Jaume Pahissa, músic del modernisme

JAUME PAHISSA I JO

(Barcelona 1880 – Buenos Aires 1969)

Fill del dibuixant,  il·lustrador i paisatgista
Jaume Pahissa i Laporta, Jaume Pahissa i Jo és un dels compositors catalans més importants del segle XX i una de les personalitats més interessants de la cultura del nostre país.

Fou qualificat per Eugeni d’Ors com a músic noucentista, i Josep Pla el va definir: “no només és un artista: és, a més, un home d’idees —dues coses que en el nostre país no s’han donat gaire en la mateixa persona”.

Pahissa fou compositor, director d’orquestra i musicòleg. Tenia, també, un gran interès per la ciència. Les seves obres van evolucionar des del modernisme fins a tendències molt innovadores. La seva extensa producció conté obres simfòniques, òperes, música teatral, sardanes,música de cambra i peces per a piano. Té partitures amb una clara influència wagneriana, com La princesa Margarida (1928), i d’altres com Monodia (1925) nava “llenguatge intertonal”.

Home prolífic i connectat a la cultura del seu  temps, participà a les tertúlies dels Quatre Gats i col.laborà en revistes literàries com “Catalunya Nova”, “La Publicitat” i “Pèl & Ploma”; edità teballs teòrics com Sendas y cumbres de la música española (1955) i va escriure la biografia de Manuel de Falla.

En plena guerra civil dirigí l’Escola Municipal de Música de Barcelona i escriví la música de la pel·lícula Aurora de esperanza, produïda per SIE Films (Sindicat de la Indústria de l’Espectacle). L’agost de 1937, cridat a dirigir un concert a Buenos Aires, marxà amb tota la família a l’Argentina. El 18 de desembre del mateix any estrenava a aquell país la Cantata En la tumba de García Lorca , interpretada per Margarida Xirgu.

La fi de la guerra i la derrota de la República va representar l’exili definitiu de Jaume Pahissa i Jo, que només féu una breu visita a Barcelona,  el    1961.

Com per a molts altres artistes catalans, la guerra i l’exili representaren per a ell,  l’arraconamnet i l’oblit. Avui, moltes de les seves obres resten sense editar ni interpretar.

El compositor català que ha estrenat més obres al Liceu está enterrat al cementeri de la Chacarita de Buenos Aires.

Pots recuperar aquest programa que Tv3 va dedicar-li per saber-ne més coses:

http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/3094110

En aquests altres enllaços al Youtube podràs escoltar algunes de les seves obres:


Intermezzo de la Suite Intertonal:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6m5OjdAFFbc[/youtube]

Records per a guitarra:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TEHVpCr99LA[/youtube]

 

Montserrat Caballé canta la Cançó del pastor:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=RLPh4el_sGo[/youtube]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *