video jocs pèl medi ambient

Jocs d’ordinador i Apps per educar per la sostenibilitat i sensibilitzar sobre les causes, efecte si possibles solucions del canvi climàtic. Creieu que existeixen? Doncs sí!

Juguem, divertim-nos, aprenem i canviem el món!

1. WORLD RESCUE

World Rescue és un joc-app per mòbils o tauletes inspirat en els ODS (Objectius pel Desenvolupament Sostenible impulsats per les Nacions Unides). És un joc narratiu basat en la recerca científica adreçat a infants i adolescents.

World Rescue els jugadors o jugadores s’han d’identificar amb un dels joves herois i heroïnes que viatgen per tot el món ajudant a resoldre problemes a nivell comunitari com les malalties, la desforestació, la sequera, la contaminació, els desplaçaments, la pobresa….per aconseguir un món més sostenible.

Aquest és el joc guanyador del concurs (International Gaming Challenge 2015) de la UNESCO MGIEP, en el que es van presentar 104 projectes de 36 països diferents. Aquí teniu el trailer oficial que segur que us impressionarà. És un joc gratuït que es pot descarregar a qualsevol proveïdor d’aplicacions però només s’hi pot jugar en anglès.

2. ECO

ECO és una aventura gràfica impressionant on els personatges es troben en un planeta imaginari que està a punt de xocar amb un meteorit. És un joc de supervivència i simulació en el què els jugadors/es es nodreixen del medi ambient per fabricar les seves pròpies creacions. Però atenció! Cada acció que fan afecta directament al ric i divers ecosistema que els envolta.

Els jugadors i jugadores hauran de coordinar-se i treballar en equip per aconseguir tenir un govern i una economia que permeti desenvolupar la tecnologia no contaminant ni perjudicial pel medi ambient que els ajudi a aturar el meteorit que està a punt de xocar amb el planeta.

És un joc fonamentat en l’evidència científica i que afavoreix l’esperit crític i l’habilitat per debatre a partir d’aquesta evidència com a eina essencial per evitar la destrucció del planeta. Aquí teniu el trailer oficial que no us deixarà indiferents. És un videojoc creat per instal·lar en un PC (la versió bàsica val uns 30$) i tots els textos són en anglès. És un joc promogut pel Departament d’Educació dels Estats Units d’Amèrica i avalat per Games for Change.

3. MISIÓN POSIBLE – SALVAR EL PLANETA

Misión Posible és un joc online en el que et converteixes en un super heroi o super heroïna per  el corregir els efectes negatius dels gasos d’efecte hivernacle derivats de l’activitat humana. Tindràs super poders i hauràs de resoldre diverses proves i mini jocs per anar ensenyant als habitants del planeta Terra a revertir la situació. Hi ha la possibilitat de jugar en solitari on en parella.

És un joc impulsat pel Ministeri Espanyol de Medi Ambient i la Creu Roja, creat el 2008 després de la signatura del Protocol de Kioto, i per tant, s’hi pot jugar en castellà. Per jugar-hi, només cal anar al web del joc i començar!

4. URBAN CLIMATE ARCHITECT

Urban Climate Architect és un joc online que et permet crear la teva pròpia ciutat respectuosa amb el medi ambient i no contaminant. Pots dissenyar-la construint cases, cotxes, parcs, estanys, oficines, indústries, etc… i descobrir com afecten les teves accions a la contaminació de la ciutat.
Per començar a jugar, només has d’entrar al web del joc i triar un dels tres escenaris proposats. Aleshores has d’anar construint a les àrees buides. a l’acabar pots anar a l’avaluació per veure com ho has fet. És un joc íntegrament en anglès o alemany. Aquest jocs ha estat promogut i creat per la Universitat de Hamburg.

5. CLIMÁNTICA

Climántica és un joc online de simulació promogut per la Xunta de Galicia que es pot jugar de manera gratuïta en castellà, anglès o gallec. El seu objectiu principal és crear consciència entre els joves sobre el canvi climàtic i les seves conseqüències.

Els jugadors i jugadores seran els gestors de pobles situats en diferents territoris gallecs. Hauran de gestionar de manera sostenible, no contaminant i eficaç els poble si ciutats que vagin desenvolupant perquè la gent hi pugui viure bé i en harmonia amb el medi ambient. Per començar a jugar, només cal anar al web del joc i registrar-se de manera molt senzilla.

6. JOC D’EN DOLL

Jocs d’en Doll és un joc online promogut pel Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya per tal de sensibilitzar els infants sobre el consum responsable, el reciclatge i l’estalvi energètic.

Hem d’acompanyar en Doll, la mascota del joc, en el seu descobriment d’una casa on hi ha diversos aspectes que no acaben de funcionar. L’haurem d’ajudar a buscar les eines que necessita i a resoldre enigmes i proves per ajudar a que el funcionament de la casa sigui més sostenible. Per jugar-hi només cal que entrem al web del joc i podem jugar-hi en català.

7. VISIONS 2050

Visions 2050 és un joc online on podrem explorar el funcionament de pobles i ciutats del futur. Explorant, experimentant i simulant el futur podrem anar desenvolupant l’esperit crític. Cada jugador pot experimentar què passaria en funció de les seves expectatives de l’evolució de la població, l’economia i la tecnologia.

Tot experimentant podem arribar a crear 3.814.697.265.625 escenaris alternatius! Però haurem de tenir present que l’objectiu principal és disminuir en un 50% les emissions de diòxid de carboni abans del 2050.

És un joc elaborat per la Fundació Ersília amb el suport del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya. Els escenaris de futur es basen en els models de previsió elaborats per la Comissió Europea i hi podem jugar en català.

8. ARCTIC MELTING DOWN

Arctic Melting Down és un joc-app per mòbils o tauletes gratuït i descarregable des de qualsevol proveïdor d’aplicacions. És una aventura gràfica clàssica amb el surfista Kepa Acero com a protagonista i aventurer. Viatja per les regions de l’Àrtic i naufraga. En Kepa aconsegueix arribar a la costa però allà haurà d’investigar per tot el poble per aconseguir que algú l’ajudi.

A partir de la seva investigació anirà descobrint els terribles efectes del canvi climàtic sobre l’Àrtic i la dura vida dels seus habitants. Aquí podeu veure el trailer oficial del joc. Es pot jugar en castellà o en anglès.

9. PLANT IT GREEN

Plan It Green: The Big Switch és un videojoc per a PC de simulació en el que els jugadors i jugadores aprendran a desenvolupar i gestionar una ciutat ecològica i sostenible. Hauran de documentar-se per poder entendre les conseqüències de totes les seves decisions. Però atenció! Només es pot jugar en anglès i es pot descarregar a través del Facebook. Aquí podeu llegir un anàlisi del joc.

És un joc creat per National Geographic, de la que també existeix una versió reduïda onlinePlant it Green: Generation Station. Proveu la versió online per descobrir com funciona. També podeu veure el trailer oficial.

10. CONSUMÓPOLIS

Consumópolis és un portal amb informació i activitats sobre el consum responsable promogut per la Dirección General de Consumo del Ministerio de Sanidad que té per objectiu oferir a la comunitat escolar una eina pràctica i dinàmica que contribueixi al desenvolupament integral dels actuals i futurs consumidors per una societat més justa, sostenible, solidària i responsable.

En aquest portal hi trobarem un concurs escolar, fitxes pedagògiques i una zona de jocs. A la zona de jocs de Consumópolis podem trobar mini-jocs online que poden ser d’utilitat per acabar d’entendre alguns conceptes relacionats amb el consum i els residus. Aquest lloc web està en castellà, català, euskera, gallec i valencià.

11. WWF FREE RIVERS

WWF Free Rivers és un joc-app per mòbils i tauletes descarregable des de qualsevol proveïdor d’aplicacions i creat per la World Wildlife Fundation.

En aquest joc podrem explorar el rius del món a través de la realitat augmentada, i descobrirem per què els rius són importants pels humans, els animals que hi viuen i l’equilibri ecològic.

A partir del punt de vista d’ocell els infants o joves poden descobrir diversos hàbitats i veure els efectes negatius de la contaminació i la mala gestió ambiental en els animals, les plantes i els humans que hi viuen. El narrador proposa solucions i reptes que s’han de resoldre de manera global. Només s’hi pot jugar en anglès.

12. GROW GARDEN

Grow Garden és un joc-app per mòbils i tauletes gratuït i descarregable des de qualsevol proveïdor d’aplicacions en el què ens convertirem en grans jardiners i haurem de gestionar el nostre hort de manera sostenible i ecològica.

Fabricarem compost, plantarem a l’hort i veurem com les llavors germinen, les plantes creixen i de què s’alimenten tots els animals i microorganismes. Si aconseguim fer un bon compost les nostres hortalisses tindran més bon gust i seran més nutritives. Es pot jugar a partir de 5 anys.

13. CLIMATE KIDS

Climate Kids és una plataforma de mini-jocs online creada per la NASA especialment pensada per a infants i adolescents.

Són jocs sobre canvi climàtic, fenòmens meteorològics, contaminació, ecosistemes aquàtics, reciclatge, energia, vida sostenible i molt més. Només es pot jugar en anglès.

Si us ha agradat l’entrada, compartiu-la a les xarxes! A jugar!

Ja que estàs per aquí….

Aquest estiu, més que mai, els infants necessitaran activitats a la natura, jugar amb els amics i amigues, córrer a l’aire lliure…

I a Fundesplai, més que mai, tenim la determinació de donar aquesta oportunitat a totes les nenes i els nens de Catalunya. Volem que puguin gaudir d’un casal, d’unes colònies i de l’esplai.

Ara més que mai necessitem la teva ajuda!

 Fes un donatiu

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

11 Documentals per a l’acció climàtica (part 2)
16.03.2021 • Educació ambiental, Recursos
Recull d’activitats per la igualtat de gènere a l’escola i l’esplai
04.03.2021 • Educació ambiental, Recursos
11 Documentals per a l’acció climàtica (part 1)
26.02.2021 • Educació ambiental, Recursos

LA NOSTRA COMARCA EL VALLÈS OCCIDENTAL

 

 

voccidental

SI CLIKES EL MAPA TINDRÀS MÉS INFORMACIÓ, entraràs al web del Consell Comarcal

Vallès Occidental

El Vallès Occidental és una comarca de Catalunya que limita amb el Bages (al nord), el Vallès Oriental (al nord i a l’est), el Baix Llobregat (a l’oest), el Barcelonès (al sud). Comparteixen la capitalitat de la comarca les ciutats de Sabadell i Terrassa. Amb el Vallès Oriental forma la gran comarca natural del Vallès. Geogràficament, el Vallès i el Penedès formen la Fossa tectònica del Vallès-Penedès, dins de la Depressió Prelitoral Catalana.

 
el Vallès Occidental
Localització
Localització del Vallès Occidental
Comarca de Catalunya
Sant Llorenç nevat

Sant Llorenç nevat

Estat
• Autonomia
• Província
• Àmbit territorial
Espanya
Catalunya
Barcelona
Metropolità
Capital Sabadell i Terrassa
Gentilici Vallesà, vallesana
Superfície 583,17 km²
Població (2009)
  • Densitat
878.893 hab.
1.507,1 hab/km²
Coordenades 41° 33? 50? N, 2° 2? 23? ECoord.: 41° 33? 50? N, 2° 2? 23? E (mapa)
Organització
Municipis
23
Consell comarcal
 
Codi Idescat 40
PIB per capita 27,7 milers €/hab
Web

 

municipis

Escut Municipi Habitants (2013) Extensió terme municipal (km²)
Badia del Vallès Badia del Vallès 13.531 0,92
Barberà del Vallès Barberà del Vallès 32.580 8,3
Castellar del Vallès Castellar del Vallès 23.455 44,9
Sense Escut Castellbisbal 12.369 31,0
Cerdanyola del Vallès Cerdanyola del Vallès 57.642 30,6
Gallifa Gallifa 200 16,3
Matadepera Matadepera 8.784 25,4
Montcada i Reixac Montcada i Reixac 34.863 23,5
Palau-solità i Plegamans Palau-solità i Plegamans 14.454 14,9
Polinyà Polinyà 8.158 8,8
Rellinars Rellinars 747 17,8
Ripollet Ripollet 37.234 4,3
Rubí Rubí 74.468 32,3
Sabadell Sabadell 207.649 37,89
Sant Cugat del Vallès Sant Cugat del Vallès 86.108 48,24
Sant Llorenç Savall Sant Llorenç Savall 2.401 41,1
Sant Quirze del Vallès Sant Quirze del Vallès 19.408 14,1
Santa Perpètua de Mogoda Santa Perpètua de Mogoda 25.473 15,8
Sentmenat Sentmenat 8.655 28,8
Terrassa Terrassa 215.055 70,2
Sense Escut Ullastrell 2.030 7,3
Vacarisses Vacarisses 6.260 40,7
Viladecavalls Viladecavalls 7.397 20,1

Geografia física

mapa_valles_occidental

Es tracta d’una part de la Depressió Prelitoral limitada a l’oest pel Llobregat i a l’est per la riera de Caldes. El nord de la comarca és ocupat per diverses serres de laSerralada Prelitoral. Algunes d’aquestes conformen el sostre de la comarca. D’oest a est, en formen part la serra de l’Obac (924 metres d’altitud al Castellsapera), el massís de Sant Llorenç del Munt (1.095 a la Mola i 1053 al Montcau), el puig de la Creu (664), els cingles de Sant Sadurní (954) i el Farell (789). Al sud de la comarca hi trobem la serra de Collserola (512 metres d’altitud), que forma part de la Serralada Litoral.

La zona central vallesana és ocupada per la vall que dóna nom a la comarca. Es tracta, en realitat, de dues unitats hidrogràfiques coincidents amb les conques delLlobregat i el Besòs.

Les terres situades a l’oest de l’eix que va des de l’Obac fins al Tibidabo (punt culminant de la serra de Collserola), passant per Matadepera, Sant Quirze del Vallès,Bellaterra i Sant Cugat del Vallès, són tributàries del Llobregat. Diverses rieres, com la dels Canyamassos, la de Rubí o la de Vallvidrera, canalitzen les aigües cap al Llobregat.

1991-07-cerdanyola-riu-ripoll

imatge del Riu RipollLa part oriental de la depressió té com a principal receptor de les aigües d’aquesta zona el Besòs, a través de múltiples afluents, entre els quals destaquen el Ripolli la riera de Caldes (que fa de límit oriental de la comarca).

Geografia humana i econòmica

La indústria vallesana, força important, es concentra en la zona sud de la comarca, coincident amb la zona més plana. Les principals ciutats industrials són Sabadelli Terrassa, que en comparteixen la capitalitat, Rubí i Cerdanyola del Vallès. Les indústries més importants a la comarca són la tèxtil, mecànica, metal·lúrgica, de maquinària, de material elèctric, de la construcció, química, paperera, d’arts gràfiques i alimentària. A més, en els últims anys, com a conseqüència de la crisi industrial de finals dels anys 70 i principis dels 80 s’ha produït un important desenvolupament del sector comercial i de serveis (informàtica). A la zona nord l’economia és predominantment rural, albergant gran nombre d’urbanitzacions de segones residències.

Clima

El Vallès Occidental presenta habitualment dos subtipus de clima mediterrani, el litoral i el subhumit, depenent si es parla de la zona pertanyent a la Serralada Prelitoral o a la pròpiament dita Plana Vallesana. A la part més muntanyosa de la comarca les precipitacions mitjanes ronden els 700 mm anuals, mentre que a la plana vallesana no s’arriba als 500 mm. Predominen els vents de component oest

Com a dates històriques pel que fa a anomalies climatològiques es poden destacar:

    • Fauna i flora

Tot i ser una zona eminenment urbanitzada, el Vallès Occidental disposa d’una certa varietat en la seva fauna, sent els més comúns:

Comunicacions

La comarca és un dels principals nusos de comunicacions de Catalunya i de l’Estat espanyol. Diversos eixos la creuen en totes direccions.

Autopistes

Carreteres

La carretera N-150, principal carretera de la comarca, la creua de sud a nord i connecta Barcelona amb Terrassa a través de Montcada i Reixac, Cerdanyola del Vallès, Barberà del Vallès i Sabadell. Més enllà de Terrassa. Diverses carreteres comarcals completen la xarxa bàsica de la comarca:

Ferrocarrils

Les dues companyies de ferrocarril que operen a Catalunya tenen línies al Vallès Occidental. Per part de RENFE, hi passa la línia BarcelonaLleida per Manresa i la de El PapiolMollet del Vallès. Les línies dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, anomenades “Metro del Vallès”, uneixen Barcelona amb Sabadell iTerrassa, tot i que existeix un projecte d’ampliació de les mateixes.

Aeroports

Tot i que tot el trànsit aeri de passatgers de la comarca es canalitza a través de l’aeroport del Prat, a la veïna comarca del Baix Llobregat, la comarca compta amb l’Aeroport de Sabadell, on es practiquen diverses disciplines esportives i que serveix de base per als bombers de la Generalitat de Catalunya. També hi ha trànsit de diverses mercaderies.

Llocs d’interès

Vegeu també: Llista de monuments del Vallès Occidental

Espais naturals protegits:

Museus:

Senders de gran recorregut (GRs):

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:Vallès Occidental Modifica l'enllaç a Wikidata