T. Recerca 1. Documentació

Aquesta pàgina pretén ajudar-vos durant el procés de documentació que realitzareu per a dur a terme el Treball de recerca del Batxillerat.
Us proposaré unes quantes possibilitats de fer recerca bibliogràfica per internet però no en cercadors generalistes, sinó en bases de dades científiques, la qual cosa ens permet accedir a un material de gran rigor i molt actualitzat. En la pàgina http://blocs.xtec.cat/biologia/t-recerca-2-zotero/ us explicaré com guardar les referències que ens interessen i com citar-les en els documents que escrivim

Portals i cercadors especialitzats d’accés obert.

1.- Portal “Recolecta”: http://buscador.recolecta.fecyt.es/

recolecta
Facilita l’accés als repositoris (dipòsits) digitals de molts centres d’investigació i universitats espanyoles i d’altres de l’àmbit lingüístic espanyol: podem trobar publicacions científiques d’accés obert o tesis doctorals, normalment en espanyol o en anglès. Té una eina de cerca simple i també permet la cerca avançada.
De vegades potser caldrà enregistrar-se per accedir a alguna publicació a text complert, però açò no suposa cap problema. Per altre costat, freqüentment serà suficient la lectura del resum de l’article, per a la qual cosa no caldrà enregistrar-se.
En el moment de fer la nostra recerca podem utilitzar els mots clau en diferents llengües, per exemple català, espanyol, o anglès. Depenent de quina llengua utilitzem trobarem més o menys recursos.

2.- Portal “Recercat”: http://www.recercat.cat/

recercat
Permet accés lliure als dipòsits dels centres d’investigació i universitats de Catalunya.
Les publicacions que recull aquest dipòsit estan en llengua catalana.

3.- Portal “RACO”, Revistes Catalanes amb Accés Obert: http://raco.cat/

Molt fàcil d’utilitzar. En el moment de realitzar aquest tutorial permet trobar més recursos que el portal Recercat. La qualitat de les publicacions que incorpora es desigual, però ens facilita trobar recursos molt interessants en la nostra llengua.

raco_cat

4.- OpenDoar: http://www.opendoar.org/index.html

opendoar

Portal anàleg als anteriors però d’àmbit internacional: facilita l’accés als dipòsits digitals de centres d’investigació i universitats de tot el món.
En el moment d’escriure aquestes línies la recerca en aquest portal es fa mitjançant el motor de Google, en aquesta direcció: http://www.opendoar.org/search.php

opendoar_search

5.- Doaj (Directory of open acces journals): http://www.doaj.org/

doaj
Com indica l’acrònim és un directori de revistes d’accés lliure. La interfície de recerca és en anglès, així com la major part de les publicacions que hi podem trobar. Indexa revistes científiques de molta qualitat.
En general ens interessarà l’apartat “Find Articles” (Buscar articles). “Find journals” és una utilitat per buscar una publicació científica en concret, normalment no ens interessarà aquesta opció.
Quan fem una recerca d’articles hem d’indicar en quin camp s’ha de buscar el mot que ens interessa: normalment farem la recerca en el camp “Title” (títol) i/o “Key words”, paraules clau… tot i que podem optar per deixar l’opció per defecte “All fields” (tots els camps).

6.- Google acadèmic: http://scholar.google.es/

googleacad
Aquest cercador especialitzat de Google (en fase beta en el moment d’escriure aquestes línies) us pot donar agradables sorpreses, pel que fa als materials que indexa i als quals facilita l’accés. No el deixeu de provar.

7.- PubMed: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/

Cercador indispensable en temes de biomedicina i afins.


Jesús Pedrós
Juliol 2011
Llicència de Creative Commons
T. Recerca 1. Documentació de http://blocs.xtec.cat/biologia/tr-recerca/ està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 3.0 No adaptada de Creative Commons

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *