Blog de l’Ateneu

Els nens i nenes i les mestres de l’Ateneu hem creat un nou blog!

Visiteu-lo: http://ateneusee.blogspot.com/

Podreu veure totes les feines que fem!

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

9 respostes a Blog de l’Ateneu

 1. No fa gaires dies vaig descobrir “Ateneu Barrachina”,Va fer-me força il.lusió i de debò que el seguiré,ja que “Educàlia” va premiar-me amb el meu CEIP Esteve Barrachina,on vaig exercir-hi 16 cursos,com a “Col.legi Virtual” i més en l’Any 2010 que als voltants del 24 Octubre,és a dir,ja iniciat el Curs 2010-2011,se celebren les Noces d’Or del centre escolar o el Cinquantanari i mig segle del primer edifici estatal somniat per Sitges des de l’any 1883 fins l’any 1960.Déu n’hi dó…!

 2. Per què va fer-me il.lusió llegir “Ateneu Barrachina”…?
  Per diverses raons:a)l’Ateneu Obrer al segle XIX b)l’Ateneu Cultural de Sitges,on les forces vives hi feien reunions al segle XX.L’Ateneu al C/ d’en Bosch,on va nèixer l’actual Escola d’Adults,on el mestre Antoni Lapuente era el líder amb els seus alumnes de 8è d’EGB i on el mestre en Froilan va sentir en Josep Maria Espinàs parlar dels Clubs de Parla per a la normalització del català,creant tot seguit -com a mestre bibliotecari a l’Escola Barrachina- el Club Amics de l’Eco (1991-1997),on els alumnes de la Segona Etapa d’EGB hi feien debats sobre Sitges,des de Sitges i a Sitges i alhora,elaborat un article d’opinió,es publicava cada divendres al Setmanari.

 3. Que què en vull de l’Ateneu Barrachina…?
  Senzillament i planera que tant els alumnes com el els mestres i els pares i mares hi diguin la seva,sempre amb respecte i amb professionalitat envers els altres i que des d’aquest Bolg Ateneu Barrachina es publiquin articles d’opinió sobre l’Escola Pública Esteve Barrachina i especialment que se sobrevalori -perquè el mereix- la presència del Primer Grup Escolar com l’heroi durant 80 anys,patidor per ésser entre els sitgetans-.

 4. El Mestre diu:

  En ocasió d’haver creat un nou Blog els i les alumnes i les mestres,com a membre del Jurat que hi he estat ja per cinquena vegada,en puc confirmar que l’encant dels Jocs Florals de les Lletres Sitgetanes d’aquest Curs 2009-2010,si de justícia va ser l’exhumar aquelles Justes Literàries,úniques i irrepetibles al C/ Rafael Llopart S/n: un Concurs Literari i Poètic que tant els mestres com les famílies mai no oblidarem pel seu perfil encissador i essencialment sitgetà-.
  Encara al dia d’avui, envers els actuals Concursos de narracions,poemes i cants a la Vila de Sitges entre els escolars,és que mai no he entès i comprès que els Jurats no atorguen els clàssics i envejables premis,arreu de les escoles catalanes, anomenats “l’Englantina d’Or” , “la Flor Natural” i “ la Viola d’Or”-.Per què les joves promeses de la Vila de Sitges no s’hi disputarien la Flor Natural (1er. premi),l’Englantina d’Or (2n, premi) i la Viola d’Argent (3r. premi).
  I així els guanyadors a l’Escola Barrachina passarien com a finalistes a l’Acte final que tindria lloc el dia Sant Jordi o als voltants de la Diada d’excel.lència-.Els Jocs Florals a l’Escola Barrachina,tal com passava amb les Justes Literàries de la mestra-directora Pràxedes Villalonga ,continuarien essent-ne una Eina Cultural-escolar de primer ordre per estimular entre els escolars la creativitat poètica en poemes i narracions,amb modulacions artistiques com ara la música i el dibuix,tot essent-ne una valuosa contribució a la construcció i divulgació pel gust entre els alumnes per l’art de la paraula i l’expressió musical-.

 5. Benvolgudes Mestres i Alumnes de l’Escola Barrachina:
  Davant el fet objectiu que a l’octubre 2010 hi celebrarem un Cicle de Tardor amb la finalitat de recordar els 50 anys i mig segle i especialment les NOCES d’OR del nostre primer Grup Escolar estatal,somniat de l’any 1883 a 1960 i inaugurat oficialment i solemne el 24 Octubre 1960 amb només una planta baixa i dues aules de prescolar penjades per un passadis cobert d’aquesta planta-.

  *Personalment -com a estudiós de la trajectòria escolar des d’una perspectiva local,m’agradarien tres conceptes al respecte:
  *Primer:Que l’Ajuntament li atorgués el guardó de la Medalla d’Or de la Ciutat a la Institució escolar.
  *Segon:Que la Regidoria Municipal de Cultura li concedís el Trinitat Catasús com a centre de cultura escolar.
  *Tercer:Que la Regidoria Municipal d’Educació li atorgués el nomenament de Filla Adoptiva o si més no d’Amiga Predilecta de Sitges a la que va ser Directora per Oposicions del Col.legi la Vila,la Pràxedes Villalonga per quatre raons:a)Excel.lència de la seva pedagogia envers la comunitat educativa sitgetana,b)Promotora de l’Escola Concentrada Miquel Utrillo i Morlius (1975-1978)amb dos edificis al C/ Rafael Llopart per a la Primera Etapa d’EGB i dos cursos de pàrvuls i al C/ La Fita per a la Segona Etapa d’EGB més un curs de pàrvuls.c) Promotora de la creació i construcció del primer IES,el J.R.Benaprès i la FP de primer grau i d)Promotora del P.I.O. a l’escola amb Mestres del Centre autoritzats pel M.E.C.,a l’Escola de Nit.
  *Creació dels “PREMIS BARRACHINA”,ressó d’uns altres sitgetans del 25 Agost de l’any 1860 a 1930,com a homenatge en la Festa Major als alumnes avantatjats,amb el nom “Premis Municipals”,”Premis LLopart”,”Premis VIA”,etc.
  Que en homenatge al Mestre de mestres,l’Esteve Barrachina,es creïn els “Premis Barrachina”,però atenció,per als alumnes molt avantatjats de l’Escola Inclusiva i del Moviment Inclusor,no pas de l’Educació “especial”,paraula que ridiculitza l’escola.
  Salut,mestres i alumnes !!!
  Froilan Franco,àlies El Mestre.Sitges

 6. El Mestre diu:

  El retorn a Sitges i Catalunya del Comte Guifré el Pilós.

  *Demanar la Independència de Catalunya al segle XXI té la virtut de fer conèixer i de posar de moda aquell qui va ésser Comte de Barcelona en els darrers Decennis del segle X: Borrell II.
  *D’ençà que la Historiografia romàntica,començada i acabada amb el Víctor Balaguer i Cirera i el naixent Catalanisme a l’Edat Mitjana,el Comte català,paradigma de l’Independentisme i de la construcció de la Nació catalana havia estat sempre el Comte Guifré el Pilós.

  *Votar la Independència de Catalunya al segle XXI és el retorn del Comte Guifrè,considerat el gran pare de la Nació Catalana,i,com a tal,ha gaudit de les simpaties populars i oficials.

  *Hom ha fet d’ell una mena de Mite,que -per fortuna ha ajudat al segle XXI a seguir ben bé desperts,bé que ha emmascarat sovint la realitat històrica- que donava força a la lluita per la reconstrucció col.lectiva.

  *Quan encara l’acció d’oblit del Comte Guifré,que està comportant al segle XXI la recent onada de l’Independentisme,sí ha aconseguit aclarir de la ment popular el record d’aquell heroi,tan real històricament com transformat en imaginari,si fa no fa.

  *Clar i sitgetà,amb la nova Onada de l’Independentisme,ens hi trobem davant del relat d’un Capítol més Europeista vers Catalunya;ara bé,puc confirmar-ne com a docent que “n’hi ha hagut tants que no l’han estat” de la Història de Catalunya.

  *Hom testimonia que el Comte Guifré el Pilós.és enllà de la seva mítica personalitat,va ésser un Governant de carn i os,seriosament preocupat per organitzar el Regiment d’un poble aleshores nacionalment en formació.Enhorabona amb el retorn del Comte Guifré el Pilós!.
  Froilan Franco,àlies El Mestre.Sitges

 7. ebayot diu:

  Hola Froilan, torno a ser l’Ester. Molts dels comentaris que fas són molt interesants però a l’hora de fer-los procura que tinguin a veure amb l’article on els inclous. El blog de l’Atneu amb guifré el pilós… Vaig intentar crear una pàgina amb comentaris varis però no va tenir gaire èxit i em van aconsellar treure’l.
  Disculpa, però la veritat és que cada article conté comentaris d’aquell article i no sempre es veuen, i és per això que no es veurà i malaguanyat oi?
  Moltes gràcies.

 8. ebayot diu:

  Hola, torno a ser jo…. lo dit

 9. Amiga Esther Bayot.
  De tornada de les vacances estivals (Santa Marta d’Ortigueira,A Coruña,Ponferrada i Lleó)durant tot l’agost,repasso el Blog l’Ateneu Barrachina i com sempre,només l’Esther i ningú més fa referències escolars sobre el Cinquantenari,mig segle i Noces d’Or de l’Escola
  com a primer Grup Escolar estatal en règim graduat (1960-2010),com tampoc de les Noces de Plata de l’Escola Municipal de les Persones Adultes (1986-2011) com tampoc no se’n parla de les Noces de Diamant (75 anys) de la Biblioteca Popular Santiago Rusiñol (1936-2011).
  Cito aquests aniversaris perquè tant l’Escola de les Persones Adultes com la Biblioteca Santiago Rusiñol,hi han estat aliats de l’Escola Barrachina o Primer Grup Escolar Estatal a Sitges.En parlaré del tema un cop inicien l’any 2011 a l’Eco de Sitges.T’agradarà força,amiga Esther aquets lligam!!.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *