gràcies a tots per fer-ho possible!

  P.S: Excel.lent l’elecció musical Helena! 😉

 4. Classe de tercer vermell

  Gràcies per dir-nos aquestes coses tan boniques.
  Gràcies per animar-nos i així poder continuar.
  Gràcies per tot el que heu col.laborat pares , mares, germans,germanes,avis i avies. 🙂

 5. Ivan

  Hola classe de tercer vermell sóc el Ivan m’agradat tot el curs i el projecte de las abelles.
  P.S vui que la Helena a 4ct estigi amb nosaltres.

 6. HUGO

  Hola pares , mares germans , germanes , avis, àvies , companys i professora.
  Bon treball de projecte i bona feina dels cinc grups del projecte que hem treballat molt.
  Encara que jo no vaig anar a construir l’hotel , dels insectes m’hauria agradat anar ajudar a tots.
  Gràcies famílies i companys per col·laborar.

  Salutacions per a tots

 7. lucia

  Al principi de curs,no m´agradava molt investigar els insectes per que a alguns els matavem,pero despres
  com som la clase dels constructors i constructores ,fer un hotel d´insectes em va semblar bastant bè.
  Construir-ho em va semblar molt dibertit .

  PER MI EL PROJETE HA SIGUT ALUCINANT!!!!!!!!!!!! 🙂

 8. Martina p.

  Gracies per tots els grups de la classe que ho han fet possible.
  Avui m’ho he passat molt bé recollint pedres i pals o branquillons.
  I per últim m’ ho he passat molt bé durant tot el projecte.

  MOLTES GRACIES HELENA!!!!!!

 9. Lina

  Tot el curs a sigut molt divertit jo i crec que tots hem apres moltes coses dels insectes i que és un croquis, educació vial i moltes altres coses més gràcies Helena per se tan amable amb tots nosaltres i gràcies a tota la classe hem arribat a construir el hotel dels insectes gràcies a totomb per treballar tan que casi acabem el projecte

 10. Lina

  A sigut molt divertit i amocionan em treballant molt per a construir el hotel dels insectes mireu lo que em fet ya al hotel de insectas

 11. Joan

  Hem estat molt temps treballant per aquest moment i s’ha fet realitat. Gracies a tots els que han colaborat.

 12. Abel

  El projecte me ha ha gustado mucho gracias a toda la clase y lo que me gustado mucho es el hotel de los insectos.

 13. Ivet

  Al diomenge amb va agradar molt lasperencia que bem fer el hotel amb fusta que la ven treure de dedos palés la fusta i les pares van fer la estructura del Hotel i nosaltres ven fer agafar pedra/pals o troncos o despres la Mare de la Martina menardi va venir Man un pastis i estaba bonisim o aigua despres va tornar o va portar crispetas i el ven omplir una mica i
  Gracies pares o mares germana germanas igermans i clases de terce vermell

 14. Adrián Asensio Alonso

  Els meus compayns han fet un bon treball.
  Se l’ho passat molt be, jo no vaig poguer anar.
  Penso que sera el millor hotel d’insectes.
  Moltes gracies a tots els pares i mares.
  Adrián Asensio

 15. Raül Nieto

  Hola sóc el Raül!! M’ha agradat molt fer aquest projecte durant tot el curs,i poder ajudar a construir L’hotel d’insectes junt amb els nostres familiars, amb vosaltres companys i amb la nostre mestre Helena.Moltes gràcies a tots!!
  Helena m’ha agradat molt treballar aquest curs amb tú!!

 16. jordi asensio

  En el hotel de los insectos ayer vi como una abeja se metía en un agujero y era muy impresionante (^^). NOS hA SALIDO PERFECTO EL HOTEL (+_+). GRACIAS POR EL VIDEO HELENA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. 😀 🙂 B-) ^_^ :-).

 17. Martina.M

  Aquest projecte m’ha agradat molt i lo que mes construir·lo.

  P.D:gracies per haver coiaborat.
  🙂 🙂 🙂

 18. Núria

  Enhorabona tercer vermell!! La feina ben feta té la seva recompensa i us ha quedat un hotel dels insectes xulíssim, espero que el cuideu molt i s’ompli d’abelles que ajudin a fer créixer aquest hort ben guapo.
  una abraçada a tots i gaudiu de les merescudes vacances!!
  (sóc la Núria, la vostra ex-teacher d’anglès ;))

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà