Els pares hauran de firmar una sèrie de compromisos amb els col·legis dels seus fills

  • L’avantprojecte de llei d’educació renuncia a obrir l’escola pública a la iniciativa privada, possibilitat que va motivar la vaga del febrer

L’avantprojecte de la llei d’educació de Catalunya preveu que els pares dels alumnes firmin una sèrie de compromisos amb l’escola, referents a aspectes com la puntualitat i l’assistència dels seus fills a classe.Aquesta és una de les novetats que recull l’avantprojecte de llei, acordat entre els socis del Govern català i presentat pel conseller Ernest Maragall. La carta de compromís que hauran de firmar els pares serà, ha afirmat Maragall, “gairebé un contracte” que establirà la relació amb el centre i que conduirà a “la implicació de la família amb els seus fills”.La mesura, ha afegit el conseller, s’acompanyarà d’un reforç de “l’autoritat indiscutible” dels professors i directors, a més d’un reforç de les tutories personals, sobretot a secundària. L’incompliment dels compromisos, que es podria adaptar a cada escola, podria suposar “sancions”, segons ha avançat Maragall.

Oposicions a docent i un any de pràctiques

Maragall també ha anunciat que Catalunya tindrà unes oposicions a docent pròpies –independents de les espanyoles– en què es crearà un cos de docents. Els professors, per accedir a la professió, hauran de passar prèviament un any de pràctiques en un centre educatiu; un període que serà avaluat, segons ha afegit.L’avantprojecte descarta, respecte a l’anterior document de bases d’aquesta normativa, la possibilitat d’obrir els centres a la gestió privada. Aquesta mesura, que havia estat titllada d’intent de privatització per part dels principals sindicats d’ensenyament, es reformula introduint la possibilitat de fer consorcis entre la Generalitat i ajuntaments o altres ens locals.Una altra de les novetats és el canvi de nomenclatura als Centres d’Educació Infantil i Primària (CEIP), que es tornaran a dir oficialment escoles, i els Instituts d’Educació Secundària (IES), que seran simplement instituts. A més, Maragall preveu que els uns i els altres s’integrin en una mateixa “línia” d’ensenyament, de manera que acullin alumnes des dels 3 als 18 anys. La llei, que entrarà al Parlament abans de l’estiu, pretén fer obligatori l’ensenyament entre els 3 i els 6 anys, i afavorir la integració dels col·lectius en risc d’exclusió social.

Percentatge màxim d’immigrants per àrees

L’avantprojecte preveu la creació de “zones educatives” en què es fixi un percentatge màxim d’alumnes immigrants i amb necessitats educatives especials que pot acollir una escola. Aquest índex serà comú tant per a les escoles concertades com per a les públiques que s’integraran al Sistema Educatiu Públic.Les escoles concertades que s’adhereixin a aquesta mesura voluntàriament i que adquireixin la “coresponsabilitat” d’assumir, entre altres, un nombre superior d’alumnes immigrants a les seves aules, rebran contractes programa amb ajudes i s’integraran així al sistema públic educatiu.L’avantprojecte preveu anar augmentant “progressivament” la inversió catalana en ensenyament, fins a arribar a la mitjana europea, que ronda el 6% del producte interior brut (PIB). Aquesta, juntament amb la retirada d’una possible privatització a l’ensenyament, era una de les reivindicacions dels sindicats d’educació, que el 14 de febrer van fer una vaga contra el document de bases de la llei. El Periodico 24/4/08 

One thought on “Els pares hauran de firmar una sèrie de compromisos amb els col·legis dels seus fills

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà