ALBERT, Caterina

Caterina Albert i Paradís ha estat una de les escriptores mésCaterina-Albertdestacades de les lletres catalanes. Originària de l’Escala (Alt Empordà) va néixer en una família de propietaris rurals el 1869.

La seva activitat com a escriptora va rebre la pressió de la societat patriarcal de l’època fins al punt que la va portar a utilitzar el pseudònim masculí de Víctor Català amb el qual va firmar tota la seva obra. Va dur una vida retirada dels cercles literaris, però es cartejava amb els escriptors de l’època, com Joan Maragall i Narcís Oller.  La seva primera aparició pública no va ser fins als 48 anys, en un discurs com a presidenta dels Jocs Florals de Barcelona.

És coneguda per la seva gran novel·la Solitud, però també cal destacar la importància dels seus reculls de contes, com Drames rurals, la poesia, i el teatre.

En la història de la literatura catalanam, Víctor Català és classificada dins del corrent del Modernisme, però una autora com Francesca Bartrina afirma que el talent i l’estil de Víctor Català va més enllà d’un simple corrent literari.

Va morir a l’Escala el 1966.

Docuficció sobre Caterina Albert (TV3):
Reportatge sencer: La Víctor
Imatges per introduir Solitud:
Comentari de Solitud a càrrec de Laura Borràs:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *