Enguany el context alfabetitzador del projecte Àlber ha estat l’exposició “Cartells públics (1998-2013)”, de Ramon Berga.
Els alumnes de Cicle Inicial hem iniciat el projecte amb la categoria dels aliments fets amb llet, els quals hem descobert que s’anomenen làctics. Per tal que fos més proper i, tenint en compte el sentiment de pertinença, hem fet un tast de formatges (treball característiques) de la Fira de Sant Ermengol. Hem convidat el pare d’una alumna i ens ha ensenyat a fer iogurts. També s’ha visitat l’Espai Ermengol, on hem fet un tast del formatge Urgèlia i de la mantega del Cadí.
A continuació, hem vinculat la categoria dels làctics, amb la resta d’alimentació, treballant així la piràmide de l’alimentació, a partir d’imatges de les nostres vivències (què mengem, com mengem, com cuinem i com ens movem).
A partir d’aquí, ho hem relacionat amb l’aparell digestiu, per entendre què passa en el procés de deglució.
Hem après força coses sobre el nostre cos, quins òrgans formen part de l’aparell digestiu, com funcionen… i ho hem pogut entendre millor, gràcies als dibuixos “El cuerpo humano”.
Per enllaçar-ho amb els instruments musicals, que és una altra de les categories que va sorgir a la pluja d’idees i que treballem també, hem esbrinat que hi ha instruments que estan fets amb estómac d’animals, amb els budells, óssos… així doncs, aquí se’ns ha generat un conflicte que hem pogut relacionar fàcilment amb els òrgans de l’aparell digestiu.
També hem descobert que l’instrument més important, és la veu, que la tenim tots, així doncs, també estem parlant de l’aparell fonador.
Ja us anirem informant de tot el que anem aprenent… estem molt motivats i amb ganes d’aprendre més.