A molts dels nostres alumnes els agrada jugar a videojocs. No cal recórrer a estudis rigorosos sobre aquest tema, només cal preguntar-los personalment a classe. I la veritat és que durant aquests últims mesos de pandèmia, molts títols d’aquesta indústria han tingut èxit, ja sigui Among Us, Fortnite o Minecraft.

Quan va començar el confinament i ja no vam poder reunir-nos per fer classes, les videotrucades i els correus electrònics es van convertir en el principal mitjà de comunicació entre alumnes, pares i professors. No obstant això, no podíem fer classe de la mateixa manera que feia dies enrere… Va ser llavors quan se’ns va acudir a tots una idea, al començament com una broma, però després ho vam intentar. “Profe, per què no entrem tots en un servidor de Minecraft? Allà parlen anglès”. Encara que una mica recelós, vaig voler intentar-ho. Per què no? Així que vaig treure la pols meu antic compte de Minecraft (no fa tant de temps jo també havia estat adolescent) i em vaig posar a adaptar un dels mapes que el meu germà petit i jo havíem construït de petits: EL FAR Café. Quins records! Però, seguiria sent divertit després de tants anys? És més, tindria sentit donar-li a un joc la suficient rellevància com per utilitzar-lo com a eina d’aprenentatge?

Va ser llavors quan vaig trobar una notícia que es feia ressò de que l’edició educativa de Minecraft havia estat llançada de forma gratuïta a causa de la pandèmia. Bé, la veritat és que en aquell moment jo encara no tenia grups grans d’alumnes (la situació feia que les places de professor fossin molt limitades), i només tenia alguns alumnes. Així que vam decidir intentar-ho.

Primer vaig haver de tenir clar l’objectiu d’aquesta activitat: a tots aquests alumnes els agradava jugar a aquest videojoc. Estaven motivats per aprendre, però ho estarien encara més si ho feien en el seu dia a dia a través del joc a què dedicaven part del seu temps.

La zona agrícola.

Vaig decidir crear una activitat utilitzant com a elements els objectes de llibres que es troben en el propi videojoc. Verbs irregulars i lectura. Allò estaria bé. I els va agradar! Va ser una activitat molt breu, d’uns 15 minuts, però va ser suficient perquè en demanessin més. La següent activitat era més complexa i requeria un nivell de coneixement de la llengua anglesa més elevat per realitzar-la. Ho van aconseguir, i durant les classes en línia van fer moltes preguntes sobre el que havien après en el joc. D’aquí van sorgir diverses propostes i activitats. Fins i tot vam gravar un vídeo dels seus personatges parlant en anglès. En resum, en dues rondes van aprendre el que calculo que probablement hauria trigat a explicar en unes 6 sessions.

Per descomptat, segurament aquestes activitats no siguin extrapolables a grups grans com els que solem tenir en els nostres instituts. Tampoc crec que sigui una activitat per fer regularment, pot estar bé un cop a l’any perquè els nostres alumnes facin alguna cosa diferent, però no per convertir-la en la nostra metodologia i enfocament principal.

Tot i així, l’experiència amb un grup molt reduït d’alumnes ha estat increïble. I els ha semblat divertit i amè, una cosa que durant aquests mesos han trobat molt a faltar. Després d’aquesta experiència, si les circumstàncies ho permeten i el joc segueix de moda (si no haurem d’adaptar els materials al que vingui) donaré més oportunitats a l’ensenyament amb videojocs de forma ocasional. Són part del que en diuen gamificació, cert?

Si voleu saber-ne més, visiteu la pàgina web d’aquest projecte.

La sala principal.