L’ús dels recursos multimèdia a l’aula ha evolucionat exponencialment al llarg dels anys. Els nous avenços tecnològics han fet possible que els professors proporcionin continguts més atractius i accessibles pels alumnes.
Diferents usos de materials multimèdia a l’aula
És molt senzill començar a incloure els recursos multimèdia a les nostres sessions. Aquí podeu trobar diversos exemples d’usos per començar a establir un primer contacte amb els eines telemàtiques:
- Creació de vídeos educatius: el docent pot crear vídeos educatius per ajudar els estudiants a comprendre conceptes i temes més fàcilment. L’ús multimèdia per crear vídeos ajuda a fer que l’aprenentatge sigui divertit i atractiu per als estudiants.
- Realització d’activitats en línia: les activitats en línia interactives ajuden a mantenir els estudiants interessats i implicats en els temes que estem ensenyant. Aquestes activitats es poden utilitzar com a eines avaluatives per posar a prova els seus coneixements.
- Treball amb àudio o música: incorporant àudio o música a les lliçons podem fer que l’aprenentatge sigui més interessant. Podem incloure-hi efectes de so, música de fons i fins i tot entrevistes d’experts del sector per donar vida a un tema o per avaluar la seva comprensió auditiva.
- Escapades virtuals: podeu fer excursions virtuals amb els vostres estudiants mitjançant eines multimèdia. Això permet als estudiants explorar llocs que d’altra manera no tindrien l’oportunitat de visitar en persona sense moure’s de la cadira.
- La realitat augmentada: La realitat augmentada és una cosa que ens pot semblar molt futurista, però realment la tenim fàcilment al nostre abast. Es tracta d’una manera fantàstica d’ensenyar temes complexos d’una manera atractiva. Aquesta es pot utilitzar per donar vida a un tema permetent als estudiants interactuar amb objectes 3D en un entorn virtual a través d’un element tan quotidià com el nostre telèfon mòbil.
- L’aprenentatge basat en jocs: amb l’aprenentatge basat en jocs podem fer que l’aprenentatge sigui més divertit i emocionant per als estudiants. Ens ajuda també a avaluar el grau de comprensió o assoliment d’un contingut concret i fomenta la col·laboració i les habilitats de resolució de problemes alhora que ajuda en l’aprenentatge de les habilitats acadèmiques bàsiques.
Implicació dels alumnes
La implicació dels alumnes en la creació del material durant tot el procés és essencial per tal de potenciar un aprenentatge significatiu. En ocasions, podrem promoure l’organització, planificació i creació d’aquests materials per part dels alumnes per tal d’ajudar-los a consolidar els aprenentatges i facilitar la comprensió dels nous conceptes a partir dels ja adquirits. Mitjançant el treball en grup i els rols en l’aprenentatge, impulsem la responsabilitat de l’alumnat en el seu procés, aconseguint així més connexions i efectivitat en l’adquisició dels nous coneixements.
Els recursos multimèdia suposen una clara ajuda en la gestió dels continguts a l’aula i afavoreix l’aprenentatge autònom i responsable entre iguals.
Referències:
Del Carmen Corujo Vélez, M., Del Castillo, M. T. G., & Merla-González, A. E. (2020). Construtivist and collaborative methodology mediated by ICT in Higher Education. Pixel-Bit, 57, 7-57. https://doi.org/10.12795/pixelbit.2020.i57.01
English, L., & English, L. (2023, 30 septiembre). How to Use Multimedia Effectively in Your Classroom in 2023. Learn Laugh Speak | Learn Laugh Speak. https://learnlaughspeak.com/how-to-use-multimedia-effectively-in-your-classroom-in-2023/
Velasco, M. (2020, 17 abril). 17 aplicaciones de Realidad Aumentada para educación. https://www.ayudaparamaestros.com/2020/04/17-aplicaciones-de-realidad-aumentada.html