L’assaig: el camí dels grans pilars

Després de força temps sense escriure, sobretot per la feina que tinc amb el nouvingut Otger, i veïent que la temporada comença a animar-se pel que fa als grans pilars, m’he decidit a dir alguna cosa….

Portem ja uns mesos fent castells, i els grans pilars costen de veure. A banda de Vilafranca, que amb el seu domini ja han fet el pilar de 6, el de 7 amb folre i el 4 de 8 amb l’agulla, tot just fa 15 dies que el Minyons carreguen el seu primer pilar de 6, amb alineació nova després d’una temporada en blanc, i aquest passat cap de setmana, la Vella descarrega el seu primer espadat de 6 i Lleida el carrega. La cosa comença a animar-se.

Darrera d’aquests espadats, hi ha un treball força sacrificat a l’hombra, per arribar a portar a plaça aquestes construccions. Normalment es dedica un assaig extra, a banda dels normals, cosa que fa que el camí per assolir els grans pilars comporti molt de treball. Voldría explicar-vos com els assajem el Capgrossos.

A Mataró dediquem un assaig extra als pilars, els divendres de 7 a 8 del vespre, abans de començar l’assaig de canalla. Això vol dir que els pilaners i els que ens ajuden estem al local d’assaig de 7 a 11 del vespre (a vegades més!!).

A l’assaig es treballa amb dues alineacions diferents pel pilar de 6, fent proves de pilars nets. Es fan diferents estructures de 3 i 4 amb diferents combinacions (el segon a terra, el terç a terra, el quart….), fins arribar a fer un parell de proves de pilar de cinc net sencer i alguna fins a motxil.la. També s’incorporen al treball alguns castellers que poden fer pilars de 5 i que tenen possibilitats en un futur d’incorporar-se als troncs del grans pilars.

Aquestes proves requereixen força concentració i molt d’esforç. Totes elles es fan amb la protecció de la xarxa, per prevenir ensurts en cas de caiguda, a banda que d’aquesta manera es necessiten poques mans per ajudar (tot i que sempre en son benvingudes unes quantes per major seguretat).

A més, a l’assaig normal es fa el pilar de 6 sencer amb xarxa (sempre i quan estigui ben assajat i es domini el pilar de 5 net), el pilar de 6 fins a motxil.la sense xarxa, i també proves de pilar de 7 amb folre fins al quint i alguna vegada fins al sisè….

Tot plegat una feinada, que despres té la seva recompensa quan es descarrega algun d’aquests grans espadats, i d’aquesta manera es pot estar dins el reduït grup de colles que poden lluir aquests galons!!

Veïeu una foto d’un assaig de pilar, en aquest cas un pilar de 4 net amb el terç a terra.

assaig pilars

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *