Georges Méliès – La ficció al cinema


Georges Méliès prestidigitador  i director del teatre d’il·lusionisme Robert Houdin, va quedar impressionat amb l’invent del cinematògraf.  Va tractar de comprar l’aparell dels germans Lumière, però va ser un intent fallit, ja que el pare d’aquests no va accedir a vendre’l argumentant que “l’aparell podria ser explotat durant algun temps com a curiositat científica, però no tenia cap futur comercial “. El temps va demostrar l’equivocat de les seves paraules.

Cap a 1896 la gent es començava a avorrir de les mateixes projeccions: escenes imés escenes copiades de la  realitat. Va ser llavors quan amb el seu enginy, trucs de màgia, prestidigitació i escenografies teatrals, Georges Méliès va convertir al cinema en espectacle. Encara que no va ser el primer a fer pel·lícules de ficció, històricament se li reconeix com el pare de l’espectacle cinematogràfic i de la ficció fílmica. Méliès va explotar les qualitats narratives d’aquest mitjà, demostrant així que podia recrear i fins inventar la realitat. En portar el teatre al cinema, Méliès va aconseguir imprimir als seus films un toc únic: ja no eren simples retrats de la realitat sinó narracions d’històries. Per a la realització de les seves cintes, Méliès va construir el seu propi estudi a la seva finca de Montreuil, a les portes de París: era un lloc únic amb sostre i parets de vidre (no usava llum artificial). De les seves pel·lícules es recorda especialment Le voyage dans la Lune (El viatge a la Lluna), filmada en 1902, en la que va experimentar i perfeccionar l’ús de trucs amb la càmera per fer aparèixer i desaparèixer objectes.

Le voyage dans la Lune (1902)

Le Melomane (1903)

L’Homme orchestre (1900)

Un Homme de Têtes (1898)

La Sirène (1904)

 

Altres films de Méliès

-Le Livre Magique

-Cinderella – 1899

-Le Cake-walk Infernal – 1903

– Au Clair de la Lune ou Pierrot Malheureux-1904

-Viaje a Través de lo Imposible-1904

– Le Diable Noir -1905

-L’Eclipse du Soleil en pleine Lune -1907

US RECOMANEM:

que aneu a l’exposició  GEORGES MÉLIÈS, LA MÀGIA DEL CINE

que veieu : LA INVENCIÓN DE HUGO

Aquest article ha estat publicat en 5è i 6è, General, setmana cultural. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *