2009

SHERE ROM traspassa l’Atlàntic !!

dilluns 19 d’octubre de 2009

Enguany la V sessió d’intercanvi d’experiències dels centres que participen al “Projecte SHERE ROM A L’ESCOLA” es celebrarà el dia 10 de novembre a la Sala d’actes del Departament d’Educació (Planta baixa, sector D) c/Via Augusta nº 202-226 de 17.15 a 20 h ja que un dels objectius serà poder compartir les experiències i les reflexions amb professorat de Mèxic i de San Diego que estan duent a terme experiències similars. El debat es centrarà a partir del projecte “Trobadors”, concretant l’anàlisi en el procés de creació i d’elaboració dels relats digitals bé en format de narrativa, bé en format de reportatge, tanmateix es reflexionarà a partir del que significa l’aprenentatge col•laboratiu entre iguals en contextos en risc d’exclusió social. Contingut de la sessió: 1. Presentació contextualitzada de cada centre educatiu respecte de la implementació del projecte en el seu centre . 2. Reflexió sobre el procediment treballat a “trobadors” : fases del treball, elements de treball en estructura de narrativa , en reportatge, fites aconseguides, dificultats, canvis aconseguits. 3. Presentació de la recerca realitzada per la UAB :”Identitat ètnica i com el model els va transformant“. 4. Presentació de la plataforma de treball col•laboratiu Moodle. 5. Síntesi aportacions, reflexions, torn obert de paraules. Per tal de facilitar l’intercanvi amb els nostres interlocutors de Mèxic i Califòrnia, ells i tots nosaltres farem les presentacions en castellà. Esperem poder comptar amb la vostra presència, es prega confirmació a efectes de reserva de la sala.

M.Mar Aldamiz

Trobada a la UAB del PROGRAMA SHERE ROM A L’ESCOLA

dijous 7 de maig de 2009

El dimecres dia 5 de maig els nens i nenes, els nois i noies, els mestres i professors, els estudiants, els mags i magues, .. i totes les persones amb ganes de compartir i saber que i com fan els seus treballs en el PROJECTE SEHRE ROM A L’ESCOLA” vam trobar-nos a la Universitat Autonoma de Barcelona. Al matí autocars carregats de nens i mestres de les escoles C.Arenal, B de Boïl, B, Solà i IES Barri Besós , anaven arribant disposats a començar un dia diferent. Allà esperaven i s’incorporaven els estudiants que havien anat als centresa fer diferents sessions. Tots amb ganes de compartir amb els nens i nois el campus i els edificis que són el seu dia a dia d’estudiants. Després del recorregut baixen tots dels autocars, esmorzar i .. tornem-hi! Ara entrem, totes i tots, a l’Auditori de la Facultat de lletres i amb un desplegament de medis: video, pantalles , .. cada escola amb els seus alumnes representants de classe presenten els seus trebllas i son molt aplaudits per tothom. Com a cloenda de l’acte, la degana de la Facultat reb als participants en el PROJECTE SHERE ROM A L’ESCOLA i els ofereix la Univedrsitat i els encoratja a que tornin sempre que vulguin i espera que estiguin motivats per cursar-hi els seus estudis si així ho decideixen.
Ara és el moment de veure les classes, biblioteca, i altres espais. És un canvi per els petits i alhora els obre una porta al que poden fer en ser més grans. En un ambient de cordialitat i camaraderia , amb un sol radiant tots es troben a la gespa per dinar i molt contents retornen a Barcelona, Badalona, … és a dir a l’escola. Volen explicar amb els companys com ha estat el dia . Nosaltres els desitgem que l’experiència continui i que el camí escola – investigació, universitat – centre sigui durant molt de temps font de experiÈncies positives com les que es van viure l’altre dia a la UAB. Ânims!!

Grup de Recerca UAB

I Trobada dels alumnes que participen al projecte Shere Rom a l’escola a la Universitat Autònoma de Bellaterra

El passat dia 5 de maig va ser un dia molt important pels alumnes de 5è i 6è dels CEIPS Baldomer Solà, Concepción Arenal, Bernat de Boïl i els de 1r d’ESO de l’IES Barri Besòs.
Era la primera vegada que visitaven un Campus Universitari, era la primera vegada que s’acostaven a la realitat dels seus “estudiants-guia” , era la primera vegada que pujaven a un Aula Magna a mostrar les seves produccions i a explicar-se davant d’una sala ben plena en què consistia el seu projecte; era finalment la primera vegada que una degana els rebia, els escoltava i s’adreçava a ells.
A l’autocar es sentia la seva emoció, les seves preguntes eren concretes i clares:
– On està l’edifici per estudiar informàtica que ès el que jo vull fer?
– Jo vull ser advocat, a on anirè?
L’equip DEHISI havia dissenyat la jornada de forma acollidora i organitzada, en arribar a la UAB tant estudiants com part de l’equip van pujar als autocars i van anar explicant als alumnes “el campus i la vil.la universitària”, després d’esmorzar vam passar a l’Aula Magna de la Facultat de Psicologia on els alumnes van ser els encarregats de presentar, explicar i mostrar les seves produccions.
Els temes eren variats, anuncis publicitaris, vídeos narratius, presentacions en power point més vinculats a àrees del currículum (regles del bàsquet), àmbit vinculat a valors ciutadans i civisme…
Vam constatar com, a partir dels interessos i històries que porten els alumnes, els podem representar i en veure’ls com espectadors, podem aconseguir que els nois/noies, amb una mica més de distància puguin anar reflexionant i treballant els valors que traspuen .
Finalment, vam gaudir a nivell professional, de l’experiència de treball col.laboratiu i compartit entre l’equip de la Universitat, l’equip docent dels centres educatius i l’EAP; tot un privilegi !!. Poder assessorar des de l’EAP, en contextos multiproblemàtics, per projectes inclusius que respecten els diferents ritmes, motivacions i estis d’aprenentatge i no alumne per alumne, exclusivament, permet avançar en el camí cap a la inclusivitat de tot el centre educatiu, fita cap a on ens dirigim.
Un projecte que avança, innova i possibilita la inclusió a través de les TAC d’alumnes en risc d’exclusió social.
Mar Aldámiz-Echevarría
EAP Sant Martí

TRENCANT MOTLLES!!

diumenge 26 d’abril de 2009

Els nens i nenes del CEIP Concepció Arenal, Bernat de Boil, Baldomer Solà i els nois i noies de l’IES Barri Besós aniran els dimarts dia 5 de maig a la Universitat Autonoma de Barcelona per explicar als estudiants i professors el que fan en l’entorn del SHERE ROM a l’ESCOLA.
Cauen mites, es rebelen estructures, el professorat escolta i els petits parlen!.
Es un camí llarg però molt interessant el que ha portat des de fa 5 cursos a uns nens i als seus mestres a aprendre de forma diferent amb l’ajut de models propers i de forma cooperativa. Segur que els alumnes, els estudiants, els professors, … i tot els que serem allà participant guardaran aquest record durant molt de temps.
Tan de bo, poguessim trencar esquemes i trobar noves formes d’aprenentatge més sovint. Aquesta experiència és un bon exemple.
ANIREM AMPLIANT LA INFORMACIÓ. US HI ESPEREM!!

Grup de Recerca UAB

Les noies i nois de les escoles Shere Rom presenten els seus projectes a la UAB

dissabte 25 d’abril de 2009

El proper dia 5 de maig es realitzarà a la Universitat Autònoma de Barcelona el

Ia. Trobada de nois i noies (Shere Rom a l’escola)

Els nois i les noies alumnes dels CEIP Concepción Arenal, Baldomer Solà, Bernat de Boïl, i de l’IES Barri Besòs, presentaran una selecció de les seves presentacions elaborades en el marc del projecte Shere Rom a l’Escola a l’Auditori de Lletres i Psicologia de la UAB, el dimarts 5 de maig de 11:00 a 13:00.

Aquesta presentació s’emmarcarà en la visita que els alumnes de 5é i 6é de les escoles i de 1er d’ESO de liinstitut realitzaran a la UAB.

De segur que les seves produccions ens sorprendan a tots, desitgem que aquesta trobada sigui l’inici d’altres que apropin el món de l’educació obligatòria al món universitari i a continuar cercant i aprenent tota la vida !!

M. Mar Aldamiz

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *