23 Transport (3)23 Transport (2)23 Transport (1)

Pau Martí Felip, Aitor Carrasco Camarero i Juan Francisco Hervás Muñoz –

L’objectiu del nostre treball és veure com ha de canviar la mobilitat que hi ha al món avui en dia. Com podem veure, els cotxes i vehicles contaminants omplen les ciutats. S’han de buscar noves maneres per desplaçar-se i millorar la nostra mobilitat. Per fer-ho, en el segon punt del nostre treball hem analitzat la situació actual. Quan hem vist en quines condicions es troba el transport actualment, hem començat a investigar i buscar com podríem millorar el transport. Per això hem donat propostes que s’adapten al nou concepte de desplaçament. Aquestes propostes són viables i possibles per utilitzar-les en un futur no gaire llunyà.

D’altra banda, ens hem fixat que els trens de levitació poden suposar un canvi importantíssim en l’àmbit del transport ferroviari. És per això que hem volgut saber més sobre com podria funcionar un tren d’aquestes característiques i ens hem endinsat en el món de l’electromagnetisme. Dins d’aquesta part més física, hem parlat sobre el magnetisme passant pel camp magnètic, la inducció electromagnètica, els superconductors…

Un cop hem tingut clars els conceptes d’aquesta nova part de la física, hem pogut parlar sobre el tren de levitació, explicar el seu funcionament, els tipus de levitació magnètica i els mecanismes de propulsió i de fre que utilitza.

A més de parlar sobre la millora de la mobilitat i els transports de futur, hem volgut anar més enllà i donar un important pes a la part pràctica treballant sobre quatre projectes diferenciats. En el primer projecte hem realitzat una campanya publicitària basada en un espot o anunci publicitari per sensibilitzar la gent del canvi d’actitud i de pensament que s’ha d’adquirir des de la infantesa. El segon projecte és un muntatge audiovisual sobre els transports de futur i més concretament l’Hyperloop. En el tercer projecte hem observat dos fenòmens mitjançant dos experiments molt interessants. Un ha estat la creació d’un electroimant, i el segon, realitzar l’experiència d’Oersted, interactuant amb el camp magnètic i el corrent elèctric. Com a quart i últim projecte, hem construït un tren de levitació a petita escala. Aquesta maqueta, a grans trets, consta de dues vies recobertes amb imants de ferrita on per sobre levita un tren amb imants enfocats amb el mateix signe, produint el fenomen de la repulsió. Hem de constatar que construir el tren de levitació ha estat un treball difícil, marcat per l’equivocació i la quantitat de proves fallides.

Després d’haver fet aquest treball, sense cap mena de dubtes podem dir que hem tancat un bon nombre de preguntes i curiositats que teníem abans d’iniciar-lo. Per començar, hem pogut constatar que el transport actual té un bon nombre de problemes, alguns dels quals hem pogut identificar, com és la gran contaminació de les ciutats, fent el petroli imprescindible per a la vida quotidiana.

Creiem que hem pogut donar alternatives per a la millora de la mobilitat, aportant materials com el grafè, utilitzant fonts renovables o investigant sobre la intel·ligència artificial, un nou mètode d’aprenentatge aplicat a l’automobilisme. També cal dir que hem rebutjat transports com la moto o els camions i hem confiat en vehicles que utilitzen energies “verdes” com la bicicleta elèctrica, els petits busos autònoms o el fascinant projecte de l’Hyperloop.

Mai hauríem pogut arribar a imaginar la gran dificultat que representa idear o simplement conèixer els matisos que tenen diferents temes com l’electromagnetisme o els superconductors. En un principi pensàvem que aquest treball no tindria la complexitat que hem trobat durant el seu desenvolupament. A mesura que anàvem avançant, hem hagut d’anar superant obstacles i corregint errors que no estaven previstos i que, gràcies a la bona cooperació del grup, hem sabut tirar endavant.

Per concloure, voldríem dir que gràcies al treball hem pogut posar-nos d’alguna manera en la pell dels constructors, però sobretot dels enginyers que fan possible la vida d’avui en dia, cosa que fa uns anys cap de nosaltres no s’ho podria haver imaginat. Esperem que aquest treball, juntament amb tot el nostre esforç i il·lusió, hagi servit perquè tots nosaltres coneguem millor aquest món.

Aquest projecte no només ens ha ajudat a aprendre sobre el tema que hem triat, sinó que en el nostre cas ens ha ajudat a millorar el treball en grup, que sempre és important de cara al futur.

Tutor: Marcel Torras Bajona.

Save