Els registres lingüístics a Internet (2n d’ESO)

yodaapprovesIgual com quan et bellugues per diferents llocs et trobes amb persones i situacions diferetns que requerixen registres diferents, també navegant per Internet trobem moltes maneres d’escriure, segons el tipus de web, el tipus de públic al qual va dirigit o el tema que s’hi tracta. Hi ha webs adreçats a tothom, webs de temàtica especialitzada o serveis de web, com ara el Messenger, que tenen un llenguatge propi.

TASCA: visitarem uns quants webs per veure quins registres s’hi utilitzen i intentarem descobrir per què.

 1. Abans  de començar a navegar, digues quins o quins registres creus que es deuen fer servir  en els següents tipus de web i per què:  un diari digital, un bloc pesonal d’un amant de la cuina,  el messenger, un fòrum d’opinió, un web d’un ajuntament i una enciclopèdia mèdica en línia
 2. Visita els enllaços que tens més avall i digues quins o quins registres utilitzen i per què?
 3. El registre triat depèn del tema però també del receptor, de manera que podem parlar del mateix tema però utilitzar registres diferents segons qui hagi de ser el receptor. D’aquests enllaços, quins són els dos webs que tracten temes de salut però amb registres diferents?
 4. Navega per internet i busca exemples de webs que utilitzin registres diferents.

 

Els enllaços:

http://espock.blogspot.com/

http://www.gencat.cat/ics/professionals/guies/index.htm

http://thebrainsuniverse.blogspot.com/2008/04/som-collonuts.html

http://www.sexejoves.gencat.net/ics_webjove/AppPHP/index.php

http://www.cpnl.cat/jocs/

(exercici extret de Nou Estímul . Llengua catalana i literatura 2n d’ESO. Ed. Barcanova)

Concurs de preguntes literàries. Sant Jordi 2010

 1. rosa-i-llibreS’han de respondre, setmanalment, tres preguntes sobre les lectures dels llibres de llengua castellana i catalana de 1r i 2n d’ESO, o bé sobre temes relacionats amb aquestes lectures. (Cal que tingueu a mà aquests llibres, per poder-los consultar).
 2. Doneu a la vostra professora de llengua un full amb les respostes. També li podeu enviar un correu electrònic. No oblideu de posar-hi el nom i cognom i el curs.
 3. Hi haurà un total de 15 preguntes, tres per setmana. Les penjarem al bloc cada divendres (el 19 i 26 de març i el 2, 9 i 16 d’abril)
 4. El divendres 23 d’abril publicarem al mateix bloc el nom del guanyador o guanyadora.
 5. Guanya la persona que contesti correctament més preguntes. Si hi hagués empat, hi afegiríem unes quantes preguntes més per desempatar.
 6. El supermegapremi és el següent: una setmana d’estada a l’IES Frederic Martí Carreras amb esmorzar inclòs. I potser caurà alguna altra cosa…

PREGUNTES D’AQUESTA SETMANA (del divendres 19 al dijous 25 de març):

 1. On vivia Polifem?

 2. Qui compta cotxes grocs i vermells?

 3. Com es diu el fill d’Ulisses?

Els valors implícits d’un anunci (3r d’ESO)

publicitat-comic-el-rotoSabem el que un anunci diu de manera explícita. I el que no diu? Quines coses amaga? Quins són els valors implícits de la publicitat?

El discurs publicitari té un marcat caràcter ideològic. L’anunci, a més del producte, ven valors: èxit, amor, fidelitat, llibertat, poder… O, més exactament, per poder vendre productes, ven valors. Primer comença desvetllant les necessitats, desitjos, tendències, pors que tots portem arrelats a dins nostre (per exemple, el desig de ser acceptat per tothom, de tenir èxit amb les persones de l’altre sexe, de sentir-se segur, la por al fracàs…) i després ens presenta productes aparentment adequats per resoldre’ls. Un anunci pot ser excel·lent des del prisma de la creativitat i negatiu des del punt de vista dels valors. O a l’inrevés.

 Deixant a banda el que ens volen vendre, sabríeu dir quins són els valors amagats d’aquests anuncis?

Colònia: 1 Million (Paco Rabanne)

Productes de neteja: Detergent Ala: està bé embrutar-se.

 Sabatilles esportives: Nike: humans clonats

Cervesa Damm i el Barça: La feina ben feta

Campanya institucional:els nens fan el que veuen fer als pares

Idea creativa, la base d’un anunci (3r d’ESO)

Tot anunci funciona a base d’una idea creativa que ha de ser comprensible i persuasiva o seductora per al tipus de públic per al qual va dirigida. Per exemple, l’anunci del golf “pensa un desig i llença la moneda” parteix de la creença popular que si llences una moneda en una font, es complirà el desig que has pensat. Però què passa si la moneda no te la treus de la butxaca sinó que n’agafes una que algú ja havia llençat prèviament a la font?   A partir d’aquesta idea es construeix tot el  relat.

Sabríeu veure  la idea creativa en què es basen aquests anuncis?  I quina és la base de la campanya d’Ikea? Què té en comú tota la campanya publicitària d’aquesta marca de mobles?

Golf: entre el somni i la realitatpublicitat-ikea-estora-republica1

Coca-cola:  coca-cola per a tothom.

Ikea: en el salón no se juega

Ikea: mio, mio, mio