ESCOLA VERDA

 

UN PARELL DE NOTÍCIES INTERESSANTS (19/11/2019):

Hotel d’Insectes a l’escola

User comments

Una entrada molt interessant de com fer un Hotel d’Insectes a l’escola pas a pas, amb les raons i els insectes que podran venir:

Com fer un hotel d’insectes a l’escola o l’esplai

Mes de la Ciència Ciutadana

Mes ciència ciutadana

El Departament de Territori i Sostenibilitat, en el marc de l’exposició SomNatura del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, organitza aquest mes de novembre el Mes de la Ciència Ciutadana.

AQUÍ podreu trobar el programa.

AQUÍ podeu fer les inscripcions.

AQUÍ podeu trobar tota la informació.

 

 

ENLLAÇOS D’INTERÈS

CRAM Fundacio per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins.

Bloc Escoles Verdes. Blog d’ Escoles Verdes de Barcelona Comarques

 

NOTÍCIES

25-06-19 S’APROPA L’ESTIU! PROPOSTES AMBIENTALS PER A GAUDIR DEL TEMPS LLIURE

Arribem a la fi de curs i venen algunes setmanes de planificació i d’altres de descans. Us deixem algunes activitats per a fer l’estiu, per petits, grans i famílies, per seguir guadint i tenint cura de la natura. Totes elles extretes de la web d’escoles verdes:

Activitats guiades:

Ecoturisme:

A casa:

 • Vacances en Família: La Fundació Catalana de l’Esplai disposa de diverses colònies en família a les millors instal·lacions de natura i amb un complet programa d’activitats d’educació ambiental! Disposen de cases de colònies, albergs i terrenys d’acampada en indrets de gran interès natural, com les Guilleries, el Montseny, la Serra de Busa, el Berguedà, Montserrat, el Ripollès…
 • Arrèlia:  iniciativa d’economia social de les ONGs ambientals, sense afany de lucre i que té com a objectiu conservar els espais naturals de Catalunya. Ens conviden a planificar una estança ecoturística gaudint de la natura i el paisatge acompanyats de les ong’s que treballen en projectes de conservació i custòdia. Una experiència enriquidora amb la qual, a més a més, es dóna suport a la conservació de la natura i al desenvolupament de l’economia local.

A països llunyans:

 • Alma mochilera: si us agraden els viatges d’aventura i conèixer altres països i cultures, aquesta agència proposa una manera diferent de viatjar on el viatger és el protagonista de la seva aventura i es segueix una filosofia de turisme sostenible que enriqueixi l’economia del país de destinació, realitzant rutes allunyades dels clàssics paquets turístics.

3015295357?profile=RESIZE_710xCasals, colònies i voluntariats:

 • Encerta l’Estiu: La Fundació Catalana de l’Esplai posa en marxa un ambiciosa campanya d’estiu amb més de 1.000 tandes d’activitats per a infants, joves i famílies com casals per gaudir de l’estiu a prop de casa d’una forma divertida i participativa, colònies per estar en contacte amb la natura o camps de treball per participar en projectes ambientals i compartir experiències.
 • Projecte boscos de muntanya: una entitat sense ànim de lucre que treballa per la conservació i la millora dels boscos i paisatges de muntanya als Pirineus catalans i que forma part de la Fundació Bergwaldprojekt, nascuda a Suïssa el 1987.Organitzen estades de voluntariat per a adults al Pirineu, integrant els participants en les tasques de gestió forestal.

Passejades per la natura:

Documentals i videojoc ambientals:

 • World Rescue Game: un videojoc narratiu i basat en la investigació inspirat en els Objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides. Mitjançant un joc de ritme ràpid establert a Kenya, Noruega, Brasil, Índia i Xina, els nens i nenes reuniran i ajudaran a cinc joves herois i els ajudaran a resoldre problemes globals, com ara el desplaçament, la malaltia, la desforestació, la sequera i la contaminació, a nivell de comunitat. I de pas, practiquem l’anglès!
 • Què és el canvi climàtic?: documental per a explicar els petits que és el canvi climàtic.
 • Comprar, llençar, comprar: basant-se en una acurada recerca de més de tres anys, i utilitzant imatges d’arxiu molt poc conegudes, el documental “Comprar, llençar, comprar” (2010) relata la fascinant història de l’Obsolescència Programada des dels seus orígens cap a 1920 (quan es va formar un càrtel per limitar la vida útil de les bombetes elèctriques) fins a casos actuals que afecten a productes electrònics de darrera generació (iPods, impressores…) passant per la misteriosa desaparició de les mitges de niló a prova de carreres
 • GAIA · La Gran Mare: és un documental de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya de 48′ sobre l’origen, l’evolució i el futur de la Terra, amb èmfasi en els conceptes geològics i el paper de la vida i dels humans. Els fets i les idees es mostren mitjançant il·lustracions i animacions així com filmacions realitzades en llocs com museus i paisatges rellevants. També s’hi exposen les amenaces a la sostenibilitat del planeta.
 • Entre el cel i la terra. La guerra dels aiguamolls: Reportatge sobre la lluita per salvar els Aiguamolls de l’Empordà de la pressió urbanística (1976) i sobre com es va aconseguir la protecció dels Aiguamolls de l’Empordà (59? 44?).
 • La degradació del litoral català: Comparació, a partir de diverses imatges (preses amb només quatre anys de separació) que mostren un alarmant empobriment d’algunes zones del fons marí del litoral català. Produït pel programa El medi ambient. (3? 04?)
 • El vincle amb la terra. Paisatges: Reportatge sobre el patrimoni natural de la península Ibèrica. Recorregut per espais espanyols dignes de ser protegits: El Cañón de Río Lobos, les Bardenas Reales, el Pinar de Rodeno o Cabo Vilán.  (25? 35?)
 • El menjar que llencem: cocumental produït per Tony Comity, centrat a França però que presenta una realitat molt pròxima a tota Europa i al món occidental en general. És una reflexió sobre el contrast abismal que hi ha entre la crítica situació de les famílies per la crisi, la precarietat nutritiva als països en vies de desenvolupament i la nostra manera de consumir. Interessant per l’educació sobre consum responsable. El reportatge, emès per 30 minuts de TV3, és presentat en 3 fragments al Youtube: El menjar que llencem 1.2 (15’21”),  El menjar que llencem 2.a (7´34?), El menjar que llencem 2b (8´06?). Els tres fragments es van enllaçant.
 • El gust pel rebuig: documental sobre el menjar que llença la indústria alimentària i la cadena de distribució, útil per reflexionar sobre els milions de tones d’aliments llençats. Sobre aquesta situació calen actuacions a tres escales: consumidors; majoristes-minoristes i productors; polítics. Reportatge de Valentin Thurn, (54’48”)
 • Ciberbasura con fronteras: Europa genera prop de 50 milions de tones d’escombraries electròniques i bona part acaba en abocadors d’Àfrica i Àsia (42’15”).

Lectures:3015302343?profile=RESIZE_710x

 • 4 lectures ecologistes crítiques per als més grans: Històricament, els moviments ecologistes han viscut friccions amb altres lluites polítiques. Actualment, però, molts assagistes i activistes busquen la manera d’integrar causes diverses i facilitar la cooperació mútua. L’economia feminista, per exemple, integra en els seus fonaments la preocupació pel medi ambient. La llista de lectures que s’ofereix en aquest article contribueix a enfortir aquests ponts entre causes. A ‘La naturaleza es un campo de batalla’, per exemple, el sociòleg Razmig Keucheyan insisteix en el concepte de ‘racisme ambiental’, l’exposició desigual a la contaminació per motius d’ètnia i de classe. A ‘La empresa criminal’, per altra banda, es relata com els abusos empresarials juguen un paper significatiu en el deteriorament del planeta i de les condicions de vida dels seus habitants
 • 10 llibres sobre medi ambient: un recorregut per diversos volums des de l’inici de l’educació ambiental fins a avui dia per a llegir envoltats de natura
 • Llibres d’educació ambiental per a nens i nenes de primària: selecció de llibres sobre educació ambiental per nens i nenes de 5 a 10 anys.
 • Contes infantils sobre el respecte al medi ambient: recull de contes per als més petits per a ajudar-los a entendre la importància del respecte a la natura i el medi ambient.

Us desitjem unes bones vacances!

24-05-19 DIA EUROPEU DELS PARCS NATURALS

Cartell dia Europeu dels Parcs Naturals(portada)

Amb motiu del dia Europeu dels Parcs, dotze espais naturals gestionats per la Generalitat organitzen aquests dies desenes d’activitats tant familiars com escolars en què destaquem: visites guiades a peu i en bicicleta, exposicions, cursos i tallers de fauna i flora, etc. Tot propostes per commemorar aquest dia, que aquest any té el lema ‘Àrees protegides: Els nostres tresors naturals’.

Us deixem tota la informació al següent enllaç:

https://escolesverdesbarcelonacomarques.ning.com/bloc-escoles-verdes/dia-europeu-dels-parcs-naturals-el-24-maig

 

25-01-19 DIA MUNDIAL DE L’EDUCACIÓ AMBIENTAL

El 26 de gener se celebra el Dia Mundial de l’Educació Ambiental (DMEA) amb el propòsit de conscienciar la ciutadania perquè conservi i protegeixi el medi ambient amb la realització d’accions i activitats.

En aquests sentit, us proposem visitar l’exposició SOM NATURA, coproduïda pel Departament de Territori i Sostenibilitat i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, que pretén conscienciar sobre la pèrdua de biodiversitat i la necessitat d’actuar per revertir-la.

Per això, amb motiu del DMEA i per celebrar que el Programa Escoles verdes compleix 20 anys, han tingut en compte la proposta d’actuar que fa l’exposició Som Natura i animem a l’alumnat i a les famílies a dur a terme, al llarg de tot el curs, accions per a la conservació de la biodiversitat i a que les compartiu a través de les xarxes socials (Twitter, Facebook, Instagram…) amb els hashtags o etiquetes:

#SomNatura   #escolesverdes   #actuem

Des d’ara i fins final de curs, aniran recollint i publicant les vostres accions.

04-12-18   DEMÀ 5D,  DIA DEL SÒL

Molt bon dia a totes i tots, us fem recordatori que el dia 5 de desembre és el dia mundial del sòl, el gran oblidat de la família dels recursos ambientals.

Us hem fet una entrada al bloc per reflexionar-hi un xic i donar-vos recursos perquè us animeu a treballar el compostatge, una forma amb moltíssimes possibilitats d’acostar-nos al sòl.

Esperem que sigui del vostre interès!

https://escolesverdesbarcelonacomarques.ning.com/

 

24-11-18 DIA MUNDIAL SENSE COMPRES

Comencen els dos mesos més hiperconsumistas de l’any, dos mesos en què ens tornem bojos amb les compres. Molts d’aquests regals són retornats a les botigues, i la immensa majoria de les devolucions acaben en abocadors. Aquest Nadal estaria bé comprar l’indispensable: comprem el que es just per al planeta, per a la sostenibilitat i el just per als petits productors.

Ara mateix, amb el planeta al límit, l’única opció sostenible es comprar menys, …

Amb aquesta idea, el dissabte dia 24 de novembre és el DIA MUNDIAL SENSE COMPRES. [Més informació]

 


20- 11- 18 GREENPLANET BARCELONA! Ens fem ressò de la segona edició del festival de curtmetratges ambientals GreenplanetBarcelona.

Aquest festival està organitzat pels companys de la comissió verda de l’Ins Vacarisses, i un dels seus objectius que s’han marcat és aconseguir rebre curtmetratge produïts directament per alumnes. El curs passat ja van celebrar la primera edició amb un munt de bons curts enviats des de tot el món; per aquesta segona edició, a més de continuar rebent-ne de tot el món, volen animar als alumnes d’escoles verdes a produir-ne de propis. És un projecte que pot resultar molt engrescador especialment per nen/es de secundària i cicle superior.

Us enviem un parell de links a dos exemples que pretenen demostrar que no disposar de gaire recursos no és un impediment per poder transmetre una bona idea en format curtmetratge. Animeu-vos-hi!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=19&v=iS_-K09xN28

https://www.youtube.com/watch?v=oBiDCEXYWFw&t=17s


Del 17 al 25 de novembre, SETMANA EUROPEA DE PREVENCIÓ DE RESIDUS. 

Del 17 al 25 de novembre de 2018 se celebrarà la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, una iniciativa que promou la implementació d’accions de sensibilització sobre els recursos sostenibles i la gestió de residus al llarg d’una setmana.

L’objectiu és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d’Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. [Més informació]


14-11-18 PLÀSTIC, PLÀSTIC i MÉS PLÀSTIC. De nou ha tornat a passar. Una de les últimes pacients del CRAM, la tortuga Mireia, ha expulsat més de 35 trossos de plàstic. Fa uns mesos ja us explicàvem, que la interacció pesquera no era l’única amenaça de les tortugues marines… [Més informació]