l’Arc de Sant Martí

Tothom sap que L’arc de Sant Martí, arc iris, arc del cel o iris és un fenomen òptic que consisteix en fer visibles, al cel, tots els colors de l’espectre de la llum (vermell, taronja, groc, verd, blau, violeta i morat) quan aquesta es refracta i reflecteix a les gotes d’aigua en suspensió en l’atmosfera. Mireu aquest que bonic, és de la setmana passada quan sortia de casa el vaig veure, vaig tornar a entrar i en vaig fer unes fotografies. Se’n veien dos.

dsc09382_500×500_1.JPG

Des d’un punt de vista cultural per la seva forma, sovint s’ha interpretat com un pont entre el cel i la Terra, així apareix en diverses mitologies (la deessa grega Iris, la serp irisada australiana, l’Indra hindú…) El simbolisme ha estat recollit pel cristianisme, que ho considera un signe de pau i aliança amb Déu.
Com a signe de pau apareix en les banderes contra la guerra d’Iraq, en el vaixell de Greenpeace (Rainbow Warrior) i com a reinvindicació del moviment homosexual. També està present en la bandera inca.
Els budistes anomenen Arc de Sant Martí a l’estadi mental previ al nirvana, simbolitzant l’alegria suprema (per la reunió de tots els colors). Per contra, per als japonesos és símbol de mala sort, un presagi, per la similitud de la seva forma amb una serp, animal maleït.

Leave a Reply