DESCOBRIM SANTA MARIA DE MERLÈS

Amb motiu de la celebració dels 400 anys de la sotsvegueria del Lluçanès, des de l’Escola estem treballant el nostre municipi i un municipi veí: Sta. Maria de Merlès. Per aquest motiu, el passat divendres 11 de març tots els nens i nenes de l’Escola vam visitar aquest poble molt ric en bellesa natural, tradicions, patrimoni cultural i històric, recuperació de fauna, aprofitament de l’energia de l’aigua…
Des del més petits fins els més grans vam treballar diversos àmbits importants de Sta. Maria de Merlès.

EDUCACIÓ INFANTIL
La sortida ens va permetre veure de ben a prop diferents crancs autòctons i descobrir el seu hàbitat. La Núria Valls i l’Oriol Comas del Centre de Recuperació d’Animals i Educació Ambiental Camadoca ens van ensenyar les característiques principals d’aquests crancs tan importants pels nostres rius.

També vam poder fer una visita a totes les instal·lacions del Centre on vam conèixer diferents aus. Aprofitant la nostra visita també vam poder alliberar diferents caderneres, verdums i, fins i tot, un eriçó ja que gràcies a l’atenció del personal del Centre havien pogut recuperar-se i tornar al seu hàbitat natural.

Després, vam anar a la riera on l’Oriol va treure unes trampes on hi havia dues espècies de crancs foranis i les seves cries introduïts als nostres rius que signifiquen una gran amençada per l’espècia autòctona: “El cranc Vermell” i “El cranc Senyal”.

A la tarda, vam visitar el Molí d’Escrigues on en Frederic ens va explicar el funcionament de la mola i la resclosa; així vam poder veure tot allò que s’havia explicat des de l’Escola.

CICLE INICIAL
Els nens i nenes de Cicle Inicial vam aprofundir en el coneixement dels peixos autòctons i, a través de diferents trampes col·locades al llarg de la riera vam poder veure els peixos introduïts que no formen part del territori.

També, com els nens i nenes d’Educació Infantil, vam poder veure i observar les diferències entre els crancs autòctons i els introduïts així com la millor manera de poder tractar milor els nostres rius per tal d’evitar la desaparició de les espècies autòctones.

Després de conèixer diferents indrets del recinte de Camadoca vam pintar les imatges dels peixos que havíem observat directament a la riera amb plastilina i vam visionar un vídeo per tal d’aprofundir amb tot allò que havíem treballat durant tot el matí.

CICLE MITJÀ
La sortida ens va permetre conèixer el significat i la importància de la força de l’aigua per la vida tant dels animals, de les plantes com de les pròpies persones ja que la riera havia significat pels habitants de les masies un gran recurs natural d’on obtenir l’energia necessària per fer anar els molins, les fàbriques, les serradores…

Per aquest motiu, vam visitar una antiga fàbrica tèxtil on la Sra.Maria que hi havia treballat des dels 13 anys ens va ensenyar tots els racons, les anècdotes i la maquinària necessària per tal que l’aigua donés l’energia necessària per posar-la en funcionament. Gràcies a la Sra. Maria i en Frederic vam poder visitar tota la fàbrica i conèixer la història que s’amagava rera d’aquelles parets que tants i tants anys havien donat de menjar a bona part de la gent del poble.

Seguidament, en Jaume Bardolet, l’avi de l’Eric de P5, ens va explicar el funcionament de l’antiga serradora just al costat de les seves terres on encara se’n poden observar les xemeneies i on es disposava d’una maquinària molt ben pensada per aprofitar l’energia i la força de l’aigua per fer anar les eines necessàries per serrar la fusta.

Després de viure i veure la importància de l’aigua per les diferents espècies animals i vegetals de la zona, a la tarda, vam visitar la Casa de la Vila i l’alcalde, el Sr. Josep Costa, que ens va explicar la seva feina i va respondre totes les preguntes que ens havíem preparat relacionades amb la vida de la gent a Sta. Maria de Merlès i la importància de la riera en el seu desenvolupament.

CICLE SUPERIOR

La sortida a Santa Maria de Merlès des de cicle superior ens va permetre conèixer un dels oficis més antics, el de ferrer, i a part, resseguir part del patrimoni arquitectònic del municipi.

Quatre generacions de ferrers en una mateixa família han suposat que l’actual tingui un gran bagatge i experiència. A l’antiga ferreria hi vam poder veure com es feia una ferradura per als animals. Després de tallar una barra de ferro, va posar-ne una part al fornal fins que va quedar a una temperatura suficient alta per a treballar-la damunt l’enclusa, picant tot seguint un ritme que s’anava repetint. Amb el martinet hi va fer les marques on hi havien d’anar els forats, les claveres, i també la va anar doblegant fins a adoptar la forma final.

Ens va explicar com funcionaven alguns estris utilitzats per a treballar el ferro i també ens va ensenyar eines fetes pels ferrers antigament com una ganiveta de tallar pa, uns arpiots, una fanga, uns esmolls, un volant… o algunes peces de les rodes de carro. Ens va dir que alguns ferrers aprofitaven els molins de la riera per fer anar la roda d’esmolar com era al cas del Molí del Mas, situat ben a prop.

Tot seguit vam travessar el pont medieval observant la seva curiosa forma i la utilització de còdols de la mateixa riera per al paviment. Vam aprendre que l’actual divisió de parròquies, Santa Maria i Sant Martí, ja ve de lluny, concretament del s. X. A l’església de Sant Martí ens vam fixar en les poques restes de romànic que hi queden, en el campanar, en els dos retaules  i en les lloses del terra amb nombroses inscripcions que vàrem desxifrar. Finalment vam acabar a l’església de Santa Maria on també vam aprendre que era la més antiga del municipi, datada del 893, encara que l’actual edifici va estar totalment reformat al s. XVIII i canviat d’emplaçament.  En aquest lloc ens vàrem fixar en el campanar barroc de torre i també en uns llums interiors que pengen d’unes barres de ferro sostingudes per ocells, a part de la decoració de la volta interior amb uns originals dibuixos emmarcats en cercles.

VÍDEO DE LA VISITA AL FERRER:

VISITEM EL FERRER from Escola Lluçanès on Vimeo.

UN SORPRESA INESPERADA

jaumeAl migdia, tots els nens i nenes de l’Escola vam tenir una sorpresa: en Jaume Bardolet ens va recitar L’AUCA DE MERLÈS i un poema molt bonic escrit per ell mateix que parla sobre el cicle de l’aigua. A tots ens va fer molta il·lusió, especialment al seu nét, l’Eric de P5.

Auca de Merlès. Jaume Bardolet from Escola Lluçanès on Vimeo.

GRÀCIES a tots: Oriol, Núria, Frederic, Jaume, Josep, Maria… per fer d’aquesta visita un dia inoblidable per tots nosaltres.

Quant a Recursos ee

Mestra d'Educació Especial de l'Escola Lluçanès. Crec en l'ús de les noves tecnologies per ajudar a descobrir les capacitats de tots els alumnes i entendre la diversitat com una font de riquesa tan a l'aula com a la societat en general. Orgullosa mare d'un nen de 6 anys, enamorada del meu poble i amant dels animals i la natura.
Aquest article ha estat publicat en Lluçanès, Medi Ambient, sortides, Visites. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a DESCOBRIM SANTA MARIA DE MERLÈS

  1. Judit diu:

    Queda clar que aquí casa nostra tenim espais i gent fantàstica, els nens van tornar encantats de la sortida, del tracte, de tot el que van veure i tot el que van aprendre, felicitats a tots el que ho heu fet possible.
    Judit

  2. olga diu:

    M’encanten les fotos ,totes, penso que els nens s’ho han passat genial .
    A més crec que és un privilegi tenir tot això tan aprop,cal aprofitar-ho..

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *