Si ets dona no dirigeixis una orquestra, distrauries els músics!!

 

Podríem trobar al diaris crítiques de concerts dirigits per dones en les que el vestit de la directora és tan important com la seva manera de dirigir. Aquests crítics per què no fan el mateix amb els directors homes?

 

En molts àmbits la diferència de gènere ja no és obstacle per desenvolupar una feina o una activitat artística. Tanmateix  el reduït món de la direcció d’orquestra sembla reservat als homes.  A l’article sobre les “6.000 dones oblidades” ja vàrem parlar en general del tema. Ara ens centrarem en la feina específica de la direcció d’orquestra. Per què creus que el masclisme aquí costa tan de vèncer?

 

Llegirem (en anglès!!) una notícia apareguda a principis de setembre de 2013 i a partir d’aquesta lectura centrarem el debat en rebatre els arguments del director d’orquestra rus, Vasily Petrenko, que opina que les dones no han de dirigir perquè tenen massa energia sexual i distraurien els homes.

 

Male conductors are better for orchestras

La lectura i comentari d’ aquests articles han de servir per rebatre els arguments masclistes i forassenyats que van contra les dones i entendre molt bé, amb precisió, què passa en el món de la direcció d’orquestra.

Com que ens donen a conèixer la directora americana Marin Alsop visionem alguns vídeos.

En el primer la veurem en un assaig d’un concert per a clarinet:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zZqHG0X-6fM[/youtube]

També dirigint Mozart, el Concert 22 per a piano:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xPLw6RUa4sY[/youtube]

I finalment una cantant que ja protagonitza algunes seccions d’aquest bloc, que també és directora d’orquestra, Nathalie Stutzmann, que canta i dirigeix a la vegada. Són habituals els casos de pianistes i violinistes que dirigeixen mentre toquen la part solista, però que ho facin mentre canten, seria una gran exepció. En aquest vídeo la podem veure uns minuts en l’enregistrament del duet “Son nata a lagrimar” de l’òpera “Juli Cèsar a Egipte” de Handel, que canta amb el contratenor francès Philippe Jaroussky.

[youtube]https://youtu.be/unb-z1KT3_c[/youtube]

És temible l’estupidesa, és a dir la manca d’intel.ligència,  no només en la música sinó en tots els àmbits .

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *