l’Anàlisi DAFO

DAFO és l’acrònim de Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats.

En tots els manuals de màrqueting hi ha un nom que es repeteix: Anàlisi DAFO. Més que una nova marca de detergent o l’últim en telefonia mòbil, el DAFO és l’anàlisi de les debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats d’un producte, d’ un servei, d’un negoci, de nosaltres mateixos , pel que fa a l’anàlisi extern (on s’emmarcarien les oportunitats i també les amenaces), com en relació amb la pròpia organització, en anàlisi intern (on entren en joc les fortaleses i les debilitats).

És una metodologia d’estudi de la situació competitiva de nosaltres, de la nostra idea de negoci ,d’ un producte, d’ un servei dins del seu mercat i de les característiques internes del mateix. Unes característiques que es poden traduir en debilitades i fortaleses (aspectes interns del microentorn) i les amenaces i oportunitats (que es presenten en l’entorn , macroentorn).

Anàlisis D.A.F.O.

L’anàlisi D.A.F.O apareix dins del Pla de Màrqueting com un capítol de conclusions. Després d’haver realitzat l’anàlisi de posicionament, en el qual l’empresa defineix quina és la “posició” que vol tenir en el mercat, i de l’anàlisi del mercat, en el qual s’estudia l’oferta i la demanda, en aquesta etapa és quan es reflexiona en quina mesura afecten a l’empresa aquestes variables. Agafem tota la informació recollida i en fem un balanç i una classificació.

La finalitat última de l’anàlisi D.A.F.O. és ajudar a establir els objectius de l’empresa i desenvolupar les estratègies de màrqueting i programes en el màrqueting mix que, d’una banda capitalitzin les oportunitats i fortaleses, i de l’altra, contrarestin les amenaces i debilitats.

Plantejat així és bastant senzill, la dificultat rau en saber distingir les amenaces i les debilitats i sobretot en dirigir les accions per aconseguir que aquestes característiques es converteixin en fortaleses i oportunitats. I el més difícil és que les petites i mitjanes empreses s’adonin de la seva utilitat.

El DAFO és un petit trencaclosques que s’ha d’anar acoblant, estudiant i analitzant per convertir-lo en el que és: una eina fonamental per saber quin lloc ocupa cada empresa en el mercat, com enfortir o millorar aquesta presència i com no, per dirigir els passos cap al futur.

dafo

Els elements de l’anàlisi DAFO són els següents:

Debilitats, que són també les capacitats, recursos i posicions assolides que limiten les possibilitats d’aprofitar les oportunitats, per la qual cosa s’ha d’intentar evitar-les o minimitzar-les.

Amenaces, en els quals s’inclouen totes les forces procedents de l’entorn, la competència o el mercat que poden presentar dificultats per a l’empresa, per exemple, pot ser el llançament d’un nou producte al mercat d’un competidor.

Fortaleses, aquí caldria situar les capacitats, recursos i posicions assolides en determinades àrees empresarials i en el mercat, que ajuden a aprofitar les oportunitats o superar les amenaces: tecnologia del producte, imatge, costos, …

Oportunitats, són les forces procedents de l’entorn, competència o mercat que suposen ocasions que l’empresa ha d’aprofitar per millorar la seva posició. Un exemple pot ser la retirada d’un competidor del mercat.

A.Codina

Quant a Àngels Codina

Hola em dic Àngels i actualment estic fent de professora de cicles formatius a la Salle Manlleu en la especialitat de Gestió administrativa i Administració i finances. En aquests moments porto aquest bloc: Fem Rutllat el projecte, és un bloc de suport per els alumnes d' Administració i finances de Grau superior en els Mòduls 11-13 Simulació Empresarial i Projecte d'administració i Finances. També serveix de suport als alumnes de GM i GS. d' empresa i iniciativa emprenedora i per a tots aquell/@s que us pugui servir .
Aquest article ha estat publicat en El projecte pas a pas, General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

8 respostes a l’Anàlisi DAFO

 1. Guillem diu:

  A l’hora de treure les conclusions de la competència, guarda moltes similituds amb l’anàlisi DAFO.
  Quan toqui fer-lo, sintetitzem més les conclusions o fem servir el caràcter específic?

 2. Anna Vílchez diu:

  Hola!

  He trobat una web en relació a l’anàlisi DAFO força interessant. Aquí us deixo l’enllaç:
  http://www.guiadelacalidad.com/analisis-dafo.php
  Al final de la pagina cliqueu “trabajando DAFO”
  Ja em direu si us ha anat bé.
  Salut,
  Anna Vilchez

 3. Àngels Codina diu:

  Si, hi poden haver similituds , però pensa que en l ‘anàlisi DAFO,el que farem serà una reflexió més acurada i detallada de les debilitats, Amenaces (pròpies del negoci), hauré de fer una anàlisis interna molt del que puc oferir o no per mi mateix i enfront a la competència i Fortaleses que jo tinc, i Oportunitats que em venen donades per l’entorn…

 4. Àngels Codina diu:

  Molt interessant Anna l’ enllaç que ens has facilitat sobre l’ anàlisi DAFO. Una eina pràctica per fer l’ anàlisi i que ens estalvia feina. Gràcies per crear sinergies positives.

 5. Juli jurado hernandez diu:

  Hola he trobat un article molt intersant per qui vulgui obrir una botiga en el seu projecte l’adreça es la seguent: http://www.ara.cat/…/petit_comerc-consell_de_ministre
  govern espanyol agilitza els tràmits per obrir botigues en un temps rècord.

 6. Raquel diu:

  Aquí us deixo un enllaç interessant a una pàgina web per trobar gràfics sobre els entorns demogràfic i econòmic i tota mena d’informació sobre la població del vostre sector: http://www.idescat.cat/

 7. Ferran diu:

  Jo he trobat una pàgina web també interessant alhora de veure diferents empreses majoristes de tots els sectors és aquesta: http://www.solostocks.com/ espero que encara serveixi si més no per retocar el projecte ampliant més informació. Salut i amb ilusió!

 8. fatima diu:

  Buscant informació sobre DAFO he trobat interessant que un cop tenim fet l’anàlisi d’ADO és bo fer-se una serie de preguntes per dur a terme la planificació i l’estratègia del projecte:

  Com es pot destacar cada fortaleza?
  Como es pot aprofitar cada oportunitat?
  Com es pot enfortir cada debilitat?
  Com es pot detenir cada amenaza?
  http://es.wikipedia.org/wiki/An%C3%A1lisis_DAFO

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *