A la biblioteca escolar hem creat el Racó de Pares i Mares. En aquest petit racó els pares i mares de l’escola hi poden trobar bibliografia sobre com educar els nostres fills i filles. Llibres molt interessants, pràctics i útils que ens aporten noves visions de con educar els nostres fills i filles.
De moment aquest racó és petit, però la nostra intenció és anar-lo ampliant i enriquint. De forma periòdica us anirem informant de les noves adquisicions.
Alguns d’aquest llibres que hi ha al nostre racó són:
Ensenya’m a ser feliç!
Àngels Ponce (Barcelona, 1967) és terapeuta familiar i fa més de quinze anys que treballa en l’àmbit de la discapacitat. La seva feina gira al voltant de pares, mares i germans de nens amb discapacitat intel·lectual, i també imparteix cursos a famílies i professionals. És coautora del llibre Qué le pasa a este niño, guanyador del Serra d’Or. Viu amb el seu fill Janko i el seu marit vora la muntanya de Montserrat.
Text de contraportada
Totes les mares i pares tenim un únic desig: que els nostres fills siguin feliços, però realment estem fent alguna cosa perquè sigui així? A Ensenya’m a ser feliç! volem demostrar, amb exercicis senzills i propostes pràctiques, que educar per a la felicitat és possible, només els hem d’ensenyar a valorar el que tenen, a estimar i respectar les persones que els envolten, a saber perdonar, a ser crítics, a somiar, a relaxar-se, a acceptar que les coses no sempre són com ells volen… Llegiu junts el llibre i ajudareu els vostres fills a afrontar amb maduresa el futur. Que us divertiu!
Escola de pares
Autor: Maria Jesús Comellas.
Titol Original:Escola de pares
Col·lecció: No ficció
Núm edició: 1
“Un llibre imprescindible per gaudir de la responsabilitat de ser pares”.
“Un llibre imprescindible per aprendre a ser pares”.
Text de contraportada
No hi ha escoles o universitats que ensenyin a ser pares i mares. Quan tenim un fill ens endinsem en un univers d’interrogants i perplexitats: és necessària la disciplina? On és el límit entre la disciplina i l’autoritarisme? Exigim massa als nostres fills o tendim a ser excessivament condescendents amb ells? Hem de preocupar-nos per les seves amistats? On comença i on acaba el paper de l’escola? Com hem de parlar amb ells de temes tan difícils com el sexe o la mort? Com resoldre el sempre complicat tema de l’alimentació? Com preparar-los davant l’allau d’informació i desinformació que reben cada dia? Com afrontar el repte de les noves tecnologies i l’accés tan precoç al consumisme desaforat?
Maria Jesús Comellas, una pedagoga amb molts anys d’experiència i molt coneguda entre els oients com a responsable de la secció Escola de pares del programa El matí de Catalunya Ràdio, respon de manera clara i directa a aquests i a molts més interrogants, oferint solucions a les preocupacions dels pares de nens i adolescents.
Des-educa’t.
Autors: Pere Darder i Eva Bach.
Text de contraportada
Aquest és un llibre per a totes aquelles persones que aspiren a ser més felices, que creuen en les persones i aposten per unes relacions més càlides i properes, que es reconeixen plenament humanes i estan disposades a fer-se càrrec de tots els seus sentiments, que desitgen fer alguna cosa positiva amb les seves vides.
A totes elles, se les convida a des-educar-se… Perquè créixer com a persones no consisteix només en adquirir nous coneixements o experiències. Hi ha ocasions en què el que fa falta és abocar-ho tot damunt la taula i veure què serveix i què no. Deseducar-se és interrogar-se un mateix, efectuar una lectura completament nova del nostre bagatge cultural, incorporar perspectives mai contemplades, desmuntar nombrosos tòpics… Significa qüestionar-nos formes de vida i de relació que hem anat instaurant i que no faciliten la trobada entre les persones ni l`entesa entre els pobles. Deseducar-se representa, en darrer terme, una crida a la sensibilitat i a la creativitat, a buscar noves maneres més personals, joioses i solidàries de viure i actuar.
Després de l’excel·lent acollida de Sedueix-te per seduïr, Eva Bach i Pere Darder ens ofereixen una nova proposta per continuar aprofundint en la manera de viure i educar les nostres emocions.
Llibertat emocional
Autor: Ferran Salmurri
Text de contraportada
Malgrat que l’evolució dels éssers humans ha estat meteòrica, des d’una perspectiva emocional estem a un pas de la prehistòria. Al llarg de centenars d’anys el progrés i el creixement, des d’aquesta perspectiva, han estat lents i plens d’entrebancs. Sens dubte, un dels principals obstacles ha estat la nostra submissió i esclavitud als propis sentiments i emocions. L’odi i l’enveja i sobretot la por, entre d’altres, han estat les guies del nostre comportament, molt més que no pas la nostra racionalitat. L’immobilisme, l’esclavitud emocional i la ignorància en les pròpies possibilitats ens converteixen en éssers més fàcils de sotmetre i dominar.
Però com ¿com alliberar-nos de les presons i les tiranies en què de vegades es converteixen les nostres emocions? Actualment hi ha al nostre abast el coneixement necessari per accentuar la llibertat emocional.
I l’objectiu d’aquest llibre és, precisament, posar damunt la taula una porció d’aquest coneixement i alhora servir de motivació i guia per millorar la nostra salut psicològica. En altres paraules, disposar de les estratègies necessàries per a un control més adequat de l’estrès i disfrutar d’un millor índex de felicitat i benestar.
Carta a una mestra
Titol Original:Carta a una mestra
Col·lecció: No ficció
Núm edició: 1
« Algú s’ha preguntat seriosament què pensen els mestres i els professors de l’educació dels nens i joves? La pregunta no és banal, parlem del futur de la nostra societat. »
Carta a una mestra recull les preocupacions i els consells d’una persona que coneix el món educatiu després de vint-i-cinc anys d’experiència. Les idees que exposa en aquest llibre acaben sent clau per a la interpretació del que viuen els professors i el que viuen les criatures.
Text de contraportada
Algú s’ha preguntat seriosament què pensen els mestres i els professors de l’educació dels nens i joves? La pregunta no és banal, parlem del futur de la nostra societat.
Els mitjans de comunicació es fan ressò de les conclusions d’estudis i informes sobre l’educació. El debat social sobre el present i el futur de l’escola catalana és obert. En temes educatius, tothom es veu en cor de posar-hi cullerada, però no sempre les informacions i opinions que circulen han estat contrastades pels integrants de la comunitat educativa.
Carta a una mestra recull les preocupacions i els consells d’una persona que coneix el món educatiu després de vint-i-cinc anys d’experiència. Les idees que exposa en aquest llibre acaben sent clau per a la interpretació del que viuen els professors i el que viuen les criatures.
Vull un móvil! com educar els nostres fills en les noves tecnologies.
Autora: FÈRRIZ, M.Lourdes.
Badalona: Ara llibres, 2010
La generalització de les noves tecnologies ens ha deixat en fora de joc, lluny d’un món que els nostres fills coneixen molt millor que nosaltres. Aquest llibre ens acosta a les immenses possibilitats de l’ordinador i d’Internet per a l’educació i el coneixement. També ens ajuda a entendre com funcionen les xarxes socials com ara Tuenti o Facebook, els xats, ens aconsella sobre els videojocs més adequats per a cada edat, i sobre tot allò que cal saber per prevenir els riscos del món digital, com ara el ciberbullying, el grooming o les addiccions.
M. Lourdes Fèrriz i Adam (Barcelona, 1968) és mestra d’educació infantil i primària en un centre de la ciutat de Barcelona i llicenciada en Ciències Biològiques. És mare de dues filles gràcies a les quals ha viscut de ben aprop la introducció de les noves tecnologies a casa. Ha fet cursos de formació de professorat d’informàtica educativa i col·labora en un projecte d’introducció de les noves tecnologies al seu centre escolar.
Llegir per a créixer
Autor: Joan Carles Girbés
Sabem que llegir és important i profitós, que millora el rendiment acadèmic dels xiquets i que té molts beneficis en la vida quotidiana, però… com aconseguim que el nostre fill o filla s’interessi per la lectura? Llegir per a créixer vol facilitar a pares i mares estratègies útils i pràctiques per a fomentar l’hàbit lector en família: des de consells sobre com contar un conte o com triar el títol més adequat a cada edat fons a idees senzilles per estimular-los el gust per la lletra impresa. Tot això en una obra amena i entenedora que es llegeix d’una tirada.
Com hem de parlar perquè els fills escoltin i com hem d’escoltar perquè els fills parlin
Autors: Adele Faber i Elaine Mazlish
Obra adreçada a pares i mares que proposa estratègies per ajudar als fills/es a afrontar sentiments, col·laborar, desenvolupar l’autonomia, millorar l’autoestima, etc. Ofereix consells pràctics i alternatives al càstig com a recurs en front del conflicte.