Els dos cadells de l’óssa Hvala

El passat mes de Febrer, en l’article “Nhèu, un nou habitant del Pirineu”, us explicàvem la història de l’òssa Hvala i dels seus dos cadells. Recordeu que en aquells moments només a un dels cadells li havíem posat nom? Estàvem pendents que els alumnes d’algunes de les escoles del sud de França li posessin nom al segon cadell i, finalment, la passada primavera van decidir que es diria Noisette. Sabeu que vol dir?… doncs significa “avellana”, un dels fruïts més apreciats per l’ós durant la tardor, època en que acumula una gran quantitat de greixos al seu cos per tal de superar el període d’hivernació.

Bé doncs, els dos cadellets ja tenen nom, i, segons sembla, es troben en perfecte estat de salut. Així ho van poder observar, l’especialista i membre de Depana, Marc Alonso, junt amb el seu equip i amb l’Oriol Alamany, fotògraf naturalista. Els dos cadells van poder ser observats el passat mes de maig entre prats i boscos de la Vall d’Aran i sembla ser que ja s’han separat de la seva mare i han començat la seva vida en solitari

Segons Depana, aquestes observacions van permetre capturar les millors imatges d’óssos al Pirineu que s’havien pres des de feia dècades. Vols veure’n algunes? Doncs, fes un clic a la imatge de sota.

Vídeo cadell óssa Hvala

Segons ha explicat en Marc Alonso, al Pirineu viuen uns 25 exemplars d’ós bru, distribuïts en tres nuclis pràcticament incomunicats entre ells. Al Pirineu occidental, que comprèn des de la vall de Roncal (a Navarra) i Sainte-Engrace (al departament francés de Béarn) fins a la vertical formada pel Parc Nacional d’Ordesa i Monte Perdido i la localitat francesa de Tarbes, viuen tres o quatre mascles, pel que es considra un grup biològicament inviable. El mateix passa amb els dos o tres mascles que viuen a l’àrea oriental, des d’Andorra fins al massís del Puigmal, a Girona, i el Canigó, a França. Per tant, l’únic grup amb possibilitats de prosperar és el que està situat a la part central de la serralada, bàsicament a la Vall d’Aran, al Pallars Sobirà i al Pirineu central francès, on disposen de les millors condicions per a sobreviure.

Cadell de l'òssa Hvala

Així doncs, haurem d’estar pendents de com evolucionen Nhèu i Noisette, ja que, en gran part, d’ells en dependrà que aquesta espècie continuï prosperant en els boscos del Pirineu.

Si voleu veure més imatges sobre els avistaments fets de l’ós bru al Pirineu, podeu visitar la web de l’Oriol Alamany on, a més a més, podeu fer una ullada a la seva gran col·lecció de fotografies d’arreu del món.

 http://www.alamany.com/web_pyreneesbear

http://www.alamany.com/

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *