13 ZOOS

Dayana Mayorga Moreno i Aida Navarro Madrona –

Com que de sempre ens han agradat els animals, se’ns va ocórrer fer el nostre treball sobre els animals que es troben al zoo. Principalment el que ens ha motivat a fer aquest treball és, per una banda, que ens va semblar interessant plantejar un treball de certa actualitat i, per una altra, considerem que respon a preguntes que molta gent s’ha fet en algun moment: els zoos són realment tan útils com creiem? Serveixen per ajudar les espècies en perill d’extinció? És ètic mantenir en captivitat els animals? Hi ha altres alternatives millors per als animals en captivitat?

L’objectiu principal d’aquest treball és comprovar si realment els zoos són necessaris i si els animals es troben en les condicions adequades, identificar si el comportament d’aquests animals varia segons l’entorn en què es troben, així com conèixer els motius pels quals els animals es troben en perill d’extinció. A partir d’aquest treball intentarem demostrar que els animals que es troben exposats al públic es veuen afectats, i això és visible en el seu comportament i estat d’ànim.

Un cop vam saber que el Zoo de Barcelona disposava d’un departament on s’assessorava els alumnes de batxillerat per als treballs de recerca, ens hi vam posar en contacte i ens van oferir la possibilitat de centrar-nos en un animal en concret. Vam escollir els ximpanzés, ja que vam creure que, en ser uns animals que s’assemblen tant als humans, podríem treure més conclusions sobre el seu estat d’ànim i el seu comportament. Vam ampliar la recollida de dades, observant-los a la Fundació Mona, on es troben els ximpanzés en semillibertat i vam veure documentals on els ximpanzés es troben en llibertat.

Després del llarg procediment d’investigació, les conclusions a les quals hem arribat són que, per començar, la nostra hipòtesi de si els zoos són la millor opció per a la conservació dels animals s’ha confirmat parcialment. És a dir, els ximpanzés dels zoos no estan tan malament com han arribat a estar els de la Fundació Mona abans d’ingressar-hi, però creiem que podrien estar en millors condicions. A més, hi ha moltes més alternatives per poder conservar aquestes espècies, en espais més adequats i sense la presència de públic.

Personalment, creiem que els animals haurien d’estar al seu hàbitat natural, sent capaços de caçar per ells mateixos, estar en manada, etc. Però com que això no és possible amb els animals nascuts en captivitat, ja que no sabrien subsistir en un medi salvatge, hauríem de buscar la millor manera de mantenir la seva conservació a través d’institucions que oferissin instal·lacions i programes de conservació que siguin millors que les que ofereix un zoo. L’única raó per la qual trobem que té raó de ser la seva existència és que els zoos serveixen com a reserva per si el dia de demà aquestes espècies que actualment estan en perill d’extinció desapareixen completament de la naturalesa. Per tant, gràcies als que es troben als zoos, se’n podrà fer una repoblació.

Tutor: Josep Lluís Cortés.

Save

Save