Aquest any, amb els nens i nenes de Cice Inicial, estem fent un àlbum de contes amb valors…els expliquem o llegim…en parlem…i algú en fa un dibuix.
Ja us anirem explicat com ens va…
CAPSES POÈTIQUES
Aquest curs i dins del Pla d’impuls de la lectura, la nostra ZER va triar treballar la poesia.
Aquí podeu veure un exemple on queda clar que la poesia pot ser ben divertida!!!!
Els nens de 3r i 5è de l’escola Castell-ciutat, hem fet un treball plàstic per després realitzar un treball de sensibilització i descoberta adreçada als cursos més baixos de l’escola.
Durant el primer trimestre s’ha treballat la poesia de maneres diferents. Aquest treball, per tant, forma part d’aquest projecte més global que aquest curs duem a terme. Altres activitats d’aquest projecte són: El poema retallat, Recitem poemes de tardor, visita a l’exposició UdArt, participació en la celebració del Dia Mundial de la poesia mitjançant la lectura d’un poema relacionat amb el medi ambient que es va emetre per Ràdio Seu, Allarguem un poema i participació en el taller literari del Ricard Bonmatí.
Hem fet unes capses poètiques que són la plasmació de les nostres idees en llegir un poema.
Com que per la castanyada s’havien treballat poemes de tardor, es va decidir que faríem una capsa de cadascuna de les estacions. Vam buscar poemes de la primavera, de l’estiu i de la tardor, perquè l’hivern era la capsa que ja teníem de mostra.
Aquestes poesies es treballen a classe, se’n fa la lectura en veu alta i en silenci, es busca el significat de paraules que es desconeixen, i també es llegeixen amb diferents entonacions per veure com canvia….
Cadascú va pensar què li suggeria el text, i se’n va fer una imatge mental. Posteriorment vam compartir les diferents idees i per parelles vam començar a dibuixar l’esbós del que seria la capsa.
Entre tots es van buscar materials i elements que ens poguessin servir, com són: branques, plàstics, figures, flors, etc
També vam buscar imatges per internet que ens anaven bé i les vam imprimir i enganxar. Altres coses les vam fer amb plastilina.
Quan les vam acabar i vam memoritzar els poemes, vam baixar a la classe dels petits per ensenyar-les i per veure si endevinaven el tema del poema només mirant les capses.
Al darrera de cada capsa hi ha el poema escrit i al damunt el títol.
Com veieu les vam adornar amb tot allò que se’ns va ocórrer…de fet ens ho passàvem força bé els dimarts quan les anàvem preparant.
Als petits de l’escola els van agradar força i de seguida van endevinar de què tractava cada capsa…és que són molt espavilats!!!!
Finalment les hem posat al nostre passadís perquè hi fan patxoca.
Esperem que us agradin!
En Ricard Bonmatí ens visita…
El passat dijous 12 d’abril, totes les escoles de la ZER Urgellet, vam comptar amb la presència de l’autor Ricard Bonmatí.
Ricard Bonmatí només escriu per a infants perquè se sent profundament educador i ens diu: “M’agrada treure el nas per les escoles i connectar amb els infants en directe amb les meves històries”.
De tota la seva bibliografia, basada principalment en obres de poesia i rondalles, nosaltres vam triar el seu primer llibre de poemes, Estimades feres (bestiari), publicat l’any 1990.
Abans de la seva visita vam treballar els seus poemes, en vam aprendre alguns i també vam fer cal·ligrames, dibuixos i composicions plàstiques.
Però el que realment ens va fascinar, va ser, la seva capacitat d’explicar-nos històries lligades amb els poemes i com els recitava.
Ens va agradar molt i ens vam fer un tip de riure perquè gesticula i ho exagera molt.
Podeu aprofitar per Sant Jordi i buscar alguna obra seva…..us encantarà!!!
El món màgic dels llibres….
Un vídeo molt adient i que ens fa pensar que els llibres són per ser llegits i que obren grans portes a la imaginació i al coneixement…
CALENDARI DE TARDOR
Setembre que ens portes de nou la Tardor,
tu deixes els boscos pel brau caçador!
Collim bones pomes que tu has madurat,
hem fet la verema i el camp hem llaurat!
Octubre que daures el bosc que era verd
el cup i la bóta de vi ens has omplert;
t’endus l’oreneta, molt lluny,cel enllà,
però a l’hort la magrana tu has fet coronar!
Novembre que plores tot regant els camps,
bolets i castanyes duus a xics i grans,
el dia s’escurça, se’n va Sant Martí,
les fulles ja cauen, el fred ja és aquí!
Desembre que arribes amb Sant Nicolau,
la neu que tu portes fa el cim més suau;
l’anyada s’acaba, t’endus la tardor,
però amb tu torna sempre el Nadal del Senyor!
LA TARDOR
Poemes de tardor
Ja s’atansa la castanyada i ara si que tot fa olor a tardor..gaudiu-ne…
SANT JORDI
Si encara no teniu clar que voleu comprar per Sant Jordi al tria i remena de les paradetes, aquí us donem algunes idees…
INFANTIL
CICLE INICIAL
CICLE MITJÀ
CICLE SUPERIOR
Taller literari
L’activitat amb l’Isidre i la Carme va anar força bé. Aquí en podeu veure unes imatges….
La Trementinaire de les nenes rosses
El dimarts 5 d’abril ens visitarà l’ecriptor urgellenc, Isidre Domenjó, per dur a terme una taller literari al voltant de la seva obra ” La Trementinaire de les nenes rosses”. També hi participarà la il·lustradora del conte, Carme Invernón.
L’activitat va adreçada a l’alumnat de 1r, 2n i 3r de primària.
El taller es realitzarà a l’escola de Montferrer.
ALLÀ ON VIUEN ELS MONSTRES
L’editorial Kalandraka ha reeditat un dels àlbums considerat com a clàssic.
A mesura que la història avança, les il·lustracions van creixent fins arribar al punt més alt i després es van tornant a fer cada cop més petites, deixant pas a més text.
Podeu veure un video en castellà a la pàgina RECOMANEM.