J. S. Bach, la música de la plenitud

 

Johan Sebastian Bach és el compositor de la plenitud, plenitud  present en cadascuna de les seves obres, des de les més petites, íntimes i enigmàtiques fins a les més espectaculars i de gran format.. Escoltar la seva música és omplir-nos, completar-nos, és per això que diem que la seva és la música de la plenitud.

En Bach trobem el músic en majúscules: compositor, director, mestre, virtuós dels intruments de teclat i també de corda així com de la veu, expert en orgues, organitzador de vetllades musicals….

 

Escoltem  d’entrada aquest preludi d’una gran bellesa i simplicitat que, amb una línia melòdica sense acompanyament, va arribant des de la quietud a la plenitud. (L’original és per a violoncel, aquí el sentim en una transcripció per a llaüt). Preludi BWV 1008:


[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xSQgvuxlvzc[/youtube]

 

També és important remarcar el coneixement i admiració que sentia per altres músics de la seva època, el gran geni també aprèn dels altres,  dels quals estudiava i copiava a mà  les seves obres i n’escrivia transcripcions per a altres formacions instrumentals. Així és excepcional com Bach converteix un concert per a quatre violins de Vivaldi en un concert per a quatre claves i orquestra. Sentim-lo en una moderna versió a quatre pianos. És el Concert BWW 1065:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tJ49G2-Chhs[/youtube]

Tornem a trobar aquest dinamisme de la plenitud en el segon dels sis Concerts de Brandemburg, el BWV 1047:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gNXaJKdr7yk[/youtube]

O la plenitud del Choral, emblema de l’església luterana, omnipresent en les seves Cantates, Oratoris, obres per a orgue, Passions, etc. Aquest és el famós  Choral  Jesus bleibet meine freude de la Cantata BWV 147:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3Mn1ibFdXDU[/youtube]

CATÀLEG GENERAL DE LES OBRES DE BACH

En aquest llarg document trobaràs molta informació i completa sobre el compositor. Llegeix-lo amb deteniment:

CRONOLOGIA DE LA VIDA I LES OBRES DE J.S. BACH
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *