DESCANS

Descans

En l’etapa de 6 a 12 anys, quan els nens i nenes comencen l’escolaritat, acostumen a dormir per sota de les seves necessitats, en general a causa de jornades prolongades (excés de treball escolar a casa, d’activitats extraescolars, de televisió, videojocs…) o d’haver de matinar exageradament per exigències del transport escolar.

És bo fer adonar als nostres fills del valor del son, que sàpiguen que s’hi ha de destinar un nombre d’hores d’acord amb l’edat i les necessitats. Cal aprendre a treballar i a descansar, a buscar un equilibri entre tots dos aspectes per evitar la fatiga. També cal saber relaxar-se; a vegades només canviant d’activitat ja ens serveix per descansar; valorar la diversió com a forma de descans i voler participàr en activitats extraescolars de forma raonada, sense excessos.

En general, podem dir que els nostres fills:

  • d’entre 6 i 8 anys necessitaran d’11 a 12 hores de son totals al dia
  • d’entre 8 i 10 anys necessitaran de 10 a 11 hores de son totals al dia
  • d’entre 10 i 12 anys necessitaran de 9 a 10 hores de son totals al dia

Els vostres fills han de ser cada cop més autònoms per solucionar problemes relacionats amb el son: anar al lavabo sols, tornar a dormir si es desperten a mitjanit, despertar-se al matí, respectar el descans de la resta de la família…

 

Distribució de les hores de son

Comparativa de les hores de son per a nens i nenes de 6-12 anys amb la resta d’edats.

 

 

Distribució horària d’activitats diàries

Malgrat la son és una forma de descans important, el canvi d’activitat també és una altra forma de descansar. Seguidament us presentem unes orientacions sobre les hores que ocupen els nostres fills en les diferents activitats diàries. Cal tenir en compte, però, que ha d’haver certa flexibilitat en funció de les característiques del vostre fill.

 

 

 

NENS, ÉS HORA D’ANAR A DORMIR

 

NENS, és l’hora d’anar a dormir!

Sovint els infants tenen problemes a l’hora d’anar a dormir.

Molts d’aquests problemes són una manca de bons hàbits que tenen fàcil solució i que poden ajudar en el benestar dels més petits i dels adults.

Per a molts pares i mares l’hora d’anar a dormir acostuma a ser una de les més temudes durant el dia.

El patró del son va canviant al llarg del desenvolupament; per la qual cosa no dorm igual un nadó d’un mes que el d’un any, que el de cinc.

Una de les coses importants per a que l’infant dormi correctament és saber quins són els hàbits que ha de seguir en funció de l’edat.

Nombre d’hores i distribució que ha de dormir un infant per a tenir un bon  descans:

1 mes: 16/20 hores (5/6 vegades/dia)
3 mesos: 15 hores (4/ 5 vegades/dia)
6 mesos: 14 hores (2/3 vegades/dia)
1 any: 13 hores (1/2 vegades/dia)
3 anys: 12 hores 1/2 vegades/dia)
5 anys: 11 hores (1 vegada al dia)
10 anys: 10 hores (1 vegada al dia)

És molt freqüent que la majoria de nens pateixin alguna dificultat per dormir al llarg de la seva infància que varia en funció de l’edat.

Psicòlegs i pediatres coincideixen a dir que hi ha dos tipus de trastorns: les parasòmnies, que engloben terrors nocturns i mals sons, i les disòmnies que fan referència  a la qualitat i la durada del son.

El primer any de vida, el problema és que el nadó no dorm a les nits.

El segon any, el nen/a no vol anar-se’n a dormir i a la nit apareixen els mals sons.

Des dels 3 fins als 5-6 anys, augmenten el nombre de problemes relacionats amb el son: es neguen a anar a dormir, tenen dificultats per conciliar el son, es desperten a mitja nit amb malsons…

Com a conseqüència també s’altera el son dels pares.

Tot plegat, acostuma a ser molt alarmant i es reflecteix en les activitats diürnes dels petits i dels pares.

En el cas dels fills es pot percebre cansament i baix rendiment a l’escola,  ansietat a l’hora d’anar a dormir, problemes d’aferrament, entre d’altres.

Per  evitar-ho hem de ser els adults els que ens adaptem als horaris dels petits i no a la inversa.

Els infants han de tenir uns horaris regulars i hem de tenir molt en compte l’hora que han d’anar a dormir per a que puguin dormir les hores que els toca per l’edat.

Malauradament us podeu trobar que, a vegades, amb aquestes mesures no n’hi ha prou.

Sé que és difícil però heu d’esbrinar que hi ha darrera d’aquesta dificultat, normalment són pors, intenteu-les trobar i tot seguit desmentir.

Us animo a que exposeu les dificultats que us trobeu quan heu de posar els vostres fills a dormir al mur del facebook http://www.facebook.com/sortirambnens.

Cristina Jiménez Aguilera. Núm. col·legiada 18734.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

 
Go to Top