Sitges

· Sitges és un poble de la comarca del Garraf, situat al litoral i amb un relleu accidentat pel massís del Garraf (481 m.). La seva costa és retallada, amb penya-segats, i petites i grans platges. Hi podem trobar pinedes i garrigues.

· L’economia actual es basa principalment en el sector turístic. Sitges disposa d’una gran capacitat hotelera, de campings, d’apartaments i de ports esportius. També s’hi han construït nombroses cases i xalets de segona residència.

· La nostra vila sempre ha estat i està oberta a la cultura. Cada any se celebren molts i diversos esdeveniments culturals (Festival de Cinema Fantàstic, Festival de Teatre, Ral·li de Cotxes d’Època,…).

· Sitges compta amb nombrosos museus com el Cau Ferrat, el Romàntic, el Maricel,… i un conjunt d’edificis modernistes dignes de ser admirats.

· Les seves festes populars són conegudes arreu; la Festa Major de Sant Bartomeu (23 agost) i la Festa Major petita de Santa Tecla (23 setembre) i també el seu espectacular Carnaval.

A Sitges hi ha una important empremta modernista, encapçalada pel Museu Cau Ferrat. El programa “Viure Catalunya” recorre aquesta població turística del Garraf.

El terme municipal de Sitges es troba situat entre el mar i el massís del Garraf. Aquest fet li proporciona un microclima que hi afavoreix tant els cultius de vinya com el turisme. Sitges guanya població any rere any, gràcies a la seva bona situació i a les bones comunicacions.

El presentador del programa, Enric Nogueras, comença la visita a l’eix modernista, on destaca el Museu Cau Ferrat, i a l’anomenat “indret de la calma”. Tot seguit, passeja pel carrer Major, ple de botigues enfocades cap al turisme, i el carrer Primer de Maig, més conegut com a carrer del Pecat, ja que va ser el primer on es va concetrar la vida nocturna de Sitges.

L’Enric també parla amb el responsable d’un local d’oci sobre el turisme gai, un exemple de la tolerància de la vila.

Al barri del Vinyet hi ha conreus de raïm que són la base de la malvasia de Sitges, un vi dolç que la família Llopis va elaborar durant molt de temps. La família, però, va cedir les vinyes a l’Hospital de Sant Joan Baptista amb la condició que s’hi mantingués viva la tradició de produir malvasia.

Finalment, l’Enric visita amb un grup de nens el Museu Romàntic de Sitges, ubicat a la Casa Llopis, on hi ha exposada la col·lecció de nines antigues de l’artista Lola Anglada.

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/viure_cat/001_80396.rm" width="352" height="288"/]